1 av 5
- Foto: Bildbyrån
2 av 5
- Foto: Bildbyrån
3 av 5
- Foto: Bildbyrån
4 av 5
- Foto: Bildbyrån
5 av 5
- Foto: Bildbyrån

Mjällby överraskar igen

Bättre mot AIK, dominanta mot Gais, och segrare i Örebro. Nykomlingen Mjällby har fått en praktstart på återkomsten i allsvenskan.


Raden 0–0 och 3–0 följdes upp med en imponerande 2–0-vinst på Behrn Arena igår. Segern grundlades i den första halvleken där gästerna var klart bättre än hemmastarka ÖSK, kanske en aning skärrade efter 3–0-smällen i Malmö den senaste omgången.

– Vi kommer inte upp alls i normal standard och då blir det så här. Vi är jättedåliga, säger mittfältaren Markus Astvald besviket på klubbens hemsida.

Ekenbergs fjärde mål

Gästerna tog ledningen efter 15 minuter då Robin Cederberg prickade Marcus Ekenbergs panna i straffområdet och skyttekungen skallade skickligt in sitt fjärde mål för säsongen i målets bortre hörn. Ekenberg fick sedan två jättelägen till i den första akten, först prickade han ribban med ett distansskott innan han fick avsluta en kontring iscensatt av duktige Tobias Grahn. Då kom John Alvbåge snabbt ut och avvärjde.

– Första halvtimmen är vi mycket starka, vi håller i bollen, spelar oss ur situationerna, och våra motståndare blir nog lite överraskade av detta och blir lite passiva. Och vi var, som jag ser det, det kart bättre laget under den här perioden, säger tränaren Peter Swärdh till fotbolliblekinge.se.

Men innan de två chanserna fick Örebro sitt bästa läge då Samuel Wowoahs inlägg nådde Kim Olsens panna. Dansken nickade hårt, men Mattias Asper räddade och såg till att bibehålla Mjällbys nolla intakt.

– Lite ologiskt med tanke på vårt spelövertag. Men Mattias gör en bra räddning, säger Swärdh.

ÖSK bättre i andra

I andra halvlek tog hemmalaget över taktpinnen och var det bättre laget. Men då Mjällby stod för måltillverkningen kan man snabbt räkna ut att de tre poängen gick till bortalaget. Nye Moestafa El Kabir, giftig och irrationell i serieinledningen, höll sig framme på en målvaktsretur och petade in sitt första mål i Mjällby-tröjan med drygt tio minuter kvar att spela. Dessförinnan hade ÖSK haft en del halvchanser till att kvittera.

– Möjligheterna finns, tyvärr lite mentalt. Vi borde haft en straff, det säger även Mjällby själva. Men vi har inte riktigt kvalitén för att komma ikapp ikväll. Man kan säga att fotbollen är orättvis men det är sånt man får ta. Klart man hoppades på en kvittering, säger John Alvbåge.

Lilla Mjällby fortsätter som nykomling att chocka Fotbollssverige. Ifjol förlorade inte laget förrän i omgång åtta, och 1999 höll Mattias Asper nollan i 797 minuter i sträck för AIK. Återstår att se hur länge de här sviterna håller i sig den här gången.

Fotbollsverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!