Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

NEDRÄKNING: Livet efter Henrik Larsson

- 11/03/2010, 19:02 -

Det är lätt att tro att förlusten av Henrik Larsson skulle få Helsingborg att tappa modet. Men på Olympia råder istället stor optimism inför säsongen. – Vi har ett spännande lag på gång. Med all respekt för Henrik Larsson, så måste vi lägga honom bakom oss nu, säger Conny Karlsson till Fotbollsverige.se.

Conny Karlsson har en av de tuffaste utmaningarna i årets allsvenska. Han ska försöka få Helsingborg att gå vidare efter att klubbens ikon och hela stadens hjälte, Henrik Larsson, lagt skorna på hyllan. Men Conny Karlsson ser fram emot utmaningen.

– Det är ett inspirerande jobb. Henrik Larsson är borta och då måste andra spelare höja sig ett snäpp, säger han till Fotbollsverige.se.

Vassare lag i år

Potentialen i truppen är stor enligt Karlsson. Han säger till och med att laget som helhet är strået vassare än förra året.

– Våra unga lovande spelare har fått ytterligare tid på sig att utvecklas, och samtidigt har vi plockat till oss riktigt bra spelare som kommer höja kvalitén ytterligare.

Bland nyförvärven finns de två hemvändarna Mattias Lindström från GAIS och Erik Edman från Wigan. Två spelare som Karlsson tror mycket på.

– De kommer bli jätteviktiga för oss. De är karaktärsspelare som känner klubben och känner för klubben. Tanken är att de ska dra loket lite grann och avlasta våra unga spelare.

Unga nyckelspelare

I Henrik Larssons frånvaro läggs nu mycket av pressen på superlöftet Rasmus Jönsson. Många anser att han måste leverera för att Helsingborg ska få en bra säsong.

– Rasmus är en av flera unga potentiella storspelare som kommer tvingas ta ännu större ansvar i år. Precis som Markus Nilsson och Joel Ekstrand har han spelat ett par säsonger i allsvenskan och för varje år höjs ribban. Man kan inte vara lovande hur länge som helst.

I stort är Conny Karlsson nöjd med truppen han förfogar över, men enligt honom saknas det fortfarande en anfallare som kan avlasta Rasmus Jönsson på topp.

– Det är den lagdelen vi måste förstärka och det är ingen hemlighet att vi letar aktivt efter en forward till. Tyvärr har vi än så länge inte hittat det vi söker.

Vad är det för spelartyp ni vill ha?

– Vi vill ha en större spelare som är bra på att ta emot bollen och som samtidigt kan utmana i djupled. Vi har bra anfallare redan, men alla tre är lite för lika i sin spelstil. Vi har letat länge och jakten pågår fortfarande, säger Conny Karlsson.

Helsingborgs trupp 2010

Målvakt

1. Oscar Berglund
22. Hampus Nilsson
30. Pär Hansson

Tränarens kommentar: Det ser mycket bra ut. Pär och Oscar är mer eller mindre jämbördiga målvakter som båda håller hög klass. Nu har vi bestämt oss för att Pär kommer stå i premiären. Det är viktigt för tryggheten att ha en uttalad förstemålvakt.

Försvar

5. Hannu Patronen
14. Erik Edman
15. Markus Holgersson
23. Erik Wahlstedt
24. Marcus Nilsson
26. Joel Ekstrand
29. Fredrik Liverstam

Tränarens kommentar: Vi har en bra blandning mellan gammalt och nytt. Mackan (Nilsson) och Joel (Ekstrand) har störst potential. På ytterbackarna har vi viktig rutin med Edman och Wahlstedt.

Mittfält

4. Marcus Bergholtz
6. May Mahlangu
7. Mattias Lindström
8. Ardian Gashi
10. Marcus Lantz
16. René Makondele
21. Christoffer Andersson
27. Johan Eiswhold

Tränarens kommentar: Jag hoppas och tror att Lantz kommer spela fler matcher i år än vad han gjorde ifjol. Han är nybliven lagkapten och kommer självklart vara väldigt viktig för oss. Mitt intryck är också att han fått lite av en nytändning under försäsongen. Adrian Gashi har också imponerat på oss hittills. Han är en bra bollspelare som kommer från en vinnarmiljö i Norge. Det är viktigt för oss att få in sådana spelare i truppen.

Anfall

9. Erik Sundin
11. Rafael Porcellis
19. Rasmus Jönsson

Tränarens kommentar: Det är väl ingen hemlighet att vi letar efter en anfallare till. De tre vi har nu är lite för lika varandra i sitt spel. Rasmus Jönsson är en spelare med oerhört stor potential och förhoppningsvis kan han höja sig ytterligare ett snäpp från ifjol.

Tränare

Conny Karlsson

Klara övergångar:

In: Conny Karlsson, tränare, Assyriska, Ardian Gashi, mf, Fredrikstad (Norge), Mattias Lindström, mf, GAIS, Erik Edman, b, Wigan.

Ut: Andreas Landgren, mf, Udinese, Henrik Larsson, a, slutar, Bosse Nilsson, tränare, slutar, Fredrik Svanbäck, mf, Landskrona Bois, Christopher Nilsson, mf, Mjällby, Ólafur Skúlason, mf, Sönderjyske, Adama Tamboura, b, Metz (Frankrike), Yakubu Alfa, mf, Germinal Beerschot (Belgien), Daniel Andersson, mv, Ängelholms FF, Isaac Chansa, mf, Orlando Pirates (Sydafrika), Henrik Fribrock, mf, Kristianstads FF.

Fotbollsverige.se