Målskytten Erlend Hanstveit i måljubel med Ardian Gashi.
1 av 4
Målskytten Erlend Hanstveit i måljubel med Ardian Gashi. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Henri Sillanpää svarar för en grov tabbe som ledde fram till HIF:s ledningsmål.
2 av 4
Henri Sillanpää svarar för en grov tabbe som ledde fram till HIF:s ledningsmål. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Helsingborg kan bärga hem guldet till Skåne redan på söndagen efter vinsten mot Gais.
3 av 4
Helsingborg kan bärga hem guldet till Skåne redan på söndagen efter vinsten mot Gais. - Foto: ERIK ABEL / SCANPIX
Sportchefen Jesper Jansson kramas om av spelare med guldvittring.
4 av 4
Sportchefen Jesper Jansson kramas om av spelare med guldvittring. - Foto: ERIK ABEL / SCANPIX

Efter segern - rivalen kan ge guldet till HIF

Helsingborg är ett poängtapp av AIK ifrån guldet. Detta efter en imponerade bortavinst mot Gais.


Matchfakta

Målskyttar: 0-1 Erlend Hanstveit (27:e), 1-1 Wanderson Do Carmo (50:e), 1-2 Erik Sundin (68:e), 1-3 Rachid Bouaouzan (87:e)

Gula kort: Kenneth Gustafsson (Gais), Eric Bassombeng (Gais), Wanderson Do Carmo (Gais), Markus Holgersson (Helsingborg)

Domare: Michael Lerjéus

Arena: Gamla Ullevi

GÖTEBORG. Ända sedan den 20:e omgången har det snackats om guld i Helsingborg. Omgång efter omgång har den rödklädda skåneklubben krupit sig allt närmare den åtråvärda Lennart Johanssons pokal, men först på söndagen hade man chansen att säkra den på riktigt.

Elfsborg missade chansen när man föll tungt mot Mjällby och kvar som den enda guldkanditaten finns nu Solnalaget AIK. Men efter Helsingborgs vinst mot Gais krävs endast ett ynka poängtapp från AIK för att guldet skulle hamna i Skåne. Ett scenario som kan utspela sig redan på söndagen då AIK senare under aftonen tar sig an Malmö FF, HIF:s värsta rival.

– Vi hoppas på ett kryss i Malmö, säger målskytten Erik Sundin till Canal Plus.

Blunder gav HIF guldvittring

På Gamla Ullevi var det hemmalaget som började bäst. I kraft av fjärdeplatsen hade Gais all anledning att gå för fullt - man hade nämligen fortfarande chans på en europaplats. Men i den 27:e minuten slarvade "makrillarna" rejält. Målvakten Henri Sillanpää fick en taskigt slagen hemåtpass, varpå han blev helt ställd och plockade upp bollen med händerna. Domaren Michael Lerjéus tilldömde Helsingborg en indirekt frispark - bara meter från Gais mållinje. Nyförvärvet Erlend Hanstveit visade stor beslutsamhet när han dunkade in 0-1 i det närmaste krysset och drömstarten var ett faktum för HIF.

Men trots ledningen dominerades den första halvleken av Gais, något som HIF-spelarna visste med sig.

– Det var en tuff första halvlek och matchen lever fortfarande, sa målskytten Hanstveit i halvtid.

Gais replikerade direkt i andra

Och normannens oro var befogad. Direkt i inledningen av den andra akten var det Gais tur att få ett domslut med sig. En lyftning in i HIF:s straffområde tog olyckligt på en rödklädd hand och Wanderson Do Carmo fick testa lyckan från elva meter. Brassen räddes inte Pär Hansson i målet utan dunkade hur säkert som helst in kvitteringen upp i det vänstra krysset.

Trots att Gaisdominansen fortsatte var det gästande HIF som fick det viktiga 2-1-målet. I den 68:e minuten kunde May Mahlangu spela Erik Sundin som med en vacker piruett lurade både målvakten Sillanpää och mittbacken Calum Angus innan han rullade bollen i nät.

Straffmål säkrade vinsten - och guldet?

Med mindre än fem minuter kvar av tillställningen gick den inbytte Simon Thern omkull i straffområdet och HIF fick därmed även dem chansen fran straffpunkten. Rachid Bouaouzan stegade majestätiskt fram och förvaltade straffen på bästa sätt fram till 1-3 till Helsingborg, vilket också blev slutresultatet.

Segern betyder att Helsingborg kan få fira guldet redan på söndagen om AIK tappar poäng mot Malmö FF.

– Vi har sagt hela tiden att vi ska se till att ha det i egna händer. Spelmässigt var det här en av våra sämsta matcher, men vi vinner likväl, säger tränaren Conny Karlsson, som konstaterat att det blir en tyst bussfärd hem till Skåne:

– Det blir mycket radiolyssnande kan jag tänka mig.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.