Silly Season-karusellen: Därför sätter klubbarna munkavle på sig själva

- 04/11/2011, 13:46 -
Sonny Karlsson fast i duschen efter att Häcken blivit klara för allsvenskan.
1 av 3

Sonny Karlsson fast i duschen efter att Häcken blivit klara för allsvenskan.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Tivolikarusellen skapar mindre trubbel för hjärnan än Silly Season gör för fotbollssupportrar.
2 av 3

Tivolikarusellen skapar mindre trubbel för hjärnan än Silly Season gör för fotbollssupportrar.

Michael Probst/SCANPIX

Karusellen som omger Silly Season växer för var år som går.
3 av 3

Karusellen som omger Silly Season växer för var år som går.

SCANPIX

Fotbollsfansen befinner sig i sin värsta och kanske mest ångestladdade period för året. Silly Season ligger framför oss och nu berättar Nyheter24 om spelet bakom kulisserna.

STOCKHOLM. Tränarkaruseller, agenter som leker Allan Ballan, en mage som utsätts för G-kraft-stympning. Silly Season är, som många redan varit inne på, ett emotionellt helvete. Silly Season avger en kronisk smak i munnen som är förunderligt lik den man vaknar till efter bortglömda lördagsnätter.

Nyheter24 har talat med BK Häckens sportchef, Sonny Karlsson, en av personerna som ligger bakom fansens ovisshet. Han försvarar klubbarnas tystnad samtidigt som han sympatiserar med fansen.

– Man vill inte "väcka björnarna som sover". Man har oftast en känsla av att man är ensam om den här spelaren och då vill man inte skaffa konkurrenter genom att prata med pressen, kommenterar Karlsson en av de aspekterna som gör Silly Season till en kavalkad av absurda rykten och enorma konspirationsteorier.

Han fortsätter:

– Ta Mathias Ranégie till exempel. Då hamnade vi en situation där han gjorde en grym försäsong och vi fick hela tiden fick frågan: "När säljer ni honom?". Alla ville veta och det var sex-sju personer som ringde hela dagarna och ville veta. Till slut fick vi säga vi svarar inte på sådana frågor.

Silly Season skapar PMS-liknande symptom

Fansen har ofta väldigt svårt att få tag på konkret fakta. Men samtidigt får vi vet att spelarna är minst lika dåligt informerade. Alexander Milosevic, AIK:s mittbackstalang, berättar att han sällan får reda på vad som sker runt rykten där han figurerar. Han får inte heller veta hur mycket substans det ligger i ryktena.

– Vi vet nog ungefär lika mycket eller lite som ni gör, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi kanske tar ett snabbt snack med vår agent om hur situationen ser ut, sen låter vi alla andra lösa upp knutarna.

När fansen tittar runt på olika forumtrådar upplever de känslan av att hänga ut sina inälvor och lägga hjärnans känslolob under en giljotin från franska revolutionen. Det är nu fansen befinner sig i fotbollens svar på en PMS-period. Något Sonny Karlsson försvarar sig mot.

- Man vill inte gå ut när man jobbar på en spelare för att det blir lite som att skrika varg. Vi kanske jobbar på tre spelare och inte får någon, då blir det löjligt till slut om vi har uttalat om oss varje.

Oavsett vad kommer mörkret fortfarande ligga tätt över svenska Silly Season-perioder.