Här brinner bengaleldarna i Stockholm.
1 av 2
Här brinner bengaleldarna i Stockholm. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Djurgården mot AIK blev en fantastisk fest för supporterkulturen.
2 av 2
Djurgården mot AIK blev en fantastisk fest för supporterkulturen. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Därför avbröts Malmömatchen och inte 08-derbyt

Läs varför matchen mellan MFF och Djurgården avbröts samtidigt som Stockholmsderbyt fick fortgå.


Var det rätt beslut?

Faktumet att Stockholmsderbyt fick fortgå var ett stort ställningstagande från matchdelegaten samt domaren Jonas Eriksson. Samtidigt var det kanske det mest logiska beslut de fattat i sina liv.

Det fanns ingen som helst hotbild. Det var uppenbart även för tant Agda, 85, på VIP-läktaren att det inte handlade om huliganism. Bengaleldarna som brann var en del av en manifestation. Ett ställningstagande. En protest.

Men det var smällarna i Malmö också.

Där var det samma upplägg. Ingen hotbild. En lugn, om än något hormonstinn Djurgårdsklack, men smällarna var inte farliga.

För att få det sagt. Att en kameraman kom till skada är självfallet tragiskt, hemskt och så vidare. Inget snack om den saken. Men varför avbryta matchen för det? När Antonio Puerta fick sin första hjärtinfarkt fortsatte man att spela.

STOCKHOLM. Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården avbröts precis innan andra halvlek skulle dra igång efter att ett flertal bengaler tänts på både den norra och södra läktaren. Knallskott briserade dessutom tätt efter varandra - men till skillnad från Djurgårdens bortamatch mot Malmö FF drog matchen igång igen bara minuterna senare.

Men varför avbröts inte derbyt helt och hållet? Vad var den stora skillnaden mellan 08-derbyt och stormötet i Malmö?

– Det rapporterades om att en kameraman hade skadats under MFF-matchen. Det är självklart helt oacceptabelt att det händer, men samtidigt är det ingenting som påverkar matchen.

Han fortsätter:

–  Man kan tycka att eftersom matchen i Malmö inte spelades klart, så borde även Stockholmsderbyt brutits. Men så blev inte fallet och det är nog alla parter nöjda med, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgården, till Nyheter24 och fortsätter:

– Personligen tyckte jag även att matchen i Malmö kunde ha spelats klart.

"Vill inte dra några paralleller"

Mötet mellan Malmö FF och Djurgården avbröts i den första halvleken efter att fem knallskott kastats in på plan. På måndagskvällen exploderade det också ett flertal "bangers", men matchen - som slutade 1-0 till Dif - fick ändå fortsätta.

– Jag vet inte vad det var för bedömning som gjordes i Malmö, men vi gjorde en klar bedömning under Stockholmsderbyt helt enkelt, berättar matchdelegaten från derbyt, Christian Welander, för Nyheter24 och fortsätter:

– Det var ingenting som kastades in, så vi gjorde ett kort uppehåll innan vi satte igång matchen igen. Det fanns liksom ingen hotbild.

Vad skiljer dessa två matcher mot "Skotten i Södertälje" och Skånederbyt?

– Det har varit andra omständigheter då. I Södertälje var det en linjedomare som blev skadad och i Skånederbyt attackerades en av Helsingborgs spelare, konstaterar Welander.

Har det inkommit en anmälan till förbundet?

– Ja, jag har gjort en anmälan. Men det är inte min uppgift att spekulera i vad det blir för bestraffning. Det vore bara dumt av mig.

AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

Ett ja och två nej till VM-spel

1 timme sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.