Söndag 1 Aug
Stockholm

NEDRÄKNING: Häcken tros tillhöra toppen

Peter Gerhardsson ser fram emot säsongsstarten.
Peter Gerhardsson ser fram emot säsongsstarten. Foto: SCANPIX

Ifjol bottentippade och uträknade. Efter Häckens sensationella femte plats inleder laget Allsvenskan på söndag med en helt annan respekt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som nykomling från Superettan tycks det nästa vara en lag på att bli nederlagstippade. Åtvidaberg och till viss del Mjällby i år är de senaste exemplen på det, och då blir det en desto större överraskning när det inte går som tyckarna tänkt sig.

Efter en närmast formidabel återkomst i den högsta serien slutade Häcken på en fin femte plats när serien summerades i början på november, blott två poäng bakom de dåvarande regerande mästarna Kalmar FF.
– Vi ville gärna spela fler matcher ifjol så det ska bli riktigt skönt att det sätter igång, säger Peter Gerhardsson.

Vad tar ni mer er från det framgångsrika fjolåret?
– Självförtroende, att vi vet att vi duger i Allsvenskan. Det känns som att vi har breddat truppen i och med att många spelare kunde känna sig delaktiga under förra året och det känns som att det har varit mer fokus och sett bättre ut på träningarna. Vi har fått ett riktigt bra självförtroende och det är högre tempo på träningarna vilket bidrar en hel del till utvecklingen.

Det svåra andraåret: en "klyscha"

Nu kan inte Häcken överraska sitt motstånd längre och de slår inte längre ur underläge. Men att det skulle bli något svårare andra år tror inte Gerhardsson.
– Jag förstår inte såna saker för vi är ju inte nykomlingar igen i Allsvenskan. Det är mycket klyschor och att det skulle vara svårare det andra året, hur vet man hur svårt det första året var? Det är inget jag lägger någon energi på utan jag ser det som en klyscha.

Nu anses ni istället vara en outsider i toppstriden, hur ser du på det?
– Det är ju alltid roligt, förra året var det väl knappt någon som trodde på oss. Nu har vi fått lite respekt och det ska bli skönt att gå ut och köra igen. Förra fick vi visa alla att de hade fel men i år får vi visa att de har rätt istället.

Vad har du för personliga förhoppningar på säsongen?
– Att vi ska fortsätta vara ett lag som presterar en bra och attraktiv fotboll. Långsiktigt så har vi som mål att etablera oss i Allsvenskan och då är det viktigt att folk vill komma och titta på oss. Men det är också viktigt att det ger poäng.

Häckens trupp 2010
Målvakt
1. Christoffer Källqvist
23. Sebastian Frick
26. Damir Mehic

Tränarens kommentar: Vi är mycket nöjda. Christoffer Källqvist var det många klubbar som ville ha men han har jobbat i många år med vår målvaktstränare Mats Johansson och vi är nöjda över det han presterade under fjolåret, framförallt under hösten. Bakom honom har vi en bra konkurrens mellan Mehic och vår U-landslagsman Sebastian Frick och de har båda utvecklats bra.

Försvar
2. Johan Lind
3. Mattias Östberg
4. Mohammed Ali Khan
5. Emil Wahlström
16. Marcus Jarlegren
19. Kyle Konwea
22. Daniel Forsell
27. Tom Söderberg
29. Jonatan Ask

Tränarens kommentar: Här har vi ett par rutinerade spelare som vi valt att förlänga med och A-landslagsmannen Tom Söderberg, 199 centimeter lång och utvecklingsbar, hans passningsspel blir bara bättre och bättre. Han har varit lite skadad nu men då har Emil Wahlström gått in och gjort det bra, precis som ifjol och så har vi Kyle Konwea från Qviding som gjort det bra som högerback.

Mittfält
6. David Frölund
7. Jonas Bjurström
8. Josef Karlsson
14. Peter Nyström
17. Erik Friberg
20. Dominic Chatto
25. John Chibuike

Tränarens kommentar: Centralt har vi en stor konkurrens, nu är Peter Nyström borta med en hälseneskada men vi har Chatto, Bjurström och Friberg som var bra förra året. Med Josef Karlsson och John Chibuike har vi fem bra allsvenska spelare som är lite olika typer vilket vi använda oss av på olika sätt.

Anfall
9. Kayke
10. Paulinho
11. Vinícius Lopes
13. Mathias Ranégie
18. Abdul Majeed Waris
21. Jonas Henriksson

Tränarens kommentar: Fått till två spelare så i nuläget har vi sex spelare som håller en hög allsvensk nivå. Vi har fått in Majeed som är en av allsvenskans snabbaste spelare och tillför speed i vårt kantspel. Kayke Moreno är en brasse som kom sent in och vi håller fortfarande på och lär oss varandra, men han är en utpräglad målskytt.

Tränare

Peter Gerhardsson

Klara övergångar:

In: Abdul Majeed Waris, mf, Hartpury College (England), Kyle Konwea, b, Qviding, Vinicius Lopes, a, Cruzeiro (Brasilien), Kayke Moreno de Andrade Rodrigues, a, Flamengo (Brasilien).
Ut: Janne Saarinen, mf, HJK (Finland), Jacob Johansson, a, klubb ej klar, Philip Lundin, a, klubb ej klar, Robin Wikman, b, Hammarby IF.

 

Fotbollsverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela