Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Från kungar till fiaskon - vad händer med målmaskinerna?

- 25/06/2011, 14:35 -
Patrik Ingelsten gjorde succé när han spelade i Kalmar. Nu är han försvunnen.
1 av 3

Patrik Ingelsten gjorde succé när han spelade i Kalmar. Nu är han försvunnen.

Patrick Sörquist/SCANPIX

Stefan Selakovic är viktig i IFK Göteborg. Men när han testade vingarna ute i Europa gick det inte särskilt bra för honom.
2 av 3

Stefan Selakovic är viktig i IFK Göteborg. Men när han testade vingarna ute i Europa gick det inte särskilt bra för honom.

Stefan Lindblom/SCANPIX

Fredrik Berglund fick lära sig om mognad på det tuffa sättet.
3 av 3

Fredrik Berglund fick lära sig om mognad på det tuffa sättet.

Björn Lindgren/SCANPIX

Från målsuccé i Allsvenskan till totalfiasko i Europa. Nyheter24 har träffat Fredrik Berglund, som berättar om den europeiska fällan.

SVERIGE. Allsvenskan har aldrig varit den önskade slutdestinationen för de fotbollslirare i Sverige. Och hur mycket de än menar att de gillar att husera bland de svenska klubbarna brukar de mer eller mindre alltid snegla ut mot de stora ligorna i Europa.

För anfallarna är det bara en sak som gäller för att få testa vingarna utanför Sveriges gränser. Och det är att göra sitt jobb - nämligen mål. Många mål.

Men det är inte alltid det blir succé efter en målkavalkad i Allsvenskan. Många gånger försvinner lirarna ut i Europa och återvänder krypandes hem bara några år senare.

Fredrik Berglund är bara ett exempel av den hög med spelare som har floppat utanför Sveriges gränser trots en skytteligaseger i Allsvenskan.

– Jag trodde ju att jag hade erövrat världen. Men jag var inte mogen i huvudet än, och det fick jag lära mig den hårda vägen, säger "Bella" till Nyheter24.

Anfallaren slog igenom med dunder och brak när han säsongen 2000 satte hela 18 baljor med sitt Elfsborg. Succén tog honom till holländska JC Roda, som lade ut en rekordsumma för att få över honom.

I tre säsonger försökte han få till sitt spel i Eredivisie, men floppade totalt.

Kände du att det var högre krav på dig eftersom du just hade vunnit skytteligan i Sverige?

– Ja, det var det verkligen. Både jag och alla andra hade mycket högre krav på mig. Speciellt med tanke på att jag bara var 21 år när jag kom till Roda och var deras dyraste spelare genom tiderna, berättar den förre landslagsspelaren.

– Men det var bara att köra. Spelar man i en liga som i allsvenskan så måste man mer eller mindre ta chansen så fort den kommer, fortsätter han.

Stefan SelakovicMarkus Rosenberg och Patrik Ingelsten är några av de andra vars målproduktion nästan totalhavererade när de flyttade utomlands.

Men varför försvinner dessa lirare?

– Det beror främst på att allsvenskan är dålig. Ligorna i Holland och Tyskland är mycket bättre, hävdar Berglund bestämt.

Men är det så enkelt att vinna skytteligan då?

– Nej, absolut inte. Det är en bedrift att vinna, speciellt med tanke på att den är så försvarsmässig vilket knappast gynnar anfallarna.

Vad säger du om årets allsvenska, kan Mathias Ranegie lyckas ute i Europa?

– Jag tror på Ranegie. Han har både fysiken och längden och är en spelare som kan komma att lyckas. Jag tror på honom.