Nordin Gerzic såg pigg ut under den första halvleken.
1 av 3
Nordin Gerzic såg pigg ut under den första halvleken. - Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX
Hannu Patronen jublar efter öppningsmålet som bäddade för segern.
2 av 3
Hannu Patronen jublar efter öppningsmålet som bäddade för segern. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Glada HIF:are.
3 av 3
Glada HIF:are. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Drömmålen tog HIF mot SM-guld

Helsingborg tog ett nytt jättekliv mot SM-guldet efter tvåmålsvinsten mot Örebro.


Matchfakta

Målskyttar:

1-0 Hannu Patronen (71:a)

2-0 May Mahlangu (85:e)

Gula kort:

Per Johansson (Örebro)

Robin Staaf (Örebro)

Röda kort:

Per Johansson (Örebro, andra gula)

Domare: Martin Strömbergsson

Arena: Olympia (Helsingborg)

Publik: 7 862

HELSINGBORG. Helsingborg var ute efter att sätta in den definitiva dödsstöten på Elfsborg i kampen om SM-guldet. Med fyra raka vinster i ryggen och inte en enda förlust sedan 1-2-matchen mot AIK i maj månad, talade det mesta för hemmalaget när Örebro kom på besök.

Men det var närkingarna som inledde bäst. Nordin Gerzic - som precis skrivit på ett femårskontrakt med klubben - styrde och ställde på mittfältet mot trögstartade HIF:are. Kanske var det dubbelmötet mot Stadard Liege i Europa League som satte sina spår hos hemmaspelarna.

- Det känns som att vi är rätt sega i kroppen, sa Conny Karlsson till Canal Plus inför den andra halvleken.

Utvisning öppnade för HIF

Helsingborg fick en gratisbiljett in i matchen i den 58:e minuten när Örebros Per Johansson drog på sig sitt andra gula kort för dagen. En ful glidtackling bakifrån på Mattias Lindström kunde inte rendera i något annat än ett blodfärgat kort och ÖSK fick därefter jobba i motvind.

Drömmål gånger två frälste HIF

Utvisningen skulle visa sig bli kostsam. I den 71:a minuten kom det väntade ledningsmålet för serieledarna. Mittbacken Hannu Patronen slog till med en direktvolley på Christoffer Anderssons passning. Bollen letade sig rakt upp i krysset bakom en chanslös Johan Alvbåge i ÖSK-målet.

May Mahlangu punkterade sedan tillsällningen med sitt 2-0-mål i den 85:e minuten, även denna gång gick bollen rakt upp i krysset bakom ÖSK-keepern.

Nu sätter Helsingborg återigen press på Elfsborg som senare under dagen möter Malmö på bortaplan.

– Jag håller verkligen på Malmö idag, vilket jag vanligtvis inte gör, säger en glad Pär Hansson efter segern.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jagr, 52, historisk och målskytt

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

1 timme sedan
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.

Debutantmål när Tre Kronor nollade Finland

1 timme sedan
Ett mål från Lukas Vejdemo och framspelningar både av Felix Unger Sörum och Jonathan Lekkerimäki. Debutanterna klev fram när Tre Kronor besegrade Finland i Jyväskylä med 4–0 i första matchen inför VM.

Sverige mot Ungern igen i EM

2 timmar sedan
Ungern igen – och Debrecen igen. Det blev utfallet när damernas EM-slutspel i handboll lottades. "Det är två tydliga favoriter i gruppen och det blir en nyckelmatch mot Ungern", säger förbundskapten Tomas Axnér i ett pressmeddelande.

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

3 timmar sedan
Världens äldsta fotbollsturnering, den engelska FA-cupen, förändras till nästa säsong då omspelsmatcherna tas bort helt.