Lördag 21 Maj
Stockholm

Munkaveln från SvFF: Ramsorna fansen inte bör sjunga

Frågan är om fansen kommer att bry sig den återinsatta munkaveln?
1 av 3
Frågan är om fansen kommer att bry sig den återinsatta munkaveln?. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Bajen kan få sluta med en av sina ramsor illa kvickt.
2 av 3
Bajen kan få sluta med en av sina ramsor illa kvickt. Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX
En vis man vid namn Voltaire sa en gång: "Jag kommer inte alltid att hålla med om vad du säger, men jag kommer att slåss för din rätt att säga det."
3 av 3
En vis man vid namn Voltaire sa en gång: "Jag kommer inte alltid att hålla med om vad du säger, men jag kommer att slåss för din rätt att säga det.". Foto: Victor Lundberg / SCANPIX

Det har återigen blivit klart att det finns inskränkningar i yttrandefriheten i SvFF:s reglemente.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SvFF publicerar inte beslutet:

Det Svenska Fotbollförbundet har valt att inte publicera beslutet i frågan om nidramsorna och de inkastade smällarna.

Anledning ska vara, enligt Jonas Riedel som arbetar som Djurgårdens mediekontakt, att förbundet inte vill utstå liknande kritik som uppstod då beslutet om AIK:s straff offentliggjordes.

STOCKHOLM. Under måndagen beslutade det Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd att bötfälla Djurgården för "kränkande ramsor" riktade mot domaren Martin Hansson. Ett beslut som kan ha leda till en kavalkad av inkommande anmälningar och utdelade straff.

Regeln som fällde Djurgården är i mångt och mycket en inskränkning av yttrandefriheten. Så länge det inte förekommer exempelvis övertramp i stil med olaga hot eller hets mot folkgrupp, bör och ska väl klackarna få sjunga vad de än behagar enligt Svea rikes grundlag?

Men i och med att det privilegiet nu verkar ha försvunnit vill Nyheter24 varna supportrarna om några ramsor som de bör undvika. Om ni upptäcker dolda mikrofoner eller fotbollspampar under ståplatsläktaren bör följande sånger försvinna från repetoaren.

Råttor på Djurgårdsbron

4. "Mörda ett Djurgårdsbarn". Nu har undertecknad otroligt svårt att tro att någon ur Black Army skulle få för sig att det blivit dags att slakta en barnvagn på Djurgården, men för att förbundet inte ska få något om bakfoten - eller sätta in kravallstängsel vid Djurgårdsbron - bör denna ramsa kanske aldrig mer sjungas:

Dif och moraltanter

3. En liten flicka tar ton till "Nu grönskar det". Kort därefter glider det in ett gäng Djurgårdssupportrar och sjunger för full hals till den klassiska visan. Det borde väl inte vara någon större fara på taket med det? Men får ni tanken att hylla den stundande allsvenska säsongen till nästa år, strunta i den omgående.

För då är moraltantsmaffian snabbt framme. Och vid skrivande stund är det fullständigt omöjligt att säga hur SvFF skulle reagera på ett liknande tilltag nästa gång det sker - avstängning från allsvenskan månne?

Ny säsong i superettan?

2. "Bajen, bärs och rakade brudar" är en klassisk gammal dänga men som inte riktigt lever upp till kraven för en anmälan. Att däremot sjunga att man ska "våldta era horor" och liknande kan få förbundet och matchdelgaterna att se rött. Med andra ord kan det kan bli ytterligare en stökig säsong i superettan om denna fortsätter att finnas kvar:

Make love not war

1. Att i dagsläget droppa denna ramsa är som att bjuda in till öppet krig mellan SvFF och supporterorganisationerna.

Att den även kan få disciplinnämndens strafftombola att ploppa ur sig ett liknande straff som för landsförrädare och massmördare är ytterligare en anledning att knipa igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Varvetchefen: "Måste återställa förtroendet"

Publicerades: 1 timme sedan

Garpenlöv: "Spelschemat en katastrof"

Publicerades: 2 timmar sedan

Kipruto och Assefa snabbast i Göteborgsvarvet

Publicerades: 2 timmar sedan

Ullmark föll mot kompisen

Publicerades: 3 timmar sedan

Handbollstränare stängs av året ut: "Brutalt"

Publicerades: 3 timmar sedan

Landslagsmittbacken lämnar klubblaget

Publicerades: idag 12:43