- Foto: Scanpix

Wanderson-skandalen kan ge Gais poängavdrag

Under gårdagen avslöjades skandalen att anfallsstjärnan Wanderson erbjöds ett slavkontrakt. Nu kan Gais åka på ett tungt poängavdrag för incidenten. "Vi drog igång vårt arbete kraftfullt och direkt", säger SvFF:s generalsekreterare Mikael Santoft.


GÖTEBORG. Det var TV4-sporten som i går kunde berätta om den skandal som cirkulerade kring Wanderson. I januari erbjöds brassestjärnan ett kontrakt som skulle knyta honom till holländska storklubben Feyernoord.

Men kontraktet, som senare kategoriserades som ett slavkontrakt, skulle inte bara knytit honom till klubben. Kontrakt skulle dessutom ha sett till att Wanderson blivit bunden till sin agent Oliver Cabreras företag Westhill Group.

För att bryta kontraktet hade Wanderson blivit tvungen att betala makalösa 19 miljoner kronor. Slavkontraktet fick den internationella spelarorganisationen FIFpro att rasa, och nu väljer Svenska Fotbollsförbundets Disciplinnämnd att starta en utredning.

- Uppgifterna som presenterades är så graverande för fotbollen att om de stämmer krävde det att vi drog igång vårt arbete kraftfullt och direkt, säger SvFF:s generalsekreterare Mikael Santoft i ett pressmeddelande.

Cabrera kan komma att straffas för sina handlingar, men även Gais kan åka på en riktig käftsmäll eftersom klubben vara beredda att sälja Wanderson till Westhill Group.

Konsekvensen kan bli att SvFF stoppar Gais från alla nationella och internationella övergångar under minst tre månader. Man kan för övrigt straffas med nedflyttning eller poängavdrag, men Göteborgsklubben hävdar sin oskuld.

- Vi har inte gjort något fel. Vi hade ingen insyn i Wandersons kontrakt och bröt avtalet med Cabrera. Ska vi straffas för någonting som inte blev? De är jättevälkomna att granska oss, säger ordföranden Christer Wallin.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!