Lars-Åke Lagrell har fått oerhört mycket kritik.
1 av 4
Lars-Åke Lagrell har fått oerhört mycket kritik. - Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
Oliver Cabrera.
2 av 4
Oliver Cabrera. - Foto: Ingvar Karmhed/SvD/SCANPIX
Wanderson do Carmo.
3 av 4
Wanderson do Carmo. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
Det har hänt väldigt mycket kring Wanderson do Carmo och Gais.
4 av 4
Det har hänt väldigt mycket kring Wanderson do Carmo och Gais. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

Efter TV4-reportaget: "Det är ju helt befängt"

Under förra veckan offentliggjorde SvFF den utredning och bedömning som låg till grund för att en svensk agent mist sin licens. TV4 gjorde därefter ett grävande reportage som kraftigt kritiserade utredningen - men nu väljer den utpekade klubben Gais att slå tillbaka.


Härvorna som skakat svensk fotboll 2010

25:e april uppdagade TV4 det så kallade slavkontraktet som skulle vara en formell lösning för att ge Wanderson chansen till spel i holländska Feyenoord. Dagen efter valde Svenska Fotbollförbundet att tillsätta en utredning för att granska de uppgifter som uppkommit i TV4:s granskning.

Samtidigt dök det upp uppgifter som gjorde gällande att agenten Oliver Cabrera ska ha suttit på två stolar under en och samma förhandling med spelaren Roni Porokara, vilket gjorde att affären mellan Örebro SK och Maccabi Haiffa inte gick igenom. Enligt SvFF är detta ett missförhållande Cabrera ska ha medgett och själv kallat "ett misstag."

Under sommaren grävde Nyheter24 fram att SvFF inte har någon insyn i vad som står i de dokument som förbundet tillhandahåller och samtidigt sekrettessbelägger. En process som gör det mer eller mindre omöjligt för journalister att granska missförhållanden inom den svenska fotbollen.

I en längre intervju med Lars-Åke Largell medgav förbundsbasen att förbundet i stor utsträckning inte kan granska allt som sker inom svensk fotboll.

I slutet av augusti startade nästa mediala följetong. Den här gången kretsade allt kring Hammarbys anfallsstjärna Linus Hallenius, som skulle säljas till italienska Genoa.

Härvan fick enorma konsekvenser för klubben och bland annat valde den mycket omtyckta Åsa Sånemyr att avgå från sin position som VD för Hammarby AB.

Affären gick till slut igenom trots att mystiska italienska advokatbyråer anlitats och sedan krävt södermalmsklubben på miljonbelopp.

Efter att affären blivit klar valde Hallenius tidigare agent Per Jonsson att stämma Hallenius för kontraktsbrott.

Mycket har kommit fram till den allmänheten men innan förbundet tillåter fler dokument att bli offentliga kan det ta lång tid innan storstädningen inom svensk fotboll är klar.

STOCKHOLM. Under söndagskvällens sportsändning i TV4 kunde vi få höra hur Svenska Fotbollförbundet bedrivit sin granskning och utredning av Oliver Cabrera och klubbarna Örebro SK samt Göteborgsklubben Gais.

En utredning som under reportaget sågades kraftigt.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om SvFF:s stora problem med den bristfälliga insynen förbundet tillåter till utomstående. Journalister, fans eller andra individer involverade i fotbollen får inte ta del av mängder med dokument som förbundet sekrettessbelägger. Vilket visar sig vara ett stort bekymmer eftersom förbundet i stor utsträckning inte granskar samtliga dokument som faller i förbundets ägor.

– Fram till att felaktigheter rapporteras litar vi på våra föreningar, att de följer reglerna till fullo. Vi får inte gå in och kontrollera deras verksamhet hur som helst, berättade Jonas Nystedt, informationsansvarig på SvFF, till Nyheter24 gällande frågan om varför förbundet inte tar hårdare tag i alla härvor som uppdagas inom svensk fotboll.

– Varför skulle vi gå igenom allt som kommer in? Det är klart att du inte granskar om det inte kommer in en anmälan. Allt som anmäls till SvFF granskas av oss och det är inget märkvärdigt med det, sade Lars-Åke Lagrell när Nyheter24 ställde honom mot väggen.

Nu anklagas Gais av Sveriges största mediaföretag

Efter att domen mot Cabrera kom släppte förbundet sitt utlåtande på sin hemsida. Ett utlåtande som TV4 menade innehöll mängder med felaktigeter.

Exempelvis ska förbundet inte talat med en av huvudpersonerna bakom denna härva - Wanderson do Carmo. Anders Sigurdsson, ansvarig för utredningen berättade för TV4 under reportaget att förbundet förutsatt att Gais stått för spelarens talan.

– Det var på temat att Gais svarade för Wandersons uppfattning, säger Sigurdsson.

Före detta överåklagare kritiserar trovärdigheten bakom utredningen

TV4 lyfte fram tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem som sågade förbundets utredning.­­

– Att de inte pratat med Wanderson, fast de skrivit att han inte ville uttala sig förstör trovärdigheten.

Efter det fortsätter Alhem och säger:

– Man kan konstatera när man läser den att man verkar vara väldigt inriktad på att nå ett slutresultat som blir så lite ingripande som möjligt för de klubbar som är berörda. Och man hittar en syndabock, i det här fallet Oliver Cabrera.

Med andra ord antyder den tidigare åklagaren att SvFF försöker skydda sina klubbar, och i det här fallet Gais.

- Det är ju helt befängt, säger Gais klubbdirektör Sebastian Arby till Nyheter24. Jag kan inte på något sätt se hur förbundet skulle komma fram till en annan slutsats om de gjorde om utredningen, vi ingick helt enkelt inte i någon affär och därför kan vi ju inte straffas.

Arby berättar vidare om den händelse som föranledde den stora granskningen tidigare i år.

– TV4 hörde av sig till Christer Wallin och ville prata med honom hur Gais har gjort för att nå sådana framgångar gällande spelartransfers från Brasilien, mitt upp i intervjun slänger reportern fram ett dokument Wallin aldrig har sett och ber honom kommentera det.

– När jag kommer in i studion slänger de fram ett tjockt dokument på engelska, som jag aldrig har sett, och vill att jag ska kommentera det. Jag blir anklagad för att vara slavhandlare, kommenterade Wallin händelsen till Nyheter24:s Gaisskribent Patrik Persson.

– Och att nu en före detta åklagare uttalar sig om att förbundet skulle skydda oss är ju otroligt hypotetiskt, fortsätter Arby.

Samtidigt framgår det av de dokument SvFF gjort tillgängliga att Gais frias helt:

"Disciplinnämnden finner ej heller att GAIS i något hänseende agerat i strid mot Reglementet", skriver förbundet i sitt utlåtande.

Cabrera förlorade sin agentlicens på grund av att han suttit på dubbla stolar gällande Roni Porokara. Något han själv medgett till både Nyheter24, Svenskafans och förbundet var "ett misstag." Men däremot frias även han från den så kallade Wanderson-affären.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

1 timme sedan

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.