Stockholmsarenan har gått igenom sina kontroverser men ska bli byggd.
1 av 3
Stockholmsarenan har gått igenom sina kontroverser men ska bli byggd. - Foto: HAND OUT
Stockholm kan få tre nya arenor inom kort tid.
2 av 3
Stockholm kan få tre nya arenor inom kort tid. - Foto: HAND OUT
Östermalms IP efter branden 97 - Djurgårdens nya arena avgörs under valet.
3 av 3
Östermalms IP efter branden 97 - Djurgårdens nya arena avgörs under valet. - Foto: Rolf Höjer/AP/SCANPIX

Djurgårdens nya arena hänger på valet

Inför det stundande riksdags- och kommunvalet uppstår det även frågor för de svenska fotbollsklubbarna. Till exempel är Djurgårdens framtida förhoppningar om en ny modern arena vid Östermalms IP i farozonen.


STOCKHOLM. Djurgårdens IF har under en längre tid önskat om tillstånd att få bygga en ny arena där Östermalms IP ligger i dag. De olika partierna är oense om det är rätt plats att upprätta en fotbollsstadion även om det är ekonomiskt gångbart.

– Vi vill att de sju partierna sätter sig ned med de tre stora Stockholmsklubbarna och bestämmer detta i samförstånd. Men för tillfället är vi i miljöpartiet emot arenabygget vid Östermalms IP, säger Stefan Nilsson (mp), gruppledare för Stockholms stad till Nyheter24.

Han fortsätter och berättar att en av anledningarna till att miljöpartiet ställer sig emot förslaget är på grund av att det använts av samhället i stort - bland annat skolor och skridskoåkare.

Åsa Hagelstedt (v) är mer positiv till förslaget än sin oppositionskollega, men vill samtidigt att Stockholms stad ska utöka Östermalmsbornas möjligheter till att idrotta.

– Det behöver nödvändigtvis inte vara i anslutning till Östermalms IP, men vi vill att Stockholm ska få fler anläggningar att utöva idrott på.

"Jag har en jävligt stark övertygelse om detta"

– Folkpartiet har hela vägen varit väldigt positiva till projektet och vill att Djurgården åtminstone ska få pröva om byggnadslovet, säger Madeliene Sjöstedt (fp), kultur och idrottsborgarråd i stadshuset, till Nyheter24.

Hon menar vidare att en arenor i miljardklasserna inte kan tänkas gå runt eller ens ha en sund ekonomi utan kommersiella intressen. Hon berättar också att hon tröttnat på hur oppositionen ser på stadshusets roll bland Stockholms medlemsföreningar.

– De (oppositionen) tror att stadshuset äger allt inom Stockholms gränser och att de kan bestämma allt för vad olika företag och föreningar ska och kan göra. De har pressat mig om att Djurgården inte ska få en arena på Östermalms IP.

Miljöpartisten Stefan Nilsson anser att det skulle vara bortkastade pengar om endast tre klubbar i Stockholm skulle få tillgång till arenor, han menar att sådana anläggningar måste byggas med allmännyttan i åtanke.

"Vi vill ha en arenapositiv majoritet"

– Dessutom ligger Östermalms IP ytterst nära nationalstadsparken och är viktig som "korridor" vad gäller spridning av pollen och liknande. Dessutom skulle vi vilja att Djurgården bygger arenan där de inte river befintlig stadsägda anläggningar, säger Nilsson.

Hagelstedt medger att det kan bli ett bekymmer med Liljansskogen, men att värdet av en ny arena för Djurgården kan vara viktigare - samtidigt är hon medveten om att det måste bli en renodlad fotbollsarena för att upprätthålla UEFA:s stränga krav.

– Vi vill att arenan blir öppen och att den blir ungefär som det är i dag, men med betydligt bättre läktare runt om, säger Tommy Jacobsson, ordförande för Djurgården till Nyheter24.

– Vår tanke kring skridskoåkarna är att se till att det finns is på Stockholms Stadion, så att vi slipper att den står helt död, avslutar Jacobsson.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

1 timme sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

2 timmar sedan
Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

2 timmar sedan
Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.