Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barsoms dom mot egna laget: "Är inte tillräckligt bra för allsvenskan"

- 21/08/2011, 13:26 -
Kontrasten blir tydlig när han blickar tillbaka till tiden i Djurgården.
1 av 3

Kontrasten blir tydlig när han blickar tillbaka till tiden i Djurgården.

Stefan Jerrevång/SCANPIX

Och Barsoms roll har förändrats till det sämre: "Jag trivs inte med att vara en grovjobbare"
2 av 3

Och Barsoms roll har förändrats till det sämre: "Jag trivs inte med att vara en grovjobbare"

JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Syrianskas mittfältsmotor Abgar Barsom och hans Södertälje har haft ett tufft debutår i allsvenskan.
3 av 3

Syrianskas mittfältsmotor Abgar Barsom och hans Södertälje har haft ett tufft debutår i allsvenskan.

PAUL MADEJ/SCANPIX

Syrianska ligger på nedflyttningsplats med nio omgångar kvar att spela. Då ifrågasätter mittfältsstjärnan klubbens vilja: "Vi kan inte gå på halvfart".

SÖDERTÄLJE. Den 23 oktober 2010 var glädjeyran total i och runtom Södertälje. Knappt sex mil därifrån, på Vilundavallen i Upplands Väsby, hade Syrianska FC gått segrande ur en batalj som skulle visa sig bli den i särklass viktigaste i klubbens 34-åriga historia. Suryoye hade precis säkrat allsvenskt avancemang.

Tio månader senare är tongångarna annorlunda. Syrianskas första säsong i finrummet har kantats av ett skadehelvete av enorma proportioner. Med nio omgångar kvar att spela ligger laget näst sist i tabellen, tre poäng upp till kvalstrecket.

– Vi har aldrig haft ett lag som är tillräckligt slagkraftigt för allsvenskan, säger mittfältsstjärnan Abgar Barsom och syftar till den ständiga ruljansen i laget som skadorna har förorsakat.

– Vi spelar med nya mittfältare i varje match, det håller ju inte.

"Vi kanske inte var förberedda för allsvenskan"

När Syrianska äntrade svensk fotbolls finrum var förväntningarna skyhöga. Ett nytt, offensivt präglat fotbollslag med profiler som Peter Ijeh, Johan Arneng och Abgar Barsom skulle sätta käppar i hjulen för både det ena och det andra topplaget - så löd experternas dom; de fullkomligt tävlade i att höja laget till skyarna. Men efter 21 omgångar ligger SFC fast förankrat i bottenträsket.

– Vi kanske inte var förberedda för Allsvenskan. Jag hade hoppats att vi skulle växa in i den allsvenska kostymen, men det finns vissa spelare som måste upp i sina prestationer. Vi kan inte ha nio spelare som gör bra ifrån sig, och två som går på halvfart. Vi måste ha elva spelare som går på 110 procent, och så har det inte sett ut, säger Barsom och fortsätter:

– Visst, vi kan vi skylla på skadorna. Hade vi haft de 12-13 spelarna som var tänkta att spela varje match så hade vi varit ett lag som alla motståndare hade fruktat, det är jag helt säker på. Men som det är och har varit under året är vi inte tillräckligt bra för Allsvenskan. Vi måste rannsaka oss själva och ta tag i det här nu, det finns fortfarande poäng att spela om.

Svår omställning

När Syrianska tog sig upp i allsvenskan som 61:a lag i historien innebar det inte bara guld och gröna skogar – det skulle även medföra att laget rätt och slätt tvingades förändra sin egen självbild. Från att ständigt ha huserat i toppen av tabellen i de lägre divisionerna, till att numera vara en slagpåse för de allsvenska konkurrenterna. Och det är ingenting de röd-gul-klädda är vana vid.

– Syrianska har alltid varit ett vinnande lag, och nu är det helt plötsligt tvärtom. Vissa spelare har haft extremt svårt med den mentala omställningen, säger Barsom.

Och mittfältaren har även själv tvingats genomgå obekväma förändringar. Efter tre säsonger i Djurgården under dess storhetstid i början av 2000-talet är han mer van att kriga om guld snarare än ett säkrat kontrakt. I Djurgårdens tröja hade Abgar Barsom rollen som spelgeni och mittfältskreatör. Numera handlar det om att vinna närkamper och kriga för sitt lag som står på ruinens kant.

– Jag är ju i grund och botten en spelfördelare. Nu krigar vi i botten och då ändras även min roll. Nu är jag istället en grovjobbare bara för att laget är där vi är, det är ingenting jag trivs med, säger 33-åringen.

Blir du kvar i Syrianska om ni åker ner till superettan??

– När jag skrev på för Syrianska var det för att hjälpa laget kvar i Allsvenskan och det är fortfarande mitt mål, chansen till säkrat kontrakt finns fortfarande där. Men ärligt talat så är jag inte så sugen på att spela i superettan, det är för jobbigt att vrida om mentalt för mig som är van att spela för allsvenskt guld.

Börjar du närma dig slutet av din fotbollskarriär?

– Fysiskt sett är jag övertygad om att jag kan spela i fyra, fem år till. Men man måste tänka om lite, jag kan inte spela om jag inte känner glädjen och kärleken till sporten, säger Barsom och fortsätter:

– Jag var inne på att avsluta karriären i Syrianska. Men vi får se hur det blir.

FOTNOT: På söndagen tar Syrianska emot guldjagande Elfsborg. Abgar Barsom spelar från start och bär lagkaptensbindeln.