- Foto: Scanpix

Gais krigade hem segern

90 minuters hårt, disciplinerat jobb. Och några sekunders fotbollsmagi. Så grundlade Gais den första segern i Örebro på över tio år.– Vi bestämde oss för att ta tre poäng och hålla nollan, och det gjorde vi, säger målvakten Dime Jankulovski.


Planen tycktes solklar. Gais stod upp, höll sina positioner och lät Örebro stå för bolltrillandet. I 80 minuter lyckades den taktiken mycket väl, hemmalaget kom ingenvart mer än att de oroade lite vid de många inläggssituationer som uppstod.

Wanderson glänste i första...

Men en ganska medioker första halvlek fick ändå bevittna en kort stunds fotboll i världsklass. Gais fick en frispark offensivt i 37 minuten. Kenneth Gustafssons inlägg nickades undan och där kom fjolårets skyttekung Wanderson i andravåg och spräckte sin målnolla med ett fantastiskt volleyskott som seglade förbi en chanslös John Alvbåge i hemmamålet, vars nätmaskor lär ses över efter måndagskvällens match.

ÖSK fick starta den andra halvleken utan Fredrik Nordback som åkte till röntgen med befarat benbrott i ena foten. Hemmalaget såg lite mer angeläget ut att försöka få till avslut på sina långa anfall men hade svårt att komma till även inledningsvis i den andra akten. Spelet blev lite mer böljande ju längre matchen led och i den 82:a minuten kom den första av många heta ÖSK-chanser. Dime Jankulovski, bäst i Gais tillsammans med luft- och placeringssäkre Fredrik Lundgren och Wanderson, fick vända lite i luften när Markus Astvalds hårda skott träffade Kenneth Gustafssons rygg och ändrade riktning.

– Jag träffade en riktigt duktig osteopat igår som rättade till ryggen på mig lite. Han kan ta åt sig hela äran, skojade målvakten i PPV.

...precis som Jankulovski i andra

Han fick sedan göra en vass dubbelräddning då Kim Olsen höll sig framme på en retur på Robin Stafs skott, men det bästa läget skulle Alejandro Bedoya få. Det täta och samspelta Gais-försvaret gick bort sig för första gången, Olsen spelade fram amerikanen som helt ren med Jankulovski la bollen utanför.

Bara minuten senare avgjorde istället gästerna, och nu kom nästa sekvens med fotboll av hög klass. Wanderson chippade bort en ÖSK-spelare på mittplan, avancerade längs vänsterkanten och slog ett makalöst inlägg med yttersidan av högerfoten där inbytte debutanten Aram Khalili forcerade sig fram i mitten, volleysköt skickligt in 2–0, avgjorde matchen och gav tre tunga poäng åt Gais. Men lika tung som segern var, lika tung var hemmalagets förlust, den andra i följd på hemmaplan.

– I andra halvlek har vi tillräckligt med chanser för att vinna matchen, suckade Sixten Boström efteråt.

– Vi chansade lite mot slutet och det spelar ingen roll om det blir 1–0 eller 2–0.

Fotbollsverige.se

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

1 timme sedan

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

2 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

3 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

3 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

3 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.