Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

51-procentregeln lever - till Supporterunionens stora glädje

- 30/05/2011, 13:51 -
Victor Capel, ordförande för Svenska Supporterunionen, var självfallet nöjd med söndagens beslut från RF.
1 av 3

Victor Capel, ordförande för Svenska Supporterunionen, var självfallet nöjd med söndagens beslut från RF.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Victor Capel.
2 av 3

Victor Capel.

Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Ordförande för Riksidrottsförbundet tillsammans med SvFF:s motsvarighet. Frågan är om de sitter bredvid varandra även nästa år?
3 av 3

Ordförande för Riksidrottsförbundet tillsammans med SvFF:s motsvarighet. Frågan är om de sitter bredvid varandra även nästa år?

JESSICA GOW / SCANPIX

Svenska Fotbollsupporterunionen är rejält nöjda med gårdagens beslut från Riksidrottsförbundet, och nu riktar de in sig på andra viktiga frågor.

STOCKHOLM. Som bekant tog Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU) en enormt stor seger under söndagen. 51-procentsregeln lever vidare och likaså den demokratistyrda fotbollen.

Och även om det inte nödvändigtvis var SFSU som drev frågan hela vägen in i Karin Mattsson Weijbers klubba, var det ändå många specialförbund som lyssnade på den växande skaran av organiserade supportrar:

– Det var många som hörde av sig angående ett yttrande vi skrev om just 51-procentsfrågan. Många blev förvånade över att svensk fotboll inte var helt unison i frågan, att inte alla supportrar ville ha en man med två miljarder smutsiga oljepengar i toppen av våra klubbar, säger unionens ordförande Victor Capel till Nyheter24 dagen efter att beslutet klubbats igenom.

12 000 i ryggen

Att supporterunionen vuxit sig starka står nu bortom alla tvivel. För närvarande finns 26 organiserade supportergrupper anknutna till unionen och drygt 12 000 individer står bakom sammanslutningen. En sammanslutning som nu går vidare efter söndagens seger och blickar framåt.

– Det har varit väldigt mycket snack om hur ordningsproblemen ska tacklas i allt från media till politiker. Men de missar väldigt ofta poängen, berättar Capel och fortsätter:

– När politiker och opinionsbildare blickar ner mot Tyskland är det alltid utan att riktigt förstå varför det fungerar så mycket bättre där nere. Ett exempel på en lösning som ännu inte riktigt kommit upp till ytan i debatten är att tyska klubbar ordnar fram en kontaktperson som agerar i ytan mellan klubbledningen och supportrarna.

Ett problem, menar Capel, är att det växer fram en irritation bland fansen när den bristfälliga kommunikationen mellan styrelse och supportergrupper gör sig påmind. När rykten inte dementeras ordentligt eller när de inte bekräftas. Därför ska - föreslagsvis -  en person utses av styrelsen som sedan på kontinuerlig basis förmedlar information från ledningen till fansen.

– På så sätt man kan minska en uppretad sinnesstämning på läktarplats för att alla är medvetna om vad som faktiskt har hänt, ska ske eller hur något specifikt har hanterats.

"Det krävs bättre arrangemang"

Även andra aspekter ska nu lyftas fram för att förbättra ordningen kring allsvenskan och elitserien. Exempelvis vill supportrarna att det ställs högre krav på fungerande evenemang.

Att det ska finnas lagom med toaletter kring en fotbollsmatch är det många som tar för givet. Men när Hammarby spelade borta mot Brommapojkarna häromveckan fanns det endast en Bajamaja för hela bortasektionen. En Bajamaja för 3 000 personer. Och det på en arena som så sent som i fjol arrangerade allsvenska matcher.

"150 miljoner för tre idioter?"

I stället kretsar debatten kring hur enskilda individer ska styras och hur man ska få bukt med problemet genom alldeles för dyra lösningar menar Capel.

– Det går liksom inte att installera facerecognition-teknik för 150 miljoner kronor på varje enskild arena för att stävja vad högst två till tre personer sysslar med. Men det är klart att det hade varit en positiv lösning - men den är långt i från vettig om man ska ta pengar från skola och omsorg för att finansiera det.

Det går inte att reglera idioti och med hjälp av lagar få stopp på hjärnsläpp. Det man däremot kan se till är att klubbarna får den makt de behöver för att stänga av de grövsta förbrytarna och samtidigt ordna fram välsmorda arrangemang som inte inbjuder till missnöje eller ilska.

Och det är sådana frågor som SFSU nu ska rikta in sig mot tillsammans med 12 000 i ryggen och än fler på väg in.