Stockholm

NEDRÄKNING: Anfall – Gefles nya försvar

Per Olsson och Urban Hammar med ett nytt offensivt Gefle i år.
1 av 3
Per Olsson och Urban Hammar med ett nytt offensivt Gefle i år. Foto: Bildbyrån
Hasse Berggren är med även den här säsongen.
2 av 3
Hasse Berggren är med även den här säsongen.
Mikael Dahlberg har mycket att lära av den äldre Berggren.
3 av 3
Mikael Dahlberg har mycket att lära av den äldre Berggren.

Gefle IF har ett rykte kring sig att vara destruktiva och defensiva. Bara bottenlagen Djurgården och Örgryte gjorde färre mål än Gefle förra säsongen. Det blir det ändring på i år. Gefles nya försvarsmetod i år stavas – anfall.– Vi har fått in bollskickliga spelare med bra passningsspel och har en större bredd i offensiven, säger GIF:s assisterande tränare Thomas Andersson.


Läs mer

Per Olsson är en försiktig och eftertänksam general. Tillsammans med Urban Hammar byggde han förra året ett lag som landade på en bekväm tionde plats, med ett skönt tiopoängs-avstånd till de krigande lagen kring strecken. Allt gott så långt för gästrikarna, vars lagbyggande med små resurser ofta hyllas. Utmaningen inför i år ligger dock klar om man kastar ett öga på tabellen från 2009. Gefle snittade inte ens ett mål per match under förra säsongen, vilket gjorde att man också landade på negativ målskillnad. Det ska det nu bli ändring på.

Förstärkt anfallet

Klubben har hämtat in Mikael Dahlberg från Djurgården, kanske har före detta anfallskollegan Johan Oremo lagt in ett par goda ord i den affären. Oavsett vad så blir Dahlberg en viktig kugge i Gefles anfallsspel, som en stark och tydlig punkt i uppspelen.

– Mikael har gjort många bra saker på försäsongen, säger Gefles assisterande tränare Thomas Andersson till Fotbollsverige.se.

– Framför allt bidrar han med ett hårt jobb. Han är svår att möta, bra på huvudet och i boxen.

Överhuvudtaget har försäsongen handlat mycket om offensiven för Gefle. Jonas Lantto och Mikael Dahlberg har varit inblandade i mycket framåt och även Alexander Gerndt har producerat.

– Vi har spelat många tuffa matcher, det har gett oss självförtroende och tro på vårt eget spel, menar Thomas Andersson.

Förutom det öppna anfallsspelet har även de offensiva fasta situationerna fungerat bra.

– Vi har en större bredd i offensiven i år, konstaterar Andersson.

Intressant offensiv uppställning

Faktum är att Gefle har ett riktigt starkt lag offensivt sett. Spelare som Hasse Berggren, Mikael Dahlberg, Jonas Lantto, Jonatan Berg, Alexander Gerndt och nyförvärvet Öyvind Gram borgar för att pressa upp de där 28 målen man gjorde förra säsongen ganska rejält.

Trots en positiv start på 2010 har Gefle också dragits med en del skadebesvär. Hans Berggren är ännu inte tillbaka från den skada han drog på sig i somras och är liksom Jonathan Hellström borta även en bit in på den nya säsongen. Olof Mård och Hjalmar Öhagen jobbar sig tillbaka från varsitt brott i foten och Jonatan Berg, Daniel Theorin samt nyförvärvet Jakob Orlov har småskador.

De tre sista är dock alla aktuella för truppen i den allsvenska premiären. För Gefles del välkomnar man en av guldfavoriterna, Elfsborg, till Strömvallens konstgräs.

– Det ska bli väldigt kul att komma igång, konstaterar Thomas Andersson.

Gefles trupp 2010

Målvakter
1. Mattias Hugosson
22. Emil Hedvall

Tränarens kommentar: Mattias Hugosson ser fortsatt bra ut, men Emil Hedvall har närmat sig.

Försvar
2. Olof Mård
3. Daniel Theorin
4. Sebastian Senatore
5.Omar Jawo
9. Jonathan Hellström
12. Daniel Bernhardsson
14. Jens Portin
21. Eric Larsson
25. Niklas Erhard Olsson

Tränarens kommentar: Det känns bra. Vi har konkurrens både i mitten och på kanterna. Mittbackarna känns väldigt starka, just nu är det tre spelare som gör upp om två platser i Theorin, Jawo och Marcus Hansson.

Mittfält
6. Öyvind Gram
7. Haruna Moshi
11. Hjalmar Öhagen
17. Jonas Lantto
18. James Frempong
19. Marcus Hansson
23. Jonatan Berg
24. Yussif Chibsah
26. Daniel Leino

Tränarens kommentar: Vi har fått in bollskickliga spelare med bra passningsspel. Av nyförvärven bidrar Öyvind Gram med just det och James Frempong med fart och en skicklighet en mot en. Yussif Chibsah kommer in och vet precis hur vi spelar och har en väldigt kort startsträcka.

Anfall
8. Bernhard Nyström
10. Jakob Orlov
13. Hans Berggren
15. Mikael Dahlberg
16. Alexander Gerndt
20. Daniel Westlin

Tränarens kommentar: Försäsongen har visat att alla våra forwards gör mål och bidrar. Nye Jakob Orlov är tung i boxen och avslutar bra på ett tillslag, medan Alexander Gerndt fortsätter att ta kliv framåt.

Tränare
Pelle Olsson/Urban Hammar

Klara övergångar:

In: Jakob Orlov, a, Skövde, Haruna Moshi, mf, Simba (Tanzania), Öyvind Gram, mf, Ålesund (Norge),James Frempong, mf, Örebro SK, Sebastian Senatore, b, Vasalund, Jens Portin, b, Jaro (Finland), Mikael Dahlberg, a, Djurgårdens IF.
Ut: Johannes Ericsson, mf, Strömsbergs IF, Yannick Bapupa, mf, Kalmar FF, Andreas Dahlén, b, Hansa Rostock (Tyskland), Linus Bolin, mf, klubb ej klar, Thomas Fernandez, mf, oklart.

Fotbollsverige.se

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.