Per Olsson och Urban Hammar med ett nytt offensivt Gefle i år.
1 av 3
Per Olsson och Urban Hammar med ett nytt offensivt Gefle i år. - Foto: Bildbyrån
Hasse Berggren är med även den här säsongen.
2 av 3
Hasse Berggren är med även den här säsongen.
Mikael Dahlberg har mycket att lära av den äldre Berggren.
3 av 3
Mikael Dahlberg har mycket att lära av den äldre Berggren.

NEDRÄKNING: Anfall – Gefles nya försvar

Gefle IF har ett rykte kring sig att vara destruktiva och defensiva. Bara bottenlagen Djurgården och Örgryte gjorde färre mål än Gefle förra säsongen. Det blir det ändring på i år. Gefles nya försvarsmetod i år stavas – anfall.– Vi har fått in bollskickliga spelare med bra passningsspel och har en större bredd i offensiven, säger GIF:s assisterande tränare Thomas Andersson.


Per Olsson är en försiktig och eftertänksam general. Tillsammans med Urban Hammar byggde han förra året ett lag som landade på en bekväm tionde plats, med ett skönt tiopoängs-avstånd till de krigande lagen kring strecken. Allt gott så långt för gästrikarna, vars lagbyggande med små resurser ofta hyllas. Utmaningen inför i år ligger dock klar om man kastar ett öga på tabellen från 2009. Gefle snittade inte ens ett mål per match under förra säsongen, vilket gjorde att man också landade på negativ målskillnad. Det ska det nu bli ändring på.

Förstärkt anfallet

Klubben har hämtat in Mikael Dahlberg från Djurgården, kanske har före detta anfallskollegan Johan Oremo lagt in ett par goda ord i den affären. Oavsett vad så blir Dahlberg en viktig kugge i Gefles anfallsspel, som en stark och tydlig punkt i uppspelen.

– Mikael har gjort många bra saker på försäsongen, säger Gefles assisterande tränare Thomas Andersson till Fotbollsverige.se.

– Framför allt bidrar han med ett hårt jobb. Han är svår att möta, bra på huvudet och i boxen.

Överhuvudtaget har försäsongen handlat mycket om offensiven för Gefle. Jonas Lantto och Mikael Dahlberg har varit inblandade i mycket framåt och även Alexander Gerndt har producerat.

– Vi har spelat många tuffa matcher, det har gett oss självförtroende och tro på vårt eget spel, menar Thomas Andersson.

Förutom det öppna anfallsspelet har även de offensiva fasta situationerna fungerat bra.

– Vi har en större bredd i offensiven i år, konstaterar Andersson.

Intressant offensiv uppställning

Faktum är att Gefle har ett riktigt starkt lag offensivt sett. Spelare som Hasse Berggren, Mikael Dahlberg, Jonas Lantto, Jonatan Berg, Alexander Gerndt och nyförvärvet Öyvind Gram borgar för att pressa upp de där 28 målen man gjorde förra säsongen ganska rejält.

Trots en positiv start på 2010 har Gefle också dragits med en del skadebesvär. Hans Berggren är ännu inte tillbaka från den skada han drog på sig i somras och är liksom Jonathan Hellström borta även en bit in på den nya säsongen. Olof Mård och Hjalmar Öhagen jobbar sig tillbaka från varsitt brott i foten och Jonatan Berg, Daniel Theorin samt nyförvärvet Jakob Orlov har småskador.

De tre sista är dock alla aktuella för truppen i den allsvenska premiären. För Gefles del välkomnar man en av guldfavoriterna, Elfsborg, till Strömvallens konstgräs.

– Det ska bli väldigt kul att komma igång, konstaterar Thomas Andersson.

Gefles trupp 2010

Målvakter
1. Mattias Hugosson
22. Emil Hedvall

Tränarens kommentar: Mattias Hugosson ser fortsatt bra ut, men Emil Hedvall har närmat sig.

Försvar
2. Olof Mård
3. Daniel Theorin
4. Sebastian Senatore
5.Omar Jawo
9. Jonathan Hellström
12. Daniel Bernhardsson
14. Jens Portin
21. Eric Larsson
25. Niklas Erhard Olsson

Tränarens kommentar: Det känns bra. Vi har konkurrens både i mitten och på kanterna. Mittbackarna känns väldigt starka, just nu är det tre spelare som gör upp om två platser i Theorin, Jawo och Marcus Hansson.

Mittfält
6. Öyvind Gram
7. Haruna Moshi
11. Hjalmar Öhagen
17. Jonas Lantto
18. James Frempong
19. Marcus Hansson
23. Jonatan Berg
24. Yussif Chibsah
26. Daniel Leino

Tränarens kommentar: Vi har fått in bollskickliga spelare med bra passningsspel. Av nyförvärven bidrar Öyvind Gram med just det och James Frempong med fart och en skicklighet en mot en. Yussif Chibsah kommer in och vet precis hur vi spelar och har en väldigt kort startsträcka.

Anfall
8. Bernhard Nyström
10. Jakob Orlov
13. Hans Berggren
15. Mikael Dahlberg
16. Alexander Gerndt
20. Daniel Westlin

Tränarens kommentar: Försäsongen har visat att alla våra forwards gör mål och bidrar. Nye Jakob Orlov är tung i boxen och avslutar bra på ett tillslag, medan Alexander Gerndt fortsätter att ta kliv framåt.

Tränare
Pelle Olsson/Urban Hammar

Klara övergångar:

In: Jakob Orlov, a, Skövde, Haruna Moshi, mf, Simba (Tanzania), Öyvind Gram, mf, Ålesund (Norge),James Frempong, mf, Örebro SK, Sebastian Senatore, b, Vasalund, Jens Portin, b, Jaro (Finland), Mikael Dahlberg, a, Djurgårdens IF.
Ut: Johannes Ericsson, mf, Strömsbergs IF, Yannick Bapupa, mf, Kalmar FF, Andreas Dahlén, b, Hansa Rostock (Tyskland), Linus Bolin, mf, klubb ej klar, Thomas Fernandez, mf, oklart.

Fotbollsverige.se

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.