Nyhetsbyrån frias helt av Granskningsnämnden.
Nyhetsbyrån frias helt av Granskningsnämnden.

Supportrar pekades ut som nazister - SVT frias

Gunnar Falkemark anklagade Djurgårdare för att vara "halvnazister", men granskningsnnämnden menar att debatten var "lättsam".


24 anmälningar mot inslaget

Det strömmade in anmälningar mot inslaget i Nyhetsbyrån. De ska bland annat ha varit kritiska mot "att personerna som medverkar i filmen pekades ut som halvnazister och med kopplingar till huliganverksamhet".

Men SVT försvarar genom att hänvisa att debattörerna inte disktuerar personerna i sig, utan snarare de karaktärer de spelar i reklamfilmen.

STOCKHOLM. Den 5 april 2011 sände Sveriges Television ett avsnitt av debattprogrammet "Nyhetsbyrån". I programmet diskuterades bland annat Djurgården IF:s kontroversiella reklamfilm där ett gäng Dif-anhängare sjunger "Nu grönskar det" tillsammans med en liten flicka. Bland debattörerna fanns Özz Nûjen, Britt-Marie Mattsson och Gunnar Falkemark.

Och det är efter att Gunnar Falkemark fått se den en minut långa reklamfilmen som han tar ton med ett par mindre väl valda ord:

"Alltså, det påminner lite grann om läktarvåld, vad är det för typer i det här då, alltså de ser ut som halvnazister allihopa nästan. Alltså en massa män bara, mycket aggressiva, alltså vem vill ta med sig till exempel barn och gå och se på fotboll när en sån här figur uppträder på läktarna.", säger han.

Men trots att han hänger ut personer i reklamfilmen som "halvnazister" frias nu Nyhetsbyrån av Granskningsnämnden:

"Granskningsnämnden konstaterar att uttalandena om reklamfilmen var personliga reflektioner som gjordes av tillfälliga medverkande. Nämnden anser inte att några enskilda personer pekades ut som nazister eller våldsverkare i inslaget."

Den enda invändningen Granskningsnämnden har mot inslaget är att ingen ur Djurgården hördes angående anklagelserna. Nämnden anser att trots sin invändning att Nyhetsbyrån agerat utifrån "kraven om opartiskhet och saklighet". Detta mot bakgrund av den lättsamma stämningen som ska ha rått under programmet.

– Djurgården vill inte kommentera beslutet med anledning av att vi inte har något med den att göra, säger Jonas Riedel, informationsansvarige på Djurgården IF.

Nyheter24 har förgäves sökt en kommentar från Gunnar Falkemark.

Här är det aktuella inslaget:

SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

1 timme sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

2 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

2 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

3 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

3 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.