Med allsvenskans näst dyraste trupp ska man inte acceptera något annat än en ärlig chans om att slåss om SM-guldet.
1 av 3
Med allsvenskans näst dyraste trupp ska man inte acceptera något annat än en ärlig chans om att slåss om SM-guldet. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Haglund vill stanna i 25 år till.
2 av 3
Haglund vill stanna i 25 år till. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Magnus Haglund har misslyckats kopiöst i en stad som accepterar att förlora.
3 av 3
Magnus Haglund har misslyckats kopiöst i en stad som accepterar att förlora. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Hur kan Magnus Haglund få sitta kvar?

KRÖNIKA. Uppskattningsvis har Elfsborg allsvenskans näst dyraste trupp, men vad gör väl det när tränaren inte längre kan leverera?


Guldstriden

Under onsdagen ställs Helsingborg mot den enda kvarlevande guldkandidaten Elfsborg.

Inte mycket talar för en seger för Elfsborg och om så skulle bli fallet, är det än mindre som talar för att boråsarna kravlar sig förbi skåningarna.

Jesper Jansson är allsvenskans bästa sportchef och här kan ni även ta del av det läget inför matchen.

"Du ser ju själv. Killen har problem med en trasig DNA-stege, det är inget som du eller jag kan reglera!", sa den fiktiva affärsmannen Percy Nilegård när han lämnade sin nostalgitrippande kompanjon någonstans i mellersta Sverige.

Lite så känner jag inför ett "framgångsrecept" som formulerats någonstans på västkusten. Ett koncept som aldrig kommer att kopieras.

Tillsammans med fullblodsproffs och landslagsstjärnor skulle de gulsvarta ta sig ut i Europa. Men sedan SM-guldet 2006 har Elfsborg förvandlats till ett kamouflage av sin egen omgivning.

Anledningen stavas Magnus Haglund och omgivningen heter Borås kommun.

Tätorten som accepterar misslyckanden

Elfsborg har de senaste fyra åren förfogat över allsvenskans kanske bästa trupp. Uppstickare har kommit och gått, men inför varje säsong har det lovats guldmedaljer hit och Lennart Johanssons pokal dit.

I dagsläget är truppen uppskattningsvis även Sveriges näst dyraste. Men likt förbannat har klubben misslyckats, laget har underpresterat och av en ologisk anledning sitter ändå tränaren kvar på avbytarbänken.

Anledningen är att "Guliganerna" egentligen heter "Gulliganerna". Precis som att högaktuella biofilmer alltid är sena till småstäderna, har "avgå alla"-mantrat har inte nått fram till Borås.

Borås är ingen fotbollsstad trots kommunens evinnerliga ställningstagande om motsatsen. Borås Arena hade aldrig existerat om det inte var för lokalbefolkningens acceptans och tydligen är boråsborna villiga att förlika sig med exakt vad som helst.

Till exempel en tränare som aldrig mer kommer att Elfsborg till SM-guld.

Nu vill han stanna i 25 år

Ni kan själva sätta det på prov. Spela dataspelet "Football Manager" och punga ut valfritt antal miljoner på spelarköp, betala en avdankad (om än duktig) lagkapten hundratusentals kronor för att sedan misslyckas kopiöst med en ansats mot ligaguldet. Ni får sparken snabbare än Gasperini i Inter.

Men tydligen går det bättre i verkligheten.

Magnus Haglund är den svenska versionen av Claudio Ranieri. Du vet vad du får; ett habilt och taktiskt stabilt lag med en tränare som aldrig lyckas.

Du får även en mediefrånvänd coach som gömmer sig bakom plastgräsplaner och svenska landslagsspelare.

Du får en tränare som köper in Premier League-lirare som inte kan prestera. Du får en tränare som vill stanna i 25 år.

Men Magnus Haglund är inte Sir Alex Ferguson. Han är däremot en person som "framför Elfsborgs fordon som ett homagé till en managerkurs".

/
/
Senaste nytt

Stjärnorna tillbaka – Sundling saknas med symtom

Ståhl tilldelas Bragdguldet: "Oerhört stort"

Diskuskastaren Daniel Ståhl tilldelas Bragdguldet 2023. Det är oerhört stort. Nu är man med i den riktiga ligan, säger Ståhl.

Sverige krossade Polen i VM – Wibron historisk

1 timme sedan
Sverige körde över Polen med 25–1 i innebandy-VM. Samtidigt blev Emelie Wibron återigen bästa poänggörare genom tiderna i VM.

Miljonbeloppet: Så dyrt var Janne Anderssons avsked från landslaget

3 timmar sedan
Janne Andersson och Håkan Sjöstrand är på väg att lämna sina uppdrag i det svenska fotbollförbundet. Enligt Sportbladets uppgifter köptes de båda ut från sina respektive kontrakt för en inte så liten summa.

Stina Nilsson petas ur världscuptruppen

idag 08:19
Misslyckade resultat i premiären i Östersund petar Stina Nilsson från världscuplaget i skidskytte.

Jörgen Strand Larsen räddade poäng när Celta Vigo kryssade

idag 08:00
I halvtid ledde Cadiz matchen på bortaplan i La Liga i fotboll mot Celta Vigo med 1-0, efter mål av Chris Ramos. Men i andra halvlek jobbade sig Celta Vigo in i matchen, och kvitterade genom Jörgen Strand Larsen efter 57 minuters spel. Matchen slutade 1-1.