Här på Folkkungagatan i centrala Stockholm bröt under onsdagskvällen ett större huliganbråk ut mellan Firman Boys och KGB.
1 av 2
Här på Folkkungagatan i centrala Stockholm bröt under onsdagskvällen ett större huliganbråk ut mellan Firman Boys och KGB. - Foto: Privat
2 av 2
- Foto: Privat

Huliganvåldet - nu kan oskyldiga drabbas

Enligt supporterpolisen har ett oroligt mönster upptäckts de senaste månaderna. Huliganbråken kryper sig in mot city.


Detta har hänt:

Enligt Björn Persson hos supporterpolisen ska ett 50-tal huliganer som anser sig ha en anknytning till AIK gått till attack mot krogen Jamesons uteservering.

Vad som därefter är, enligt Persson, fortfarande rätt oklart. Men enligt uppgifter ska huliganerna som anser sig tillhöra Hammarby ha gått till motattack.

14 personer ska ha omhändertagits och händelsen rubriceras som våldsamt upplopp.

STOCKHOLM. Runt 18-tiden under onsdagkvällen bröt ett stort huliganbråk ut vid krogen Jameson på Södermalm i centrala Stockholm.

Det är fortfarande oklart exakt vad som föranlett slagsmålet, men enligt uppgifter ska ett drygt 50-tal personer från Firman Boys (supportrar till AIK) sökt upp krogen där en skara personer från huliganfalangen KGB (Hammarbys motsvarighet till Firman) befunnit sig.

Det är nu andra gången inom loppet av bara ett par månader som huliganer drabbat samman i centrala Stockholm, något som annars hör till ovanligheterna.

– Ja, det är ju två gånger nu på ganska kort tid som AIK:s huliganer sökt upp andra lags huliganer. Vi hade ju dels incidenten i Humlegården i maj där de ville konfrontera supportrar till Djurgården. Sen har vi det som hände nu igår, säger Björn Persson hos supporterpolisen till Nyheter24.

Vad som kan ha orsakat förändringen i huligankulturen är ännu oklart. Men en anledning, menar Persson, är att polisen i större utsträckning är närvarande när det vankas stormatcher.

Samtidigt kan man läsa på Firman Boys hemsida, att en annan bidragande orsak ska vara att allt färre huliganfalanger söker upp bråk mot just Firman. På följande sätt beskriver de händelseförloppet inför bråket i Humlegården:

"Efter Firman Boys segertåg de senaste åren så har boxinbjudningarna från andra ligor i princip legat i malpåse. Diskussioner om en uppgörelse mellan FB och Djurgårdens DFG strandade för bara någon vecka sedan varför FB gav sig på en nygammal taktik för att få till ett möte - överraskningsattack!"

– Den enskilt största problematiken med att de börjar söka upp slagsmål inne i stan är att det i större utsträckning finns risk för att tredje part kan komma till skada, säger Persson och fortsätter:

– Det behöver nödvändigtvis inte vara så att oskyldiga kommer till fysisk skada. Det kan räcka med att de upplever stämningen som ytterst hotfull för att de ska drabbas av psykisk skada eller hamna i chocktillstånd.

Vad kan polisen göra för att få stopp på bråken?

– Det är lite svårt att stävja de här bråken på förhand, absolut. Men hur man ska angripa dem vill jag inte kommentera av rent strategiska anledningar.

Har klubbarna något ansvar över det som sker?

– Nej, de kan inte hålla koll på vad människor gör mer än tre kilometer bort från arenorna. Men som sagt vill jag inte kommentera hur man ska gå tillväga av rent strategiska skäl.

AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

2 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

3 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

3 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.