Inför: Åtvidabergs comeback i Allsvenskan

Bygden har väntat, men ikväll är Åtvidaberg tillbaka i Allsvenskan igen, efter 28 år landets lägre divisioner. Men för de inblandade är det faktum att tävlingssäsongen startar det som är viktigast. – Riktigt kul och skönt att komma igång. Det kan bli en riktigt bra match, säger ÅFF-tränaren Daniel Wiklund.


Hemmalaget Örebro å sin sida gör allsvensk premiär för fjärde året i rad i kväll. ÖSK imponerade länge ifjol, men avslutade säsongen med bara en seger de sju sista och föll tillbaks en aning. Slutplaceringen blev dock en riktigt fin sjätte plats. Laget har varit lågmälda på transferfronten i år, men de har samtidigt fått behålla sina viktigare kuggar och ser minst lika vassa ut den här säsongen.

Men i kväll får ÖSK ursäkta. Mycket att fokuset lär hamna på klassiska Åtvidaberg som mellan 1970-1973 vann Svenska cupen två gånger, och Allsvenskan två gånger. 1982 åkte laget senast ur den högsta serien och gör ikväll comeback i finrummet. Laget har haft en halvdan försäsong där förberedelserna inte har gett det resultat som önskat eftersom ÅFF bara vunnit en match. Fjolårstvåan i Superettan har lite mer aktivt på transfermarknaden om man jämför med kvällens motståndare där såväl mittfält som anfall har förstärkts. Laget får dock klara sig utan nye Prince Eboagwu ikväll då hans tillstånd för spel ännu inte är klart.

Tidigare matcher:


Lagen har mötts 22 gånger tidigare i Allsvenskan, men de senaste matcherna spelades 1978 och då vann ÅFF hemma med 3–2 och fixade 0–0 på Eyravallen, Örebros gamla hemmaarena. Historiskt sett är det kraftigt övertag ÅFF med 14 segrar i Allsvenskan, att jämföra med Örebros tre.
Lagen har dock mötts i modernare tid, de senaste matcherna i Superettan 2006 där båda matcherna slutade 1–1.

Örebro:


Skador Robin Staaf.
Tveksamma Kim Olsen (skada).
Avstängda -
Ej tillgänglig -
Formen -
Bästa målskytt -
Truppen Uppgifter saknas.

Åtvidaberg:


Skador Daniel Hallingström, Pontus Karlsson (magsjuka).
Tveksamma -
Avstängda Prince Aboagwu (ej spelklar).
Formen -
Bästa målskytt -
Truppen Henrik Gustavsson, Gustav Jansson; Erik Moberg, Eric Jangholm Melin, Alberis da Silva, Johan Niklasson, Jesper Arvidsson, Anton Tinnerholm; Kristian Bergström, Christoffer Karlsson, Haris Radetinac, Bruno Marinho, Emil Herge, Amir Suljic; Oscar Möller, Dejan Doslic, Viktor Prodell, Paulus Roiha.

Att tänka på:


* Örebro är, liksom många lag, målsnålt i en premiär. De senaste fem åren har blott sex mål gjorts i en premiär med ÖSK inblandat. Då gjorde Örebro ändå tre mot Boden i Superettan-premiären -05.

* Åtvidaberg är ett undantag till ovanstående information där lagets premiär de två senaste åren spelat in totalt sju mål. Laget har bara vunnit en av de fem senaste säsongsupptakterna i Superettan och kryssat i två.

* Varken Örebro eller ÅFF har rosat försäsongsmarknaden resultatmässigt. ÖSK med raden 4-1-6 och målskillnaden 16–13, ÅFF med 1-3-4 och målskillnaden 5–11. Noterbart här att ÖSK har en 6–0-vinst mot finska Tampere.

* Örebro är ett skapligt hemmalag. Ifjol plockade laget hem 26 poäng, men avslutade med att bara ta fem poäng på de fyra sista matcherna på Behrn Arena.

* Åtvidaberg var med sina 25 poäng Superettans tredje bästa bortalag förra säsongen. Laget gjorde dock bara 19 mål på andra planer än Kopparvallens, men släppte å andra sidan bara in 20.

* Gästernas största vapen Kristian Bergström har under sina sex säsonger i ÅFF snittat drygt 17 poäng per säsong och han har spelat fram till hela 58 seriemål under samma tidsperiod.

Citaten:


– I första träningsmatchen som vi mötte dem fick man väl lite koll. Men det var inte mycket till fotbollslag. Det var mycket slå bakom backlinjen och jobba därifrån kändes det som. Dem ska vi nog ta tycker jag, säger ÖSK-talangen Marcus Astvald på klubbens hemsida.

– Det kan jag leva med. Jag gillar att ha press på mig. Det är en del av jobbet och det måste det vara, säger Kim Olsen om press till NA och fortsätter:
– Om jag inte skulle klara det kan jag lika gärna ta ett jobb här på kansliet.

– Skillnaden från Superettan är att vi kanske bara får en målchans och några halvchanser. Det gäller att sätta den chansen vi får. Vi kan inte göra annat än att träna på avslutningsövningar och jobba med mentala bilder, säger ÅFF-tränaren Daniel Wiklund på klubbens hemsida.

– Vi har färdigförhandlat med den vietnamesiska klubben Dong Tam Long An sedan länge men övergången måste också genomföras i ett datasystem (TMS). Vi har gjort vår del av arbetet för två månader sedan, men trots ideliga påtryckningar mot den vietnamesiska klubben har de inte genomfört sin del av systeminmatningen. Vi har även haft kontinuerlig kontakt med Svenska Fotbollförbundet och även med FIFA, dock utan att ha fått den hjälp som vi hoppats. Vi arbetar vidare med frågan och hoppas att Prince snart ska bli spelklar, säger ÅFF:s sportchef Mats Karlsson på klubbens hemsida om frågan varför nye Prince Eboagwu ännu inte är spelklar.

Fotbollsverige.se

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!