Två av förgrundsfigurerna bakom vinsten. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Här är en annan: May Mahlangu.
Här är en annan: May Mahlangu. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Drömmål gånger två sänkte Blåvitt

Helsingborg tog sin tolfte segern för säsongen när IFK Göteborg besegrades med 2-1.

Helsingborg-IFK Göteborg 3-2

HELSINGBORG. IFK Göteborg hade inte vunnit en allsvensk match mot Helsingborg sedan den 8 augusti 2005. Den sviten förlängdes idag efter en ny förlust mot skåneklubben.

"Vi har varit bra på att bryta sådana här sviter tidigare, och hoppas kunna göra det i dag igen". Så lät det från IFK Göteborgs tränare Jonas Olsson inför dagens match borta mot Helsingborg. Men trots att Blåvitt var det lag som skapade det mesta och det bästa, så kunde HIF - mycket tack vare en storspelande Pär Hansson - hålla undan och vinna.

– Vi får tacka honom för den här segern, sa en nöjd Conny Karlsson till Canal Plus efter matchen.

Två drömmål avgjorde

Det skulle dröja till den 70:e minuten innan hemmafansen fick anledning att jubla. Rasmus Jönsson fick bollen rättvänd vid mittcirkeln, avancerade ett tiotal meter och yttersidade fram en fenomenal passning fram till Christoffer Andersson, som bara kunde tacka och ta emot.

– Det var en perfekt passning från Jönsson, en riktig delikatess.

2-0 skulle komma drygt fem minuter senare, men det kunde lika gärna ha blivit 1-1. Varför? 2-0-målet föranleddes nämligen av ett missat friläge från IFK:s Tobias Hysén, vilket ledde fram till en omställning där May Mahlanghu visade varför han plockades tillbaka från utlåningen till Östers IF. Sydafrikanen drev några meter, skottfintade bort en IFK-försvarade och smekte upp bollen i krysset.

"Hoppas på oavgjort"

Tobias Hysén skulle visserligen få revansch när han i matchens andra stopptidsminut reducerade till 2-1, men det blev inte roligare än så för Blåvitt som har fortsatt svårt att vinna mot Helsingborg.

Därmed befäster Helsingborg sin förstaplats i tabellen, och man gör det med en stundande drabbning mellan tvåan Elfsborg mot trean AIK senare i kväll.

– Jag hoppas att det blir oavgjort i den matchen, sa Conny Karlsson till Canal Plus Jonas Dahlquist.