Någon har klantat sig i denna affär, frågan är vem?
1 av 3
Någon har klantat sig i denna affär, frågan är vem? - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Wanderson har blivit utnämnd till kapten för sin nya klubb.
2 av 3
Wanderson har blivit utnämnd till kapten för sin nya klubb. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Det dokument Saunders använder för att hävda att han är Wandersons agent.
3 av 3
Det dokument Saunders använder för att hävda att han är Wandersons agent.

Ny artikelserie: Agenternas maktkamp, SvFF och medias roll

Fallet Wanderson och alla tvivelaktiva turer kring hans kontrakt och framtid visar att det finns stora brister i svensk fotboll. Därför vill Nyheter24 i en ny reportageserie granska spelet som pågår bakom kulisserna.


Förra veckan avslöjade Nyheter24 de nya turerna kring Wanderson do Carmos agentstrul.

I det dokument som Nyheter24 publicerade i fredags framkom det att Wanderson har sagt upp avtalet med Patrick Mörk och att han i stället skulle representeras av Michael Saunders.

Saunders, som själv inte är registrerad FIFA-agent utan hänvisar till sin advokat, hävdar efter publiceringen att han har fler kontrakt som binder Wanderson till sig, samtidigt som Mörk insisterar att han gjort allting rätt under försäljning till saudiarabiska Al-Ahli.

Mörk menar även att han även aldrig hört om någon uppsägning. En förklaring till det är att Saunders ännu inte skickat in kontraktet till det svenska fotbollförbundet.

– Jag har inte skickat in uppsägningen eller de kontrakten mellan mig och Wanderson till Svenska fotbollförbundet för jag trodde att jag kunde lita på Wanderson, berättar Saunders för Nyheter24.

– Jag har inte skrivit på det där kontraktet, säger Wanderson till Fotbollskanalen.se.

Spelaren menar vidare att han befann sig i Sverige när det förmodade kontraktet ska ha skrivits på - 21 maj - notarius publicum för wanderson är daterat till 17 juni. Publicumet är den vänstra stämpeln på dokumentet (se bild 3).

"Kan finnas klausuler i kontraktet"

Problematiken med det är att kontrakten då saknar legitimitet i Sverige.

Däremot menar Johanna Linder, advokat hos firman Time, att om det skulle existera kontrakt mellan Saunders och Wanderson – som inte är registrerade hos Fotbollförbundet – så kan de fortfarande utgöra en civilrättslig grund i Sverige.

– Ett fåtal kontrakt kräver formalia i Sverige, det vill säga att det krävs ytterligare aspekter för att göra det godkänt. Det här dokumentet (uppsägningen reds.anm) var inget ömsesidigt kontrakt, så det kan ju vara så att det finns klausuler i kontraktet mellan Mörk och Wanderson, säger Johanna Linder till Nyheter24.

Och det är just här problematiken uppstår.

Kontrakten blir sekretessbelagda så fort de når fotbollförbundet, vilket i sin tur leder till bristande insyn.

Nyheter24 har därför inte kunnat ta del av något kontrakt mellan Wanderson och Mörk, som enligt båda parter existerar.

Vem granskar agenterna?

Fallet Wanderson och alla tvivelaktiva turer kring hans kontrakt och framtid visar att det finns stora brister i svensk fotboll.

Men vem granskar klubbarna och agenterna? Vilka styr svensk fotboll? Och fungerar systemet?

Det är några av de många frågor fotbollssupportrar i Sverige vill ha svar på. Därför vill Nyheter24 i en ny reportageserie granska spelet som pågår bakom kulisserna.

I det första reportaget visar vi svårigheterna med att granska alla de avtal som skrivs mellan agenter och spelare och hur det svenska fotbollförbundets sekretessregler bidragit till en maktkamp mellan allt mer inflytelserika agenter som styr svensk fotboll med järnhand.

---

Svensk fotboll styrs utan insyn - Vilka granskar branschen?

"Under 2009 såldes det spelare från allsvenska klubbar till ett värde av 190 miljoner kronor enligt SvFF:s egen ekonomiska rapport. I en bransch som drar in stora summor pengar, som samtidigt får statligt stöd och till viss del finansieras av skattepengar berättar informationschefen på SvFF, Jonas Nystedt, följande:

– Fram till att felaktigheter rapporteras litar vi på våra föreningar, att de följer reglerna till fullo. Vi får inte gå in och kontrollera deras verksamhet hur som helst.

Med andra ord väljer fotbollförbundet att inte bevaka vare sig spelarövergångar eller andra förehavanden hos klubbarna annat än om det kommer in en anmälan. De får tillgång till kontrakten när affärerna går igenom, däremot granskar de inte agentbranschen på djupet.

– Men det är uppenbart att där finns en gråzon speciellt när spelarköp anses nödvändigt, medger informationschefen.

---

Det första reportaget kan du läsa på Nyheter24 senare under veckan. Håll utkik!

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är Sveriges grupp i Paris-OS

Klart: Nordiska dueller i Paris-OS

Värdnationen Frankrike valde grupp B. Därmed hamnade Sverige i A – tillsammans med bland andra Norge och Danmark. Paris-OS fylls därmed av nordiska dueller.

Oskarshamns poängkung till Färjestad

1 timme sedan
Profilerna fortsätter att lämna degraderade Oskarshamn.

Dahlins NHL-tränare sparkas

2 timmar sedan
Rasmus Dahlins Buffalo sparkar tränaren Don Granato sedan NHL-klubben missat slutspel för 13:e året i rad.

Hiljemark tar över Elfsborg – succétränaren lämnar

3 timmar sedan
Elfsborg byter tränare i sommar. Jimmy Thelin har fått ett nytt tränarjobb i skotska Aberdeen. Han ersätts av en tidigare SM-guldvinnare i gulsvart: 31-årige Oscar Hiljemark. Det här var planen hela tiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

idag 14:14
Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.