Hur mycket pengar drar de olika allsvenska tränarna in per år? Och ger det något utslag i tabelläget för lagen? Nyheter24 ger er nu svaren på frågorna.
1 av 5
Hur mycket pengar drar de olika allsvenska tränarna in per år? Och ger det något utslag i tabelläget för lagen? Nyheter24 ger er nu svaren på frågorna. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Jonas Olsson har huvudansvaret för IFK Göteborg.
2 av 5
Jonas Olsson har huvudansvaret för IFK Göteborg. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Magnus Haglund, en av allsvenskans bäst betalda tränare - men samtidigt också en av seriens mest kritiserade.
3 av 5
Magnus Haglund, en av allsvenskans bäst betalda tränare - men samtidigt också en av seriens mest kritiserade. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Carlos Banda ska leda Djurgården mot blygsamma framgångar.
4 av 5
Carlos Banda ska leda Djurgården mot blygsamma framgångar. - Foto: Patric Söderström / SCANPIX
Sixten Boström kämpar på med sitt ÖSK. Inför säsongen var det många som tippade Örebro som en av toppkandidaterna.
5 av 5
Sixten Boström kämpar på med sitt ÖSK. Inför säsongen var det många som tippade Örebro som en av toppkandidaterna. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX

Nyheter24 granskar: Ger dyrare tränare bättre resultat?

Vad finns det för samband mellan tränarlön och slutresultat? Finns det något överhuvudtaget? Här bjuder Nyheter24 på svaret.


Lönerna:

Här nedan följer några intressanta siffrorna från Skatteverket:

Magnus Haglund: 1 677 774 kronor. 3:a

Jonas Olsson: 865 800 kronor. 2:a

Roland Nilsson: 626 300 kronor. 7:a

Sixten Boström: 913 800 kronor. 6:a

Carlos Banda: 384 434 kronor. -

Lennart Wass: 399 548 kronor. -

SVERIGE. Den allsvenska säsongen är i skrivande stund endast fem dagar gammal och även om det är svårt att dra några större slutsatser efter endast en omgång granskar nu Nyheter24 förhållandet mellan investeringar i en tränare och resultat.

Och det är ett par intressanta slutsatser som kan dras.

Vad kostar ett SM-guld?

Det är vid det här laget inte många som kan ha missat att Malmö FF tillsammans med tränaren Roland Nilsson tog hem SM-guldet i fjol. Men klubben lyckades med bedriften trots att "Rolles" lön var långt ifrån allsvenskans bästa.

År 2009 hade den gamle bronshjälten "bara" håvade in 616 300 kronor innan skatt - och det året slutade laget på en sjundeplats.

Elfsborg, som 2009 blev trea i allsvenskan, har en av de dyraste tränarutgifterna.

Magnus Haglund, lyfte en taxerad inkomst på drygt 1,6 miljoner svenska kronor för räkneskapsåret 2009 - vilket således inte inneburit något större lyft annat än att truppen kontinuerligt blivit starkare.

Detta faktum har inneburit att röster höjts bland en mängd supportrar och även i klubbens styrelse.

Är han värd pengarna?

– Jag skulle personligen säga att det är en svår fråga att svara på. Men rent spekulativt står det utan tvivel att han får väldigt bra betalt, och att han med den truppen även borde ha lyckats lite bättre, konstaterar Stefan Lundin, sportchef för Föreningen Svensk Elitfotboll, till Nyheter24.

"Världens jämnaste liga"

Slutsatsen, enligt Lundin, är att det inte finns något direkt samband mellan tränarlön och resultat i tabellen.

Ett bevis som stärker slutsatsen får man vid en noggrannare granskning av Jonas Olssons tid i IFK Göteborg.

Jonas Olsson fick spendera ett par år som assisterande tränare i Göteborg. Men när han slutligen fick det ultimata ansvaret tillsammans med Stefan Rehn förde tränarduon Änglarna till en gedigen andraplats 2009. Det året hade Olsson en taxerad inkomst på 865 000 kronor.

I fjol fick Olsson, under kontroversiella former, huvudansvaret för laget. Stefan Rehn blev degraderad till en underlig sits som assisterande tränare med nästan lika stort ansvar som Olsson.

Klubben underpresterade då kraftigt i inledningen av säsongen och var under långa stunder i ordentlig brygga. Detta trots att Jonas Olssons lön varit densamma eller bara ökat.

En bra uppryckning i slutet av säsongen räddade den anrika klubben. Tillsammans med AIK var "Blåvitt" fjolårets stora besvikelse. Detta trots Olssons relativt höga lön.

– Men nu har ju Olsson fått utstå mängder med kritik för vad som skedde förra säsongen, dock ska man ha klart för sig att vi ändå pratar om en tränare som vunnit SM-guld och även tagit IFK till en andraplats, säger Stefan Lundin till Nyheter24.

– Men det är klart, med tanke på fjolåret kanske IFK borde se över lönekostnaderna på bänken.

Inget samband

I runda slängar drog Sixten Boström i Örebro in samma summor som sin motsvarighet i IFK Göteborg. Men med en betydligt mer anonym trupp tog han ändå ÖSK till en sjätteplats 2009. Detta med en lön på drygt 900 000 kronor.

Året därefter förde han upp ÖSK till topp tre. Och i år är laget nämns laget som en av förhandsfavoriterna till guldet.

Att han sedan nämns i debatten om vem som ska ta över efter att Roland Nilsson lämnar Malmö för FC Köpenhamn, är något som kan spä på den onda cirkeln kring kraftiga överpriser för tränare.

Är kontinuitet nyckeln?

Stockholmsklubbarna har däremot haft helt andra förutsättningar när det kommer till tränarfrågan.

Efter en oerhört turbulent säsong 2009 där Djurgården tvingades kvalspela mot Assyriska för att behålla sin plats i allsvenskan, satsade klubben därefter på Carlos Banda och Lennart Wass.

– När man diskuterar tränarfrågor och vad klubbarna ska satsa på måste man veta att bra ledare inte växer på träd. Än färre har bra meriter och om en tränare är efter sökt kan han förhandla riktigt hårt. Vilket leder till att klubbar ofta får nöja sig med några lokala hjältar.

En situation både Djurgården och AIK funnit sig i. Michael Stahre kom genom Gnagets egna led, och ledde som bekant AIK till SM-guld. Året därefter lämnade han för den grekiska ligan i hopp om guld och gröna skogar- lönen ska då enligt uppgifter ha mångdubblats.

Legendarer och nybörjare

Vi har hört det förr, men det konkreta faktumet är att allsvenskan är en av världens mest jämna ligor. Något som inte bara bidrar till snedfördelade resultat i förhållande till investeringar. Utan även också till att lyckosamma tränare ibland behöver klättra ner i seriesystemet, trots en stark meritlista.

Sören Åkeby, som tillsammans med Zoran Lukic, tog Djurgården till stora framgångar under början och mitten av 2000-talet harvar just nu runt i superettan.

Men hur bör klubbarna förhålla sig till tränarkostnader kontra hur de investerar i exempelvis ungdomsverksamhet eller förbättring av spelartruppen?

– Det är en väldigt bra och samtidigt svår frågeställning. För det beror så mycket på vad klubbarna har för förutsättningar, vad de måste uppnå och liknande, svarar SEF:s sportchef och fortsätter:

– Titta bara på Trelleborg. Tom Prahl har gjort ett exemplariskt bra jobb där. Och jag tror personligen att klubben skulle må ytterst bra av att han fick stanna kvar i föreningen tio år till - och skapa en slags kontinuitet. Det är bara att blicka ut mot kontinenten för att förstå att på många platser är det just en stadga som klubbarna behöver.

– Samtidigt kan det finnas behov lite varstans med en "fixer". En tränare som går in i en krisklubb och styr upp allt för att rädda laget att åka ur toppligan eller liknande.

Tom Prahl, en av allsvenskans mest framgångsrika tränare i modern tid, sitter nu på en mindre prestigefylld post i Trelleborg.

Ideal och lojalitet kan bidra till "degraderingarna", hävdar Lundin, men dock framgår det av Nyheter24:s granskning att investerade pengar i tränare ofta inte alls ger några större utslag - om det överhuvudtaget blir några alls.

AIK
/
/
/
/
/
/
Sef
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

1 timme sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

1 timme sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

2 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

3 timmar sedan
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

igår 20:36
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.