Stefan Johannesson är en av Sveriges
1 av 3
Stefan Johannesson är en av Sveriges - Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
Johannesson stod i händelsernas centrum under tumultet i Skånederbyt.
2 av 3
Johannesson stod i händelsernas centrum under tumultet i Skånederbyt. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Domare Stefan Johannesson på presskonferens sedan han avbrutit den allsvenska matchen mellan Malmö och Helsingborg sedan en Malmö-supporter gett sig på Helsingborgs målvakt Pär Hansson.
3 av 3
Domare Stefan Johannesson på presskonferens sedan han avbrutit den allsvenska matchen mellan Malmö och Helsingborg sedan en Malmö-supporter gett sig på Helsingborgs målvakt Pär Hansson. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX

Fifa-domaren: "Jag kan inte fatta att man vill fuska på jobbet"

Stefan Johannesson är kritisk mot fotbollsspelarna som hellre faller än står upp och kämpar.


"Sveriges bästa domare"

Andreas Alm var snabb att kritisera det felaktiga beslutet under torsdagens stormatch i Göteborg. Men efter sin inledande och något svidande kritik, var han även snabb med att hylla domaren Jonas Eriksson:

- För mig är han Sveriges bäste domare, men i den här matchen är han med och påverkar utgången på ett negativt sätt för oss.

Matchen mellan IFK Göteborg och AIK slutade 3-1 till hemmalaget.

GÖTEBORG. Sekunder efter att AIK tagit ledningen borta mot IFK Göteborg, kom så ytterligare ett svandyk från en svensk professionell fotbollsspelare.

Sebastian Eriksson "ramlade" rakt in i Gnaget-backen Niklas Backmans armar. Domaren Jonas Eriksson stod något felplacerad, fick ingen hjälp från sin linjeman och pekade, felaktigt, på straffpunkten.

Nu tar en av Sveriges sju licenserade Fifa-domare ton mot fusket.

– Jag kan inte komma på något annat yrke där man väljer att fuska på jobbet, på samma sätt som vissa professionella fotbollsspelare gör, säger Stefan Johannesson till Nyheter24.

IFK Göteborg fick ett rejält uppsving efter den tidiga kvitteringen. Gnaget gick på knä och släppte slutligen in både 2-1 och 3-1.

– Spelarna har blivit så pass bra på att filma nu att det är, alldeles för ofta, nästan omöjligt för oss att se när de filmar, fortsätter Johannesson.

Men hur ska man komma åt problemet?

– Som reglementet ser ut nu får inte disciplinnämnden stänga av spelare som uppenbart fuskat om vi domare har dömt situationen på ett specifikt sätt. Det man kan tänka sig är att klubbarna som den fuskande spelaren lirar för kritiserar sina egna.

Men som det är nu, menar Johannesson, blir tränare och klubbarnas ledningar bara arga när det drabbar dem själva.

– Genom det beslutet ger han dem hela initiativet till matchen. Man kan säga att IFK:s biljett in var av allra finaste klass, sa bland annat AIK:s tränare Andreas Alm efter matchen i Göteborg.

Ekonomiska bestraffningar, kan det vara en väg att komma åt fusket?

– Det kanske det skulle vara, men jag tror inte det skulle hjälpa i längden. Det hela är en moralisk fråga om jag ska vara allvarlig. Jag kan inte förstå hur man kan vilja fuska på jobbet, avslutar Johannesson för Nyheter24.

AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.