Så blev Helsingborg en guldkandidat

- 07/11/2010, 10:15 -
1 av 4

BJÖRN LINDGREN/SCANPIX

Likaså veteranen Marcus Lantz...
2 av 4

Likaså veteranen Marcus Lantz...

Björn Lindgren/SCANPIX

...och tränaren Conny Karlsson.
3 av 4

...och tränaren Conny Karlsson.

Björn Lindgren/SCANPIX

Alexander Gerndt är en av många anledningar
4 av 4

Alexander Gerndt är en av många anledningar

BJÖRN LINDGREN/SCANPIX

Trots att man tappade sin störste stjärna har Helsingborg hängt på i toppen. Nyheter24 listar anledningarna till att de är med i guldstriden.

HELSINGBORG. Efter att Henrik Larsson valde att sluta ställde sig många frågan: Hur skulle Helsingborg klara sig? Det var inga experter som tippade att den 103 år gamla klubben skulle tillhöra toppen inför säsongen – så fel de fick.

Vägen till guldstriden

Helsingborg rivstartade allsvenskan direkt. I premiären vann de hemma mot Brommapojkarna med 1-0. Sedan rullade det bara på och maskinen gick obesegrad till omgång 14.

”HIF var vårens lag, utan konkurrens. När blickarna riktades mot Sydafrika hade fjorton omgångar spelats och ledningen var fem poäng före MFF. Som erfaren HIF:are var man rädd att hösten skulle innebära ännu en kollaps men HIF har utan tvekan varit stabila även under hösten”, skriver Nyheter24:s bloggare Presidenten.

Efter att man inkasserat sin första förlust mot Kalmar hamnade Conny Karlssons gäng i en svacka. Säsongens första nederlag följdes upp med ytterligare två raka förluster. Under säsongen löstes även Alexander Gerndt från Gefle efter att den förre AIK-anfallaren öst in mål. Det fick fart på ”Mjölkkossan” som vände den negativa trenden hemma mot Häcken.

På väg mot guldet redan i somras

Helsingborg fortsatte sedan att vinna och de flesta hade redan utnämnt de till givna vinnare av SM-guldet tidigt i somras. Men maskineriet hade börjat hacka och det blev ”bara” oavgjort mot både Djurgården och IFK Göteborg. Sedan åkte de på en riktig tung smäll när man blev krossad av serietrean Örebro med 3-0. Trots att man besegrade Gefle innan det var dags för säsongens andra Skånederby.

Magisk frispark ordnade liv i guldkampen

De flesta experterna räknade med att vinnaren där redan var klara SM-vinnare. Inför storpubliken kunde Malmö spela ut Helsingborgsklubben och vann komfortabelt med 2-0. Trots förlusten reste de sig och hittade formen. Först besegrades Mjällby innan man lyckades vända och vinna mot AIK efter att Christoffer Andersson avgjort på en drömfrispark.

Efter att Malmö torskade hemma mot Kalmar öppnade sig guldstriden igen och fortsatte att hålla på till den sista omgången. Serieledarna måste tappa poäng för att det ska bli ett nytt guld som ska firas i Helsingborg.

– Vi kan bara koncentrera oss på det som vi ska göra. Vad som händer i Malmö kan inte vi styra, säger Christoffer Andersson till Dagens Nyheter.

Nyckelspelarna?

Den nye tränaren Conny Karlsson har fått fart på veteranen Marcus Lantz, 35, som inledningsvis spelade sin absolut bästa fotboll på mycket länge. I början, när Alexander Gerndt ännu inte hade anlänt, var det den unge talangen Rasmus Jönsson som bar lagets offensiv på sina axlar.

Sedan Gerndt, som leder skytteligan inför den sista omgången, anlände har 24-åringen fullkomligt öst in mål. På 14 matcher i Skånelaget har det blivit hela tolv mål. På söndag kan målkungen skjuta sitt lag det första guldet sedan 1999.

– Årets lag har samma struktur som guldlaget 1999, säger Andersson

Fansen däremot väljer att lyfta fram den förre Assyriska-tränaren, kanske inte som nyckelspelare, men som en har hittat rätt nycklar till flera problem.

”I övrigt är jag jäkligt stolt över Conny, första året bära oss mot ett SM-guld är fan i med inte dåligt. Jämfört med Rolle (Nilsson, tränare i Malmö) som tagit ett par år att leverera. Dessutom är jag ganska övertygad om att Malmö inte kommer ha med toppen att göra nästa år just på grund av att flertal spelare kommer försvinna men sedan vet man aldrig”, skriver Stolt Hif:are på SvenskaFans.

Så firade Helsingborg för elva år sedan