Johan Arneng nickade in 2-1-målet. - Foto: Jan Erik Henriksson/SCANPIX
Den rutinerade Agbar Barsom jublar efter det säkrade kontraktet. - Foto: Jan Erik Henriksson/SCANPIX

Självmål räddade Syrianska kvar i allsvenskan

Syrianska spelar i allsvenskan även nästa år. Ett självmål avgjorde den gastkramande returen på Södertälje Arena.

Matchfakta

Målskyttar: 1-0 Agbar Barsom (53:e), 1-1 Sebastian Andersson (58:e), 2-1 Johan Arneng (65:e), 3-1 David Bennhage (självmål, 92:a)

Gula kort: Sharbel Touma (Syrianska), Abgar Barsom (Syrianska), Björn Westerblad (Ängelholm), Ivan Ristic (Syrianska), Sebastian Andersson (Ängelholm),

Röda kort: Marcus Lindberg

Domare: Stefan Johannesson

Arena: Södertälje Fotbollsarena.

Publiksiffra: 4 273

SÖDERTÄLJE. Syrianska var i underläge 1-2 inför returen hemma på Södertälje Arena. Men "Suryoye" kommer att stanna kvar i allsvenskan, det tack vare ett sent självmål i matchens sista spark som frälste Södertäljelaget.

– Det var dramatik på högsta nivå och det är så det ska vara, säger Abgar Barsom direkt efter slutsignalen.

Exploderade i den andra halvleken

Syrianska tog tag i matchen från minut ett och radade upp målchans på målchans, men trots ett ribbskott från Dinko Felic förblev det första akten mållös.

– Vi skapar mycket, det fattas bara att vi sätter dit bollen. Det här är vår sista chans att behålla vår plats i allsvenskan och den måste vi ge oss själva, konstaterade Felic i pausvilan.

Förutsättningarna inför den andra halvleken var enkla: Syrianska var tvunget att vinna den för att behålla sin plats i allsvenskan. Och de kunde knappast ha bett om en skönare start. Den rutinerade duon Abgar Barsom och Sharbel Touma lurade både motståndare och lagkamrater när de iscensatte en lurig frisparksvariant som den förstnämnde krutade in i Matthew Pyzdrowskis högra hörn.

Men jublet varade inte längre än i fem minuter. Syrianska-målvakten Dwayne Miller gjorde det han brukar göra, nämligen gå bort sig i luftrummet. Det lämnade Sebastian Andersson helt ren i boxen och anfallaren kunde hur enkelt som helst nicka in kvitteringen i en tom målbur.

Utvisningen blev avgörande

Målet må ha tänt bortalirarna, men även Syrianska gick stärkta ur Millers tabbe. Beviset för det kom i matchens 65:e minut när en frustrerad Johan Arneng med full kraft attackerade Suleyman Sleymans inlägg. Pyzdrowski kom på mellis och 2-1-målet var ett faktum.

Om det såg illa ut då för Ängelholm, blev det knappast bättre när Marcus Lindberg visades ut med tio minuter kvar att spela av ordinarie tid. Utvisningen blev till slut för mycket för Ängelhom, som tvingades kapitulera i matchens sista sekund när den inbytte Yussuf Saleh krutade in bollen mot mål på vinst och förlust. Det skulle visa sig vara ett genidrag, bollen tog nämligen på den olycklige försvararen David Bennhage innan den rullade in över mållinjen.

"Otroligt stolt över mina spelare"

Den sena målet innebar att Syrianska säkrade sitt kontrakt med den totala målskillnaden 4-3. Och det var vilda glädjescener som utspelade sig på Södertälje Arena efter att domare Stefan Johannesson blåst i sin pipa.

– Jag tycker vi gör en bra match även fast vi vinner i slutsekunderna. Vi maler på och maler på och fortsätter att spela fotboll, säger en överlycklig Abgar Barsom till TV4 Sport.

Det lär bli vilt firande i Södertälje ända in på småtimmarna.

– Vi ska fira på bästa sätt. Jag är otroligt stolt över mina spelare. Vi har minimala förutsättningar men ändå gör vi det på bästa sätt, jag glädjer mig verkligen med lagkamraterna och alla fans, säger en lyrisk Barsom.