Bajens offensiva spelare har inte levererat denna säsong.
1 av 4
Bajens offensiva spelare har inte levererat denna säsong. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Division 1-hotet är nära.
2 av 4
Division 1-hotet är nära. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Med sju omgångar kvar ligger Hammarby på en kvalplats. Ikväll möter Bajen topplaget GIF Sundsvall hemma på Söderstadion.
3 av 4
Med sju omgångar kvar ligger Hammarby på en kvalplats. Ikväll möter Bajen topplaget GIF Sundsvall hemma på Söderstadion. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Än så länge sluter fansen upp bakom laget och klubben.
4 av 4
Än så länge sluter fansen upp bakom laget och klubben. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Hammarby är sju matcher från helvetet

Bajen har fansen bakom sig när klubbens existens står på spel.


Klubbarna Hammarby kan få möta i ett kval:

Tabelltoppen i Division 1 Norra:

1. Väsby 40

2. Dalkurd 38

3. Umeå 36

4. Sirius 34

Tabelltoppen i Division 1 Södra:

1. Sylvia 34

2. Varberg 41

3. Lund 35

4. Örgryte 34

 

Seriesegrarna i respektive divsion tar klivet upp till Superettan. Serietvåorna (Dalkurd respektive Varberg i skrivande stund) ställs mot lag 14 och 13 i Superettan i ett avgörande kval.

STOCKHOLM. – Det absolut värsta vore ett kval mot Väsby United. Tänk dig själv att åka ut till Vilundavallen där flera tusen AIK:are finns på plats för att håna ner Bajen i division ett.

Nyheter24:s Hammarby-bloggare tillika vice ordförande för Bajen Fans, Gustav Gelin, är med all rätt orolig och det rejält. Vanligtvis är Hammarbysupportrarna stadigt luttrade. Frågan är dock om inte dagens situation i Hammarby försatt även de starkaste nerverna i obalans?

"Bajen är bättre än såhär"

Trots stor allsvensk rutin i spelartruppen och trots att laget på papperet är ett av superettans allra bästa så är Bajen på god väg ner till division ett. Att hela föreningens existens står på spel är sannerligen ingen underdrift, alternativet att som vissa Hammarby-spelare skylla ifrån sig är inget alternativ:

– Dagens trupp har mängder av allsvensk rutin, dessutom står flertalet spelare noterade för både U21 och A-landskamper för respektive länder. Jag stör mig på både supportrar och spelare som menar att Bajen inte är bättre än såhär, säger Gustav Gelin till Nyheter24.

Hammarby har sju matcher på sig att ”rädda” kontraktet. Vad som på förhand såg ut att bli en spännande säsong med en eventuell flytt upp till allsvenskan har i stället förvandlats till en emotionell avgrund. Trots en miserabel säsong ställer fansen upp, exempelvis har man ett högre publiksnitt än vad antagonisten Djurgården har i allsvenskan. Passionen för och i förlängningen lidelsen till Hammarby, går inte att ta miste på.

– Man vet att det är illa när man på allvar synar topplagen i division ett för att på sådant sätt få sig en uppfattning om vilken klubb Bajen kan få möta i kvalet.

"Det stinker av ångest"

Gustav Gelin orkar inte ens tänka tanken på ett kommande kval denna höst. I stället vill han, likt många övriga Hammarby-fans, sluta upp leden inför vad som blir en oerhört nervkittlande höst.

Det återstår sju omgångar i Superettan, sju matcher som avgör Bajens öde. Än så länge har man fansen på sin sida. Frågan är hur tongångarna går ikväll på Söderstadion efter 90 spelade minuter mot GIF Sundsvall?

Oavsett kvällens resultat så kan vi redan nu konstatera att nästa veckas derby mellan Hammarby och Brommapojkarna andas, nej stinker, ångest en lång väg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.