Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Supportrar pekades ut som nazister - SVT frias

Nyhetsbyrån frias helt av Granskningsnämnden.
1 av 2

Nyhetsbyrån frias helt av Granskningsnämnden.

Här en bild från den aktuella reklamfilmen.
2 av 2

Här en bild från den aktuella reklamfilmen.

Youtube.

Sport | 21/06/2011 15:59

Gunnar Falkemark anklagade Djurgårdare för att vara "halvnazister", men granskningsnnämnden menar att debatten var "lättsam".

STOCKHOLM. Den 5 april 2011 sände Sveriges Television ett avsnitt av debattprogrammet "Nyhetsbyrån". I programmet diskuterades bland annat Djurgården IF:s kontroversiella reklamfilm där ett gäng Dif-anhängare sjunger "Nu grönskar det" tillsammans med en liten flicka. Bland debattörerna fanns Özz Nûjen, Britt-Marie Mattsson och Gunnar Falkemark.

Och det är efter att Gunnar Falkemark fått se den en minut långa reklamfilmen som han tar ton med ett par mindre väl valda ord:

"Alltså, det påminner lite grann om läktarvåld, vad är det för typer i det här då, alltså de ser ut som halvnazister allihopa nästan. Alltså en massa män bara, mycket aggressiva, alltså vem vill ta med sig till exempel barn och gå och se på fotboll när en sån här figur uppträder på läktarna.", säger han.

Men trots att han hänger ut personer i reklamfilmen som "halvnazister" frias nu Nyhetsbyrån av Granskningsnämnden:

"Granskningsnämnden konstaterar att uttalandena om reklamfilmen var personliga reflektioner som gjordes av tillfälliga medverkande. Nämnden anser inte att några enskilda personer pekades ut som nazister eller våldsverkare i inslaget."

Den enda invändningen Granskningsnämnden har mot inslaget är att ingen ur Djurgården hördes angående anklagelserna. Nämnden anser att trots sin invändning att Nyhetsbyrån agerat utifrån "kraven om opartiskhet och saklighet". Detta mot bakgrund av den lättsamma stämningen som ska ha rått under programmet.

– Djurgården vill inte kommentera beslutet med anledning av att vi inte har något med den att göra, säger Jonas Riedel, informationsansvarige på Djurgården IF.

Nyheter24 har förgäves sökt en kommentar från Gunnar Falkemark.

Här är det aktuella inslaget: