Häckens Josef Karlsson mot Helsingborgs Johan Eiswohld i allsvenska fotbollsmatchen mellan Helsingborgs IF och BK Häcken på Olympia i Helsingborg.
1 av 2
Häckens Josef Karlsson mot Helsingborgs Johan Eiswohld i allsvenska fotbollsmatchen mellan Helsingborgs IF och BK Häcken på Olympia i Helsingborg. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Helsingborgs Ardian Gashi och Marcus Nilsson mot Häckens Mathias Ranegie i allsvenska fotbollsmatchen mellan Helsingborgs IF och BK Häcken på Olympia i Helsingborg.
2 av 2
Helsingborgs Ardian Gashi och Marcus Nilsson mot Häckens Mathias Ranegie i allsvenska fotbollsmatchen mellan Helsingborgs IF och BK Häcken på Olympia i Helsingborg. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Full fart framåt på Olympia gav delad pott

Helsingborgs IF skulle enligt förhandstipset relativt enkelt plocka hem de tre poängen hemma mot BK Häcken. Men någonting gick snett, någonting gick inte riktigt som det skulle. Häcken kastade in all taggtråd de hade förfogande över och störde serieledarna betänkligt.


HELSINGBORG. Serieledande Helsingborg gästades under söndagskvällen av ett tekniskt, frenetiskt och taggtrådstuggande BK Häcken. Göteborgslaget hade innan matchen startade gjort flest mål i årets upplaga av allsvenskan. HIF låg med sina sex baljor betydligt längre ner i den kategorin.

Men med de sanslöst fina förutsättningar som rådde, så som solsken och en underbar gräsmatta, kunde de 8753 åskådarna på Olympia fira 1 maj tillsammans med en riktigt underhållande fotbollsmatch. En match som innehöll allt man kan begära av en allsvensk maktkamp.

Helsingborg tog föga oväntat tag i taktpinnen. Med sin vindsnabba högerkant ångade Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson på för fullt. Göteborgarna satt med hjärtat i halsgropen. Det var bara en tidsfråga innan bollen skulle borras in i nätmaskorna.

Men Helsingborgarna lyckades aldrig skapa den där extra halvsekunden som fjolårets målkung Gerndt behöver. Bollen ville inte rulla rätt. Och när domaren blåste av efter de första 45 minuter stod det, mot all förmodan, fortfarande 0-0.

Bjöd upp till dans

När andra halvlek drog igång släppte alla hämningar. Bromsklossarna försvann och kvar var två lag med inställningen att anfall är bästa försvar. Något som till slut ledde till ett överraskande ledningsmål från Mathias Ranégie. Göteborgaren har nu gjort sex mål under årets säsong.

Dock fanns det en annan skyttekung på planen. Trots att 2011 inte riktigt levt upp till fjolårets extremt höga standard var Alexander Gerndts avslut i 63:e matchminuten av absolut högsta klass.

Tillsammans med den beryktade halvsekunden fick gottlänningen yta och kunde ställa in siktet. Med ett iskallt och samtidigt stenhårt skott borrade sig bollen in bakom Christoffer Källqvist i Häckenmålet.

Matchen slutade 1-1 och nu har Malmö FF alla möjligheter att klättra om ärkerivalerna i toppen av allsvenskan. Häcken håller sig kvar i mitten av tabellen och med dagens spontana uppvisning är det mycket som ska till om göteborgarna blir indragna i bottenstriden.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!