Hur ska det här gå?
1 av 3
Hur ska det här gå? - Foto: Bildbyrån
Men han får göra det utan Rasmus och David Elm.
2 av 3
Men han får göra det utan Rasmus och David Elm.
Rydström kämpar på - som vanligt.
3 av 3
Rydström kämpar på - som vanligt.

NEDRÄKNING: Lyckas Kalmar återerövra titeln?

Efter två raka säsonger innehållande cuptitel och ligatitel stod Kalmar FF utan tyngre titlar 2009. Laget är ödmjukt inför årets säsong som blir rekordlång. – Vi har slutat topp fem under våra sex år i Allsvenskan, lyckas vi med det så är det en strong insats för en förening av vår dignitet, säger tränaren Nanne Bergstrand.


Som vanligt pratar inte Nanne Bergstrand om några resultatmål. Målsättningen är att vinna en match i taget och lyckas Kalmar FF med det är laget förstås med i toppen i år igen, där 2008 års mästare förväntas ligga.

– Jag tror det är de fyra lagen som slutade i toppen ifjol som är med där i år igen. Plus Häcken som är luriga, men om man ser på trupperna så är IFK Göteborg och Elfsborg två lag som haft liten rörlighet och lag med bäst kontinuitet, säger Nanne Bergstrand till Fotbollsverige.se.

Försäljningar kostade guldet

Men han höjer också varningsflagg för det som händer i sommar. Ett långt uppehåll med ett transferfönster som öppnar i juli men som i Europa inte stängs förrän i slutet på augusti, att jämföra med det svenska som stänger redan en månad tidigare. Där har vi en stor anledning till varför Kalmar inte riktigt räckte till i titelmatchen förra säsongen.

– Vi sålde Rasmus och David Elm och hade där två pusselbitar som vi blev av med och sedan inte kunde ersätta.

Vad krävs av Kalmar FF för att ni ska kunna hålla ända fram i år?

– Skadenivån. Det gäller att ha lite skador för att ha ett stort urval av spelarna plus att ha bra alternativ på bänken för att kunna ändra matchbilden.

Det låter lite som att du inte tycker er trupp är bred nog?

– Vi vet inte hur många matcher vi kommer spela än, det kan blir allt emellan 33 till 50 matcher beroende på hur det går för oss i cupspel. Det påverkar och då är det svårt att veta hur bred ens trupp är.

Tror på två olika säsonger

För första gången sedan 2005 kommer Kalmar till start på en säsong utan en enda Elm-broder i laget. Redan nämnda Rasmus och David är senast att lämna sedan Viktor stack efter guldsäsongen 2008. Det var han inte ensam om att göra och Nanne Bergstrand fick bygga ett helt nytt lag till fjolårssäsongen, och var kanske inte riktigt klar med det när säsongen började. Det kan vara ytterligare förklaringar till varför laget inte tog fler titlar än segern i den än så länge ganska iskalla Supercupfinalen som inledde vårsäsongen. Nu är laget bättre förberett.

– Vi har inte haft lika stor rörelse i truppen som vi hade innan 2009. Det känns som att vi har en fastare grund i år, så vi får se vad som händer.

Kalmar är först ut i Allsvenskan 2010 med ett tungviktsmöte direkt – mot IFK Göteborg. Sedan väntar 13 omgångar på lite drygt två månader innan VM-uppehållet tar vid i mitten på maj.

– Det blir ett år med två säsonger eftersom det blir VM-uppehåll med transferfönster däremellan där det brukar hända mycket och har gjort så de sista åren. Det gäller att fokusera på den första delen för det blir intensivt med många matcher men det är så vi vill ha det, det behöver vi i Sverige.

Du som har varit tränare i Allsvenskan i många år nu, hur känner du att du fortsätter att utvecklas?

– Som ledare överhuvudtaget, inte bara inom fotboll, är det väldigt viktigt att vara nyfiken. Det är viktigt att man utbildar sig även inom andra områden och det är den personliga utvecklingen som är drivkraften och det som gör att jag fortfarande håller på.
Tur då att Nanne Bergstrands nyfikenhet håller honom kvar i Kalmar där han utfört stordåd de senaste åren. Hur den rekordlånga säsongen med en oviss sommar ser ut och avslutas får vi nyfikna vänta vidare på.

Kalmars trupp 2010

Målvakter
Zlatan Azinovic
Etrit Berisha
Petter Wastå

Tränarens kommentar: Vi har det bra beställt, vi hade skador på målvakterna under ett träningsläger och då gick tredjemålvakten in och gjorde bra ifrån sig, så det är bra att ha tre duktiga målvakter i Allsvenskan.

Försvar
Paulus Arajuuri
Tobias Carlsson
Mattias Johansson
Joakim Karlsson
Joachim Lantz
Stefan Larsson
Marcus Lindberg
Emin Nouri
Markus Thorbjörnsson
Stefan Ålander

Tränarens kommentar: Bredare i år än förra året där vi har dubbla spelare på alla positioner med åtta spelare på de fyra positionerna.

Mittfält
Jimmie Augustsson
Yannick Bapupa
Tobias Eriksson
Erik Israelsson
Henrik Rydström
Marcel Sacramento
Daryl Smylie
Robin Östlind

Tränarens kommentar: Känns som vi har gott om alternativ. Såklart att vi hade önskat att ha ytterligare någon mer ytterspelare, men det får vi nog titta på fram till sommaren.

Anfall
Abiola Dauda
Jael Ferreira
Daniel Mendes
Ricardo Santos
Daniel Sobralense

Tränarens kommentar: Jag räknar yttrar och forwards lika här så det blir samma svar (som på mittfältet).

Tränare
Nanne Bergstrand

Håll ögonen på: Tobias Eriksson. Den blonde norrlänningen som efter en riktigt bra andra halva på serien ifjol belönades med en plats i landslaget under dess vinterturné tidigare i år. Är bara 25 år gammal och lär utvecklas ytterligare i år.

Klara övergångar: In: Paulus Arajuuri, b, IFK Mariehamn, Yannick Bapupa, mf, Gefle, Jael Ferreira Vieira, a, Bahia (lån).
Ut: Mikael Eklund, b, Assyriska, Lasse Johansson, mf, klubb ej klar, Petter Lennartsson, b, Jönköpings Södra (lån), Reinaldo, mf, återvänder till Palmeiras.

Fotbollsverige.se

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oskarshamns poängkung till Färjestad

Dahlins NHL-tränare sparkas

Rasmus Dahlins Buffalo sparkar tränaren Don Granato sedan NHL-klubben missat slutspel för 13:e året i rad.

Hiljemark tar över Elfsborg – succétränaren lämnar

2 timmar sedan
Elfsborg byter tränare i sommar. Jimmy Thelin har fått ett nytt tränarjobb i skotska Aberdeen. Han ersätts av en tidigare SM-guldvinnare i gulsvart: 31-årige Oscar Hiljemark. Det här var planen hela tiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

2 timmar sedan
Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

"Vi riskerar att mista medaljörer"

3 timmar sedan
Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

3 timmar sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.