I hans sista match, mot Mjällby, hyllades han av Gefle-fansen.
1 av 4
I hans sista match, mot Mjällby, hyllades han av Gefle-fansen. - Foto: Pernilla Wahlman/SCANPIX
En magmuskelskada tvingade Hasse Berggren att lägga av. "Hade velat fortsätta".
2 av 4
En magmuskelskada tvingade Hasse Berggren att lägga av. "Hade velat fortsätta". - Foto: Pernilla Wahlman/SCANPIX
Berggren var minsann ingen dribbler, trots det hann han med att göra hela 140 mål.
3 av 4
Berggren var minsann ingen dribbler, trots det hann han med att göra hela 140 mål. - Foto: Lennart Månsson/BILDBYRÅN
Numera verkar han som sportchef för Gefles ungdomsverksamhet. Frågan är om det bara är början på en ny karriär?
4 av 4
Numera verkar han som sportchef för Gefles ungdomsverksamhet. Frågan är om det bara är början på en ny karriär? - Foto: Robin Nordlund/BILDBYRÅN

Publikfavoriten: "Vill bli ihågkommen som en jäkla bra fotbollsspelare"

Hasse Berggren om konsten att stå på rätt plats vid rätt tillfälle, om sportchefsrollen och varför allsvenskan är roligare än premier league.


Hasse Berggren

Klubbar i karriären

1994-1997 Gefle 72 matcher / 32 mål
1998-1999 Hammarby 51 matcher / 19 mål
2000-2001 Haugesund 52 matcher / 25 mål
2002-2005 Elfsborg 97 matcher / 39 mål
2006-2007 Häcken 35 matcher / 7 mål
2008-2011 Gefle 56 matcher / 18 mål

GÄVLE. En magmuskelskada tvingade den notoriske målskytten Hasse Berggren till ett tvärt slut på en lång fotbollskarriär.

– Som jag brukar säga: allting har sin tid. Jag hade velat fortsätta, men så fungerar den här branschen. Det är en naturlig del att karriären tar slut så småningom, säger 38-åringen till Nyheter24.

Den 9 april tidigare i år, i allsvenskans andra omgång, tog Gefle emot nykomlingen IFK Norrköping hemma på Strömvallen. Hans ”Hasse” Berggren byttes in i den 72:a minuten. 16 minuter senare stänkte han in det avgörande 2-0-målet. Ett mål som skulle visa sig bli det sista i hans 13 år långa karriär. Totalt blev det 140 baljor för den spelintelligente anfallaren.

– Jag har alltid gjort mycket mål. Det började redan när jag var en liten grabb. Drivkraften fanns alltid där, det roligaste jag visste var att vinna och göra mål, säger han och fortsätter:

– Men jag var ju aldrig spelaren som dribblade bort försvararna - fan vet om jag någonsin har dribblat bort någon, haha. Men jag var alltid på rätt plats vid rätt tillfälle och hade en bra touch i avsluten.

Är det så du vill bli ihågkommen, som en målskytt?

– Jag vill att fansen ska minnas mig som en jäkla bra fotbollsspelare helt enkelt, en som alltid gav järnet. Jag är i varje fall väldigt stolt över det jag har presterat.

”Visste inte vad jag hade gett mig in på”

Karriären avslutades i Gefle IF, och det var även där den började. Som 21-åring tog han klivet in i A-truppen. Fyra år senare kom det ordentliga genombrottet. Gefle spelade i Norrettan, på den tiden en väldigt tuff serie där både Djurgården och Hammarby huserade. Trots det mäktade Berggren med hela 29 mål, i ett Gefle som gjorde totalt 50 mål framåt. Hans Berggren var namnet på allas läppar i fotbollssverige, och beslagtogs av just Hammarby.

Det blev dock bara två säsonger i Stockholmsklubben innan det begav sig till grannlandet Norge för spel i FK Haugesund.

– Jag visste nog inte riktigt vad jag hade gett mig in på. Allt var så annorlunda där borta, det var fullt järn hela tiden. Vi spelade en frejdig anfallsfotboll men defensiven verkade glömmas bort helt och hållet, vilket förklarar varför vi ramlade ur Tippeligan, säger Berggren.

Han köptes till Haugesund som en målskytt och mål - det gjorde han. 25 strutar på 52 framträdanden blev facit i den norska klubben. Trots det blev det bara ett år i grannlandet, innan han återvände till Sverige och Elfsborg.

– Haugesund var nära att gå upp igen men trillade på mållinjen. Jag hade ett år kvar på kontraktet men kände att jag var tvungen att spela på en högre nivå. Elfsborg ringde och jag tvekade inte en sekund. Men det är "no hard feelings", Haugesund gjorde en bra affär i mig och vi har bra kontakt än i dag. Ibland ringer de mig och frågar om svenska spelare, då ställer jag gärna upp, säger han.

Det nya jobbet - Sportchef

Under sin långa fotbollskarriär i Sverige och Norge har han hunnit knyta många kontakter. Något som kommer väl till användning i det nya yrket. Hans Berggren har precis blivit befordrad till ungdomssportchef i Gefle, dessutom är han numera assisterande sportchef till Pelle Olsson.

– Det finns alltid saker att göra i den här klubben. Vi är på efterkälken ekonomiskt så det finns mycket som måste förbättras. Men jag har ju ägnat hela mitt liv åt fotbollen så jag har erfarenheten som krävs för det här.

Tröttnar du aldrig då?

– Under min tid som spelare kunde jag ibland känna att: fan, det vore skönt att ha en vanlig vardag som alla andra. Att få vara ledig på helgerna och kunna gå på en fest här och där. Som fotbollsspelare har du ett otroligt inrutat liv med en herrans massa resor hit och dit, så det är klart att det tär på en. Samtidigt – det är ett privilegium att få göra det man älskar och det måste jag vara otroligt tacksam för, säger den nyblivne sportchefen.

"Allsvenskan roligare än Premier League"

Det råder ingen tvekan om att intresset och passionen för fotbollen är stor hos 38-årigen. Vad som dock är anmärkningsvärt är att det är just svensk fotboll han brinner för. En allsvensk match går före ett London-derbyt på Viasat fotboll – alla dagar i veckan, förklarar han.

– Svensk fotboll är ju en del av mitt yrke. Sen ser jag faktiskt ett större nöje i att följa allsvenskan än premier league. Jag tycker att svensk fotboll är roligare helt enkelt.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!