Nils-Eric Johansson satte sitt lag i en jobbig sits då han blev utvisad efter 28 minuter.
1 av 3
Nils-Eric Johansson satte sitt lag i en jobbig sits då han blev utvisad efter 28 minuter. - Foto: Jonas Ekströmer /SCANPIX
Teteh Bangura gjorde en mycket fin match och fick dessutom kröna det med ett fint mål.
2 av 3
Teteh Bangura gjorde en mycket fin match och fick dessutom kröna det med ett fint mål. - Foto: Jonas Ekströmer /SCANPIX
Den gamla AIK-spelaren Erik Sundin i kamp med  Alexander Milosevic .
3 av 3
Den gamla AIK-spelaren Erik Sundin i kamp med Alexander Milosevic . - Foto: Jonas Ekströmer /SCANPIX

AIK:s moral knäckte serieledarna

Ett tidigt underläge och en utvisning på Nils-Eric Johansson rådde inte på AIK som istället vände och tog en prestigefull seger mot serieledande Helsingborg.


Rasmus Jönssons Stockholmsfacit

Rasmus Jönssons har på 10 matcher i Stockholm lyckats göra 12 mål. Han avgjorde cup-finalen mot Hammarby i höstas och han gjorde 3 mål mot just AIK på Råsunda för två år sedan.

I år har han bara lyckats göra 1 mål. Det kan förklaras med att han har fått spela ute på kanten istället för på sin favoritposition som släpande anfallare.

STOCKHOLM. AIK inledde matchen mot serieledarna från Skåne i högsta fart. Helsingborg, och Marcus Nilsson, bjöd Teteh Bangura på en bra chans direkt. Efter bara 25 sekunder rann den snabba Sierraleoniern igenom och försökte lobbnicka över Pär Hansson som dock lyckades tippa bollen till en hörna.

På den efterföljande hörnan gjorde Marcus Nilsson återigen ett misstag och tog bollen klart med handen, men domaren Michael Lerjéus stoppade ingen pipa i munnen den gången.

Att det skulle bli målrikt på Råsunda skvallrade inte bara matchinledningen om. De 20 senaste mötena lagen emellan har haft ett målsnitt på 3,45.

De svartgula spelarna från solna pressade ett kompakt Helsingborgsförsvar med tidiga djupledsbollar och AIKs första tio minuter kan ha varit deras bästa för säsongen.

Just därför måste det ha varit extra surt när Helsingborgs mustaschprydde ytterback Christoffer Andersson slog in 1-0 på volley efter en hörnretur. Det var den forne landlagsmannens första Allsvenska mål för året, likväl var det också AIKs första insläppta mål på Råsunda.

Kortkaoset

Men AIK hängde inte med några huvuden för det. Istället utnyttjade man sina två spelare som varit inblandade i Svff:s avstängningscirkus den sista tiden. Kenny Pavey sprang förbi den nyblivne målskytten Christoffer Andersson och slog in bollen till Teteh Bangura som läckert tryckte upp kvitteringen i nättaket.

Kenny Pavey fick gult kort mot Syrianska och stod inför dagens match på tre varningar, men AIK fick Svff att häva avstängningen eftersom den matchen blev avbruten. Något som Helsingborg överklagade inför dagens match, dock resultatlöst.

I samma match fick dagens målskytt Teteh Bangura rött kort. Det kortet gällde dock för anfallaren som varit avstängd i två matcher.

På tal om kort så fick Nils-Eric Johansson sitt andra efter en knapp halvtimmas spel efter en klumpig tackling. Han såg dock inte det röda kortet och ville stanna kvar på plan i hopp om att Lerjéus glömt bort hans första gula. Men Lerjéus är en rutinerad domare och hade full koll på läget.

Trots utvisningen visade AIK återigen prov på stark moral. Robert Åhman Persson nickade in Daniel Tjernströms precisa frispark innan lagen gick till halvtidsvila efter en mycket intensiv första halvlek.

I den andra var tempot lite lägre och chanserna lite färre. Helsingborg lyckades aldrig utnyttja sitt numerära överläge och AIK, som gör sin bästa match för säsongen, tog en mycket skön seger inför en entusiastisk hemmapublik.

Helsingborg inkasserade därmed sin första förlust på sju månader och Rasmus Jönsson fick åka hem utan att göra något mål i huvudstan.

AIK
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?