Här i samspråk med tvillingbrorsan.
1 av 3
Här i samspråk med tvillingbrorsan. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Halmstad deppar efter en förlust. En vanlig syn under 2011.
2 av 3
Halmstad deppar efter en förlust. En vanlig syn under 2011. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
Marcus Olsson vil inte lämna ett sjunkande HBK.
3 av 3
Marcus Olsson vil inte lämna ett sjunkande HBK. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

HBK:s mörker: "Förtjänar inte att ligga sist"

Halmstads värsta kris på tio år - nu närmar sig Superettan med stormsteg. Men än har inte HBK gett upp.


Från topplag till krislag - HBK:s 180-graders vändning:

1997: Vinner sitt tredje SM-guld med tre poängs marginal ner till tvåan IFK Göteborg.

2000: Vinner Allsvenskan i överlägsen stil och ror hem klubbens fjärde SM-guld.

2004: Slutar tvåa i Allsvenskan och får kvala till UEFA-Cupen.

2005: Tar sig till gruppspel i UEFA-Cupen. Tappar samtidigt i ligan och hamnar på en tionde plats.

2011: Är på god väg att åka ur Allsvenskan för första gången på 20 år.

 

Det var bara sex år sedan Halmstad BK spelade gruppspel i UEFA-Cupen. Året var 2005 och HBK seglade på en våg av framgång som man aldrig tidigare upplevt.

I år gör klubben sin 50:e säsong i den högsta serien. Ett jubileum som hitintills gått i katastrofens tecken. Efter drygt halva säsongen ligger Halmstad tvärsist i tabellen - tio poäng upp till nästjumbon Mjällby.

– Vi befinner oss i ett prekärt läge, säger Halmstads ordförande Göran Johansson till Nyheter24.

Det kan man lugnt konstatera. Med sju poäng efter 18 matcher talar allt för att HBK åker ur Allsvenskan för första gången på 20 år. Men än har man inte gett upp hoppet.

– Så länge vi har en matematisk chans kommer vi kriga på. Det är inte så att vi redan nu förbereder oss på spel i Superettan nästa säsong, säger Johansson.

Men ni inser allvaret i situationen?

– Självklart gör vi det och det finns också en intern beredskap på hur vi hanterar en eventuell nedflyttning.

"Tuffaste förlusten på säsongen"

Det har nu gått 75 dagar sedan Halmstad vann en allsvensk fotbollsmatch. En tung förlust mot Elfsborg där David Elm avgjorde i den sjätte tilläggsminuten följdes upp av en 3-1-förlust mot IFK Göteborg under den senaste veckan.

– Elfsborgsmatchen tog riktigt hårt på oss. Det var den tuffaste förlusten på hela säsongen. Vi var bra spelmässigt och hade definitivt gjort oss förtjänta av en poäng, säger mittfältaren Marcus Olsson och fortsätter:

– Vi får ingenting gratis. Bollen studsar motståndarnas väg och vi får hela tiden domslut emot oss.

Hur går snacket i gruppen?

– Vi försöker att inte snacka så mycket om det men alla inser ju att vi verkligen måste börja vinna nu. Jag tycker inte vi förtjänar att ligga där vi ligger. Vi har en bra trupp med många duktiga spelare. Det finns flera lag i Allsvenskan som är sämre än oss, säger 23-åringen.

Marcus Olsson är en av få som har imponerat så här långt in på säsongen. Vänstermittfältaren, vars tvillingbror spelar en viktig kugge i Premier League-laget Blackburn Rovers, öppnar ändå för eventuellt spel i Superettan.

– Jag måste tänka på HBK. Jag har spelat här i fyra år och har jävligt starka känslor för klubben, säger han till Nyheter24.

Ekonomin körd i botten

Den 8 juni tidigare i år presenterade Halmstads styrelse en framtidsplan som gick under namnet "Bollklubben 2014". Där framgår bland annat att man år 2013-2014 ska vara ett "stabilt allsvenskt lag med ambitioner om att aspirera på cupspel i Europa och medaljer i Allsvenskan." En ambition som, i paritet med dagens tabelläge, känns minst sagt avlägsen.

– Bollklubben 2014 gäller fortfarande, det handlar ju om vad vi vill uppnå på sikt. Men det kan så klart bli så att vi måste tänka om i planeringen, säger ordföranden Göran Johansson.

Och det är ingen hemlighet att en nedflyttning skulle få förödande konsekvenser. Placeringspengar och intäkter från teveavtal skiljer sig avsevärt mellan Allsvenskan och Superettan.

– Ekonomin är brakusel. Det är en konsekvens av flera års misskötsel som i dag sätter sina spår. Vi har helt enkelt inte råd att förstärka med några nyförvärv utan vi måste återgå till kärnan i verksamheten som är att satsa på unga talanger i vårt eget närområde, avslutar Göran Johansson till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!