Hemmaplanen sänkte ÅFF

Efter 28 års väntan hade Kopparvallen godkänts för allsvenskt spel. Det tackade Gefle för som hade de små marginalerna med sig, medan bollen inte alls gick Åtvidabergs väg.– Vet inte vad jag ska säga, det studsade inte vår väg idag, säger Oscar Möller i PPV.

Han fick ÅFF:s bästa chans i premiären mot Örebro, och på måndagskvällen fick han det även mot Gefle. Merparten av de 2304 på läktarna hade nog räknat in 1–1 när Paulus Roihas inspel nådde Möller, placerad ett par meter från motståndarmålet. Men bollen studsade och avslutet gick högt, högt över. Och det är bara ett exempel av många där det kluriga underlaget ställde till det för hemmalaget.

Gerndt huvudperson i första

Efter en totalt händelsefattig inledning på matchen ställde Gefle om snabbt efter en halvtimmes spel. Öyvind Gram hittade Alexander Gerndt på djupet, anfallaren sköt mot bortre stolpen, bollen studsade precis framför målvakten Henrik Gustavsson, gick över dennes arm och in i mål.

– Som tur är så gick den in den här gången, säger målskytten.

Han fick matchens andra heta läge då en rensning från Jonatan Berg friställde 24-åringen helt, men då studsade bollen till Henrik Gustavssons fördel.

– Hade planen varit lite bättre hade det stått 2–0 där, ett riktigt dåligt avslut, skrattar Gerndt.

Bergström prickade stolpen

ÅFF gjorde det ändå bra i första och förde spelet. Hemmalaget fick rejält med tryck på gästerna mot slutet av halvleken där Kristian Bergström ledde anstormningen med en frispark klockrent i stolpen och med fem hörnor under aktens sista minuter.

Andra halvlek gick i kampens tecken, precis som den första. Under långa stunder var det ställningskrig där Åtvidaberg stod för det bästa offensivt. Viktor Prodell fintade sig fram i straffområdet och avslutade strax utanför, nämnde Möllers avslut i straffområdet blockerade, Möllers jättechans är redan nämnd och på stopptid blev det rejäl oreda vid en frispark. Erik Mobergs skott blockerades, Christoffer Karlssons likaså innan Oscar Möller felträff gick fram till en fristående Dejan Doslic vars avslut från nära håll prakträddades av en prickfri Mattias Hugosson.

– Han gör en fantastisk match idag, precis som mot Elfsborg är han guld värd, berömmer vikarierande mittbacken Marcus Hansson.

"Vi förtjänade mål"

Trots alla chanser, inget mål för Åtvidaberg som verkligen inte hade marginalerna med sig.

– Jag är besviken för jag tycker vi är bättre än Gefle och förtjänade i alla fall ett mål idag. Det är lite jobbigt men samtidigt skapar vi chanser och till slut sitter de, säger Oscar Möller.

Gefle är obesegrat och har inte släppt in mål så här långt in på serien. Men risken finns att den åtta man långa skadelistan kan ha utökats idag då Öyvind Gram och Mikael Dahlberg byttes ut tidigt. Dessutom spelade Jonas Lantto med ett rejält lindat högerlår.