Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

NEDRÄKNING: ÖSK:s finska förvandling

- 11/03/2010, 17:54 -
Bassombeng stannar.
1 av 3

Bassombeng stannar.

Sixten Boström har förvandlat Örebro.
2 av 3

Sixten Boström har förvandlat Örebro.

Bildbyrån

Målkungen Kim Olsen.
3 av 3

Målkungen Kim Olsen.

Med en sjätteplats i ryggen, ökad aggressivitet i spelet och en ny självbild håller Örebro SK på att etablera sig som ett allsvenskt topplag.– Vi kan kontrollera matcherna på bortaplan nu, säger Sixten Boström.

2007 tog Örebro SK sju poäng på bortaplan i allsvenskan. Sedan dök en okänd finsk tränare med sparsamma meriter upp på Behrn Arena och ville få ÖSK att spela ett offensivt 4-3-3. Ett modigt grepp av en klubb som traditionellt setts som en hyfsat konservativ, speciellt bland motståndarfansen.

Under de två säsonger som Sixten Boström haft ansvaret har ÖSK utvecklats från en klubb som varit nöjd med att skvalpa i mittenrikets trygghet till att ta för sig och sikta på topp fyra-placeringar. 2009 räckte det till en sjätte plats.

– Hade vi gjort 10-15 mål till hade vi nog tagit medalj, säger Boström till Fotbollsverige.se.

Målskyttet ska utvecklas i år

Spelmässigt kanske ÖSK rättfärdigade fler än de 33 mål man gjorde på allsvenskans 30 matcher.

– Problemet är inte att vi inte skapar målchanser, utan att det allra sista saknas, menar ÖSK-tränaren.

Kim Olsen var lagets bäste målskytt förra året med åtta fullträffar och Sixten Boström har naturligtvis ringat in just målskyttet som en av de viktigaste utvecklingspunkterna i år.

– Det behöver helt klart bli bättre. Framför allt att vi kan "spika" matcher tidigare, så att vi inte behöver jobba hårt en hel match för att behålla en uddamålsledning, nu när matcherna ligger så tätt.

Personalmässigt ser offensiven ut ungefär som förra säsongen, med Roni Porokara, Kim Olsen och Marcus Astvald som mer eller mindre spikad fronttrio. ÖSK försöker också få in en forward till innan fönstret stänger.

– Vi håller på och letar, framför allt efter en central spelare som kan avlasta Kim Olsen. Det behöver inte vara samma spelartyp som Kim, till exempel hade vi Tahirovic och Adriano förra året.

Bassombeng stannar

En offensiv spelare som det varit väldigt osäkert kring är Eric Magloire Bassombeng, som flera gånger tydligt deklarerat att han vill bort från ÖSK. För stunden är han dock kvar i klubben och Sixten Boström tror att Bassombeng förstår situationen och vad som krävs.

– Han har sagt att han vill gå vidare men för att det ska hända måste han spela bra.

För tillfället dras Bassombeng med en lätt skada i främre lårmuskeln men när han är tillbaka ser Boström honom som ett alternativ på en ytterforwardsplats.

– Absolut. Samtidigt är Marcus Astvald en väldigt spännande spelare så det finns en liten kampsituation där.

Siktar på topp sex

Örebro har inte satt upp någon intern målsättning än men Boström hävdar att med nuvarande trupp ska klubben inte sikta lägre än som sämst än sjätteplats. För att ytterligare utveckla spelet har ÖSK i år nött in ett aggressivare försvarsspel, där man ställer backlinjen högre och siktar på att återerövra bollen snabbt. Det offensiva spelet, som utvecklades mycket ifjol, har lett till en ny situation för de svart-vita hemma på Behrn Arena.

– Vi kan kontrollera matcherna på bortaplan nu. En ny utmaning för oss är att lagen som kommer till Örebro spelar mer avvaktande än tidigare, säger Sixten Boström.

Det, om något, är ett bevis på de steg Örebro SK tagit de senaste åren.

Örebros trupp 2010

Målvakter
1. Peter Westman
82. John Alvbåge

Tränaren Sixten Boströms kommentar: Ett väldigt bra par. En rutinerad och bra målvakt i Westman som kör på hela tiden och John, som är en av allsvenskans bästa målvakter.

Försvar
3. Bertin Samuel Zé Ndille
4. Magnus Wikström
9. Patrik Anttonen
11. Tommy Wirtanen
13. Oskar Johansson
19. Michael Almebäck
20. Samuel Wowoah

Tränaren Sixten Boströms kommentar: Högersidan ser bra ut, med Tommy Wirtanen och Patrik Anttonen. Vänsterbacken har Wowoah, han är rutinerad och lär sig hela tiden positionen, samtidigt som vi har en bra backup i Per Johansson. I mittförsvaret är Wikström otroligt rutinerad och blir bättre för varje år och Michael Almebäck, som förra året inte dög åt någon, kom med i landslaget och är troligen den snabbaste mittbacken i allsvenskan.

Mittfält
5. Per Johansson
7. Magnus Kihlberg
8. Fredrik Nordback
15. Eric Magloire Bassombeng
16. Gustaf Lundholm
17. Alejandro Bedoya
21. Erik Nilsson
22. Johannes Skoglund
25. Nordin Gerzic

Tränaren Sixten Boströms kommentar: Här har vi kanske fler alternativ än någonsin, trots att vi inte har några nya spelare. Förutom Kihlberg, Nordback och Gerzic har Bedoya kommit in i det mer och mer. Förra säsongen hade han många målchanser men otrolig otur, i år verkar det ha löst sig. Erik Nilsson ser också spännande ut. Spelarna ligger närmare varandra i kvalité än tidigare.

Anfall
6. Kim Olsen
10. Robin Staaf
14. Simon Leonidsson
26. Michael Jidsjö
18. Markus Astvald
33. Roni Porokara

Tränaren Sixten Boströms kommentar: Vi skulle vilja ha in en central spelare till och vi jobbar på det hela tiden. Ändå tycker jag att vi har fyra bra spelare, utöver Robin Staaf och Michael Jidsjö som har varit mycket skadebenägna.

Tränare
Sixten Boström

Fotbollsverige.ses kommentar: Har på ett bra sätt fått ÖSK att omvärdera sig själva och arbetat hårt med att få in en vinnarmentalitet i klubben. Det blir spännande att se hur han tar Örebro vidare, behöver förmodligen ett bra namn i anfallet för att klara av nästa steg i utvecklingen.

Håll ett öga på: Alejandro Bedoya. VM-aktuell för USA om han gör en bra vår i allsvenskan. Har varit strålande bra på försäsongen och dessutom börjat hitta målet regelbundet.

Klara övergångar:

In: Simon Leonidsson, mf, Forward, Johannes Skoglund, mf, Köping FF.
Ut: James Frempong, mf, Gefle, Adriano Munoz, a, klubb ej klar, Robert Walker, mf, Jönköpings Södra, Peter Rosendal, mv, klubb ej klar, Joakim Gren, b, klubb ej klar.

Fotbollsverige.se