1 av 3
- Foto: SCANPIX
England har tidigare haft stora problem med fotbollsvåld. Här kravaller innan England-Tyskland i EM 2000.
2 av 3
England har tidigare haft stora problem med fotbollsvåld. Här kravaller innan England-Tyskland i EM 2000. - Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX
Caroline Szyber vill se förändring, men att det handlar om att bota sjukdomen och inte rikta in sig på symptomen.
3 av 3
Caroline Szyber vill se förändring, men att det handlar om att bota sjukdomen och inte rikta in sig på symptomen. - Foto: Tor Johansson/SvD/Scanpix

"Arenavåldet - Vi måste ta tag i grundproblemet"

DEBATTARTIKEL. Caroline Szyber diskuterar framtiden inom svensk läktarkultur och åtgärderna oppositionen vill lägga fram.


Följ Caroline Szyber

Oavsett vad ni anser om Caroline Szyber kan ni finna henne på twitter där hon flitigt och ofta skriver om de frågor som just nu kretsar kring svensk fotboll.

Alliansregeringen har gett en särskild utredare, landshövdingen i Stockholm Per Unckel, i uppdrag att fungera som nationell samordnare för att motverka brottslighet i samband med idrottsarrangemang. Detta är helt nödvändigt.

Det har kommit flera förslag på hur man ska stoppa huliganerna, exempelvis upprätta register och förlänga tiden för tillträdesförbud. Likaså att tillträdesförbud ska kunna gälla andra tillfällen som hockeymatcher men även andra platser såsom krogar där risksupportrar träffas.

Biljetterna ska också kunna göras personliga och fotografering ska kunna ske vid entrén. Andra förslag som diskuterats är anmälningsplikt, sittplatskrav, att riskmatcher ska spelas tidigare på dagen, att se över övervakningen och alkoholserveringen inne på arenorna.

Grundlagsproblematiken

Socialdemokraterna har fört fram att anmälningsplikt ska ha en särställning i denna utredning om arenavåldet, och att denna ska utredas framför alla andra tänkbara lösningar. De tittar glatt på England och hänvisar dit i tid och otid. Det som Socialdemokraterna och övriga oppositionen inte verkar ha förstått är att hänvisa till England blir fel.

En stor del av lösningen på deras problem har varit tack vare stora ombyggnader av alla arenor som till stor del finansierats av staten. Sedan har det blivit så dyrt att gå på fotboll att det knappast finns någon supporterkultur att tala om längre. Det är också viktigt att komma ihåg att frågan om anmälningsplikt väcker viktiga frågor om grundlagsfästa rättigheter om rörelsefrihet och kräver därför noggranna avvägningar.

"Man måste se det som ett samhällsproblem"

Jag tycker det är viktigt att vi vidgar debatten, lösningen är inte anmälningsplikt enbart och tror Socialdemokraterna det har de inte förstått mycket av problemet. Ser vi på situationen i Södertälje och på andra ställen i landet med ökad gängkriminalitet visar den på att det finns många arga unga män.

Det är nog tyvärr så att folk som inte är intresserade av fotboll börjat dras till fotbollen och de är där för att bråka. Dessa unga killar har en önskan om att få känna en samhörighet och att någon som ser dem. Antingen för att de gör ”något rätt” det vill säga något de tror de äldre supportrarna gillar eller så vill de mer ha någon som säger ifrån. Vuxna i deras närhet kanske inte gör det. Jag tror också man måste se fotbollsvåldet som ett samhällsproblem, som ett uttryck för något mer än en besvikelse över en förlustmatch.

Bota sjukdomen inte symptomen

Det behövs en översyn över all lagstiftning och det behövs en samsyn på det som presenteras. Jag har själv varit kritisk till att utredningstiden är lång men utredare Per Unkel har sagt vid upprepade tillfällen att han kommer att lägga delbetänkanden så fort det finns en samsyn och frågan är ordentligt utred.

Vi måste ta krafttag för att fotbollskulturen ska kunna leva vidare. Det är viktigt att också se hur fotbollsvåldet tyvärr signalerar otrygghet hos många unga och deras rop på uppmärksamhet. Det är inte enbart varken klubbarnas eller polisens ansvar utan alla måste komma överens. Annars är risken stor för det blir svartvita och förhastade lösningar.

För mig är det väldigt tydligt att Socialdemokraterna mer botar symtomen än sjukdomen. Jag vill bota sjukdomen och jag vill ha en stark supporterkultur där alla kan gå på fotboll utan att vara rädda. Då måste vi ta tag i problemet från grunden.

Caroline Szyber (Kd), riksdagsledamot och rättpolitisk talesperson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skellefteå klart för semifinal

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.