Proffsklara Moestafa El Kabir. - Foto: Patric Söderström / SCANPIX /
Trelleborgs kämpe Fredrik Jensen i kamp med Kalmars veteran Patrik "Bagarn" Rosengren. - Foto: Patric Söderström / SCANPIX /
3 av 5
Viktor Noring med enkel räddning. - Foto: Patric Söderström / SCANPIX /
Joakim Nilsson är glad efter sitt avgörande mål.
4 av 5
Joakim Nilsson är glad efter sitt avgörande mål. - Foto: Patric Söderström / SCANPIX /
Daniel Ivanovski tvingades gå av efter ett brott på nyckelbenet.
5 av 5
Daniel Ivanovski tvingades gå av efter ett brott på nyckelbenet. - Foto: Patric Söderström / SCANPIX /

Trelleborg stod starkast i vinden

Mjällby spelade bäst och skapade flest chanser, men det var ändå Trelleborg som lyckades kamma hem alla tre poäng efter ett mål av Joakim Nilsson.

Strandvallen

I Listerlandet i Blekinge ligger Mjällbys hemmaplan Strandvallen. Den byggdes 1953 men renoverades 2002 och har nu en kapcitet på 7500 platser. Publikrekordet slogs mot Kalmar 1980 då 8438 kom och kollade på den allsvenska matchen.

Omgivningen med den Svenska sydkusten och de öppna ängarna gör Strandvallen till Allsvenskans kanske blåsigaste arena (i hård konkurens med Vångavallen, där dagens motståndare Trelleborg spelar).

HÄLLEVIK. Två lag med en stark fjolårssäsong kom till ett blåsigt Strandvallen för att göra upp. Det var också två lag med lika många poäng i årets serie, skillnaden var att Trelleborg släppt in flest mål av alla i Allsvenskan inför matchen.

Att hålla tätt bakåt brukar annars vara Tom Prahls signum. Men, trots en duktig målvakt i Viktor Noring, har laget släppt in hela 14 mål på de första sex matcherna.

Det var Mjällby, med den starka vinden i ryggen, som låg närmast ett mål i den första halvleken. Laget från Listerlandet spelade längs marken och kom till en del farliga avslut. Lagets duktige anfallare Moestafa El Kabir var ett ständigt orosmoment för Trelleborgsförsvaret. Men Mjällby lyckades ändå inte få hål på sina skånska motståndare i den första halvleken.

Daniel Ivanovski tvingades byta i den första halvleken efter en tuff duell med Fredrik Jensen. Mittbacken bröt nyckelbenet och kommer bli borta en tid. Tungt för Mjällby. Och än tyngre skulle det bli.

I den andra halvleken var det istället Trelleborg som hade vinden i ryggen. Det var också de som fick in ett ledningsmål efter passivt Mjällbyförsvar på en hörna. Joakim Nilsson kunde enkelt dra in bollen från nära håll.

Mjällby svarade dock fint och fortsatte pressa Trelleborg. Strax efter målet fick Mjällbys pålitlige målskytt Marcus Ekenberg fritt läge att nicka in bollen, men han lyckades få den rakt på Victor Noring i Trelleborgsmålet. Mjällby fortsatte vara konsekventa med sitt spel men kom inte närmre än Pavel Zavadils frispark i stolpens utsida.

Joakim Nilsson var nöjd efter matchen men tycker ändå att det blev onödigt nervöst då Trelleborg blev hårt pressade.

Det som såg ut att bli en trevlig söndag i ett soligt Sölvesborg slutade istället med 0 poäng för Mjällby och en mittback med ett brutet nyckelben. Motvinden blev alltså jobbigast för hemmalaget som trots fint spel och många chanser aldrig lyckades göra mål.