1 av 2
- Foto: SCANPIX
England har tidigare haft stora problem med fotbollsvåld. Här kravaller innan England-Tyskland i EM 2000.
2 av 2
England har tidigare haft stora problem med fotbollsvåld. Här kravaller innan England-Tyskland i EM 2000. - Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX

Nyheter24 granskar: Anmälningsplikten delar fotbollen

Förbundet vill införa anmälningsplikt efter brittisk modell för att råda bot på oroligheterna på fotbollsmatcher. Supportrarna ser inga större fördelar med det. Vad innebär anmälningsplikten?


Ur förbundets debattartikel

Det land som historiskt haft störst problem med huliganer är England. Där är problemet inne på arenorna mer eller mindre helt borta.

Varför?

Jo, i Storbritannien måste de personer som ålagts tillträdesförbud till fotbolls­matcher anmäla sig hos polisen på matchdagar, vid samma klockslag som matchstart och en bra bit från arenan så att man vet att personen inte befinner sig på arenan.

STOCKHOLM. På fredagen publicerar DN Debatt en artikel av fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och generalsekreteraren Mikael Santoft. Där deklarerar de att förbundet vill se skärpt lagstiftning mot fotbollsvåld, bland annat genom en så kallad anmälningsplikt.

– Anmälningsplikten är central för att straffa den ansvarige individen. Då slipper vi kollektiva bestraffningar, som det är nu, säger Lars-Åke Lagrell till Nyheter24.

Lagrell och Santoft förordar en "brittisk modell". I den brittiska fotbollen har man sedan 2004 haft anmälningsplikt för avstängda supportrar i samband med alla typer av matcher. Det går ungefär till som så att personen i fråga kommer till polisstationen, visar upp legitimation och prickas av på en lista.

Huliganerna på andra sidan Nordsjön måste anmäla sig på en och samma polisstation, på lagom avstånd från arenan inför varje match. Om detta tillämpas i Sverige skulle till exempel avstängda Djurgårdssupportrar vara tvungna att anmäla sig på stationen i Norrtälje vid en match på Stadion.

– Jag tror inte att anmälningsplikt skulle vara något problem, det har i alla fall fungerat i England, säger Stockholmspolisens presstalesman, Kjell Lindgren, till Nyheter24.

Faktum är att anmälningsplikten redan finns i Sverige för vissa individer, bland annat inför rättegångar samt en del utländska medborgare.

Nyheter24 har rapporterat om att supporterunionen SFSU inte bjuds in till diskussion av förbundet. De menar att anmälningsplikten nästan är absurd.

– Om man gjort sig skyldig till något så pass grovt att man bedöms inte kunna vistas i närheten av arenan kanske man borde sitta på kåken i stället, säger Victor Capel, ordförande i SFSU, syrligt.

Han är också kritisk till den så självklara jämförelsen med England.

– Sverige är inte England. De hade 200 dödsfall på grund av fotbollsvåld när de införde sina lagar, säger han.

I sin debattartikel riktar Lagrell och Santoft hård kritik mot regeringen och manar dem till handling. Idrottsministern Lena Adelsohn-Liljeroth slår dock tillbaka.

– Redskapen finns, vi har redan en hård lagstiftning. Problemet är att den inte följs, säger hon till Nyheter24.

Det Adelsohn-Liljeroth syftar på är till exempel att visitationen inte fungerat när supportrar lyckats ta med sig pyroteknik och att lagen tolkats olika av olika instanser.

Så länge detta faktum kvarstår tror hon inte att ännu mer skärpta lagar är att vänta. Anmälningsplikten verkar inte vara speciellt aktuell.

– Jag ser inget behov av det, säger hon.

Inte heller Victor Capel förstår talet om att straffen inte är tillräckligt hårda.

– De som kastade knallskott på domaren riskerar tio års fängelse, påpekar han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlorade benet i Hamas attack – ska spela EM

Apple nära rättigheterna till nya klubblags-VM

Teknikjätten Apple ska vara nära ett avtal med Fifa om TV-rättigheterna till nästa års klubblags-VM, enligt New York Times.

Svensken återupptog karriären – hos CL-mästaren

Från målvaktstränare i Alingsås – till målvakt hos Champions League-mästaren Magdeburg. Mikael Aggefors, 39, är tillbaka i hetluften igen.

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

1 timme sedan
Herrlandslaget tog sig inte till fotbolls-EM i sommar, men en svensk domartrio får i alla fall göra resan till Tyskland. 35-årige huvuddomaren Glenn Nyberg är tillsammans med sina assisterande domare Andreas Söderkvist och Mahbod Beigi uttagna till EM, som inleds den 14 juni, skriver Aftonbladet.

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

2 timmar sedan
Maja Starks andraplats i årets första major, Chevron Championship, innebar samtidigt ett jättekliv mot OS i Paris. På världsrankningen klättrar Stark från 46:e till 28:e plats och hon är nu bästa svenska – precis före 29:an Linn Grant.

McDavid historisk – fem assist i målfesten

2 timmar sedan
Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.