Lördag 24 Sep
Stockholm

Huliganvåldet - nu kan oskyldiga drabbas

Här på Folkkungagatan i centrala Stockholm bröt under onsdagskvällen ett större huliganbråk ut mellan Firman Boys och KGB.
1 av 2
Här på Folkkungagatan i centrala Stockholm bröt under onsdagskvällen ett större huliganbråk ut mellan Firman Boys och KGB. Foto: Privat
2 av 2

Enligt supporterpolisen har ett oroligt mönster upptäckts de senaste månaderna. Huliganbråken kryper sig in mot city.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt:

Enligt Björn Persson hos supporterpolisen ska ett 50-tal huliganer som anser sig ha en anknytning till AIK gått till attack mot krogen Jamesons uteservering.

Vad som därefter är, enligt Persson, fortfarande rätt oklart. Men enligt uppgifter ska huliganerna som anser sig tillhöra Hammarby ha gått till motattack.

14 personer ska ha omhändertagits och händelsen rubriceras som våldsamt upplopp.

STOCKHOLM. Runt 18-tiden under onsdagkvällen bröt ett stort huliganbråk ut vid krogen Jameson på Södermalm i centrala Stockholm.

Det är fortfarande oklart exakt vad som föranlett slagsmålet, men enligt uppgifter ska ett drygt 50-tal personer från Firman Boys (supportrar till AIK) sökt upp krogen där en skara personer från huliganfalangen KGB (Hammarbys motsvarighet till Firman) befunnit sig.

Det är nu andra gången inom loppet av bara ett par månader som huliganer drabbat samman i centrala Stockholm, något som annars hör till ovanligheterna.

– Ja, det är ju två gånger nu på ganska kort tid som AIK:s huliganer sökt upp andra lags huliganer. Vi hade ju dels incidenten i Humlegården i maj där de ville konfrontera supportrar till Djurgården. Sen har vi det som hände nu igår, säger Björn Persson hos supporterpolisen till Nyheter24.

Vad som kan ha orsakat förändringen i huligankulturen är ännu oklart. Men en anledning, menar Persson, är att polisen i större utsträckning är närvarande när det vankas stormatcher.

Samtidigt kan man läsa på Firman Boys hemsida, att en annan bidragande orsak ska vara att allt färre huliganfalanger söker upp bråk mot just Firman. På följande sätt beskriver de händelseförloppet inför bråket i Humlegården:

"Efter Firman Boys segertåg de senaste åren så har boxinbjudningarna från andra ligor i princip legat i malpåse. Diskussioner om en uppgörelse mellan FB och Djurgårdens DFG strandade för bara någon vecka sedan varför FB gav sig på en nygammal taktik för att få till ett möte - överraskningsattack!"

– Den enskilt största problematiken med att de börjar söka upp slagsmål inne i stan är att det i större utsträckning finns risk för att tredje part kan komma till skada, säger Persson och fortsätter:

– Det behöver nödvändigtvis inte vara så att oskyldiga kommer till fysisk skada. Det kan räcka med att de upplever stämningen som ytterst hotfull för att de ska drabbas av psykisk skada eller hamna i chocktillstånd.

Vad kan polisen göra för att få stopp på bråken?

– Det är lite svårt att stävja de här bråken på förhand, absolut. Men hur man ska angripa dem vill jag inte kommentera av rent strategiska anledningar.

Har klubbarna något ansvar över det som sker?

– Nej, de kan inte hålla koll på vad människor gör mer än tre kilometer bort från arenorna. Men som sagt vill jag inte kommentera hur man ska gå tillväga av rent strategiska skäl.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.