Matchen mellan MFF och DIF blev till en ny läktarskandal.
1 av 3
Matchen mellan MFF och DIF blev till en ny läktarskandal. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Knallskott ska ha brännt av inne på arenan.
2 av 3
Knallskott ska ha brännt av inne på arenan. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Mörka scener utspelade sig på Swedbank Stadion i Malmö.
3 av 3
Mörka scener utspelade sig på Swedbank Stadion i Malmö. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX

Ny läktarskandal i Skåne - matchen avbröts

Matchen mellan Malmö FF och Djurgården avbröts efter tio minuter på grund av stökigheter på läktaren.


Vad händer nu?

Disciplinnämnden kommer att starta en utredning utifrån domaren Martin Hanssons matchrapport. Sedan kommer en dom att beslutas från fotbollsförbundet, som båda lagen har chans att överklaga vid missnöje.

Beroende på var knallskotten - i synnerhet det som träffade fotografen - kom ifrån, kan något av lagen tilldömas seger med 3-0. Malmö FF kan alltså förlora matchen trots ledning 1-0 om det skulle visa sig att knallskotten kom från deras läktare.

Det tredje alternativet är ett omspel. Då börjar matchen om från 0-0.

MALMÖ. Med det avbrutna skånederbyt tidigare i år färskt i minne höll fotbollssverige tummarna för att högrisksmatchen mellan Malmö FF och Djurgårdens IF skulle bli en lugn tillställning. Så såg det också ut att bli, men efter drygt tio minuter uppstod stökigheter på läktaren som gjorde att domaren Martin Hanson tog beslutet att bryta matchen.

– Vi vågar inte spela vidare, sa han till Canal Plus.

Kastades in knallskott

Det som föranledde beslutet var att fyra knallskott kastades in på planen, varav ett av dessa ska ha träffat en Canal Plus-kameraman. Från vilken läktarsektion kasten kom ifrån är fortfarande oklart.

Enligt uppgifter till Nyheter24 ska också en MFF-anhängare ha tagit sig in på Djurgårdens sittplatsläktare och börjat knuffa på folk, varpå personen fick flera slag riktat mot sig.

Matchen, som Malmö FF ledde efter ett tidigt mål av Dardan Rexhepi, kommer alltså inte att avgöras på fotbollsplanen utan i Disciplinnämndens tävlingsutskott. Hur utgången kommer att bli kan man än så länge bara spekulera kring, men vad som är säkert är att detta är en mörk dag för Svensk fotboll.

– Jag blir fullständigt vansinnig på sånt här, det är en skandal, säger Canal Plus expertkommentator Pelle Blohm.

"Måste hända någonting nu"

Även Djurgårdens Mattias Jonson, som tvingades stanna hemma på grund av en skada, är bestört över det som inträffat.

– Det måste till någonting nu! Det sa man ju redan förra gångerna när det hände i Södertälje och senast i Malmö, men det händer ju ingenting. Det bara rullar på, sen går det några veckor och så inträffar det igen, säger Jonson till Nyheter24 och fortsätter:

– Och på Malmö Stadion som är Sveriges modernaste arena, om det inte går att skydda sig där då vet jag inte vad man ska göra.

"Lätt att smuggla in knallskott"

Det är den andra gången inom loppet av drygt två månader som en match på Swedbank Stadion har avbrutits på grund av läktarvåld. Senast det inträffade var under skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborg då en person tog sig in på planen och attackerade huvuddomaren. Swedbank Stadions arenachef Nils-Börje Friberg tycker dock inte att arenan brister ur säkerhetssynpunkt.

– Jag ser inget samband med själva handlingen. Menar du att folk skulle vara avundsjuka på att vi har den bästa arenan och därför kasta in knallskott?

Så det är bara tillfälligheter?

– Ja, vi vet ju alla om att smällare och knallskott är små och lätta att smuggla in på arenan. Vill man vara idiot och bryta mot reglerna är det inte så svårt.

Hur går ni vidare från det här?

– Vi kommer att sätta oss ner och se över vad vi skulle kunna ha gjort annorlunda. Men det är så bedrövligt, alla var så taggade inför det här och ville att det skulle bli bra och så händer det här, avslutar han till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

1 timme sedan

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

1 timme sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

2 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

2 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

3 timmar sedan
Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

3 timmar sedan
Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.