Magnus Pehrsson har gjort succé med Djurgården.
1 av 3
Magnus Pehrsson har gjort succé med Djurgården. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Frälsaren "MP".
2 av 3
Frälsaren "MP". - Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
Hade han tagit över redan innan säsongsinledningen, hade Djurgården kunnat ligga på en sjätte plats.
3 av 3
Hade han tagit över redan innan säsongsinledningen, hade Djurgården kunnat ligga på en sjätte plats. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Statistiken visar: Dif en Europakandidat med Pehrsson

Djurgården ligger på en tolfte plats i nuläget. Men de hade legat mycket bättre till om Magnus Pehrsson hade fått vara med från start.


Så här har det gått för Dif utan/med "MP"

För att göra statistiken rättvis har Nyheter24 tagit reda på hur det gick för Djurgården i 18 matcher innan Magnus Pehrsson klev fram. Det innebär att statistik från den gångna säsongen också finns med.

Så här gick det för Lennart Wass och Carlos Banda:

Segrar: 6

Oavgjorda: 3

Förluster: 9

Poängsnitt: 1,17 poäng/match

Så här har det gått med Pehrsson än så länge:

Segrar: 8

Oavgjorda: 3

Förluster: 7

Poängsnitt: 1,5 poäng/match

Totalt: 18 matcher (19:e matchen, MFF - DIF inställd)

Poängsnitt i perspektiv

För att sätta poängsnittet i perspektiv har Nyheter24 dessutom tagit reda på vad både Helsingborgs och Halmstads poängsnitt är de senaste 18 matcherna.

Och det märks verkligen vad som krävs för att bli guldkandidater och jumbo.

Helsingborgs poängsnitt: 2,28 poäng per match

Halmstads poängsnitt: 0,3 poäng per match.

STOCKHOLM. Djurgården hade varit en toppkandidat till Europaplatserna - om Magnus Pehrsson fått chansen redan innan säsongsinledningen.

Att det har gått bättre för blåränderna sedan den nye managern ersatte Lennart Wass är knappast någon hemlighet. Enligt statstik som Nyheter24 har tagit fram hade Djurgården faktiskt kunnat varit med och utmanat i tabelltoppen.

Från fiasko till succé

Det var efter sex raka matcher utan vinst som klubbledningen till slut tvingades göra sig av med tränaren Wass. I samma veva försvann även sportchefen Stefan Alvén och Carlos Banda fick en ny roll som andretränare. Pehrsson kom in, tog över och började genast plocka poäng.

Efter 18 utkämpade matcher med Pehrsson vid rodret har laget skrapat ihop 27 pinnar, vilket ger laget ett ungefärligt snitt på 1,5 plockade poäng per match.

I skrivande stund har Djurgården kammat hem 28 pinnar på 24 matcher. Om vi tillåter oss själva att förutsätta att Pehrsson hade varit med från start och deltagit i 26 matcher - precis som nästan alla andra lag har gjort - skulle laget ligga på antingen sjunde eller sjätte plats med 39 poäng. Precis intill IFK Göteborg, med andra ord.

Alltså skulle de endast ha sex poäng upp till fyran Gais, som i nuläget sitter på en kvalplats till Europa League.

Spekulationer

Samtidigt är det naturligtvis omöjligt att säkert säga att det skulle gå så pass bra för Djurgården om Pehrsson hade varit med från säsongsstarten. Men man kan ändå inte låta bli att leka med tanken.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

Nylander "en möjlighet" nästa match

2 timmar sedan
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL: