1 av 4
- Foto: Scanpix
2 av 4
- Foto: Scanpix
3 av 4
- Foto: Scanpix
4 av 4
- Foto: Scanpix

Publikfavoriten: "Man var väl dum i huvudet"

Mats Rubarth, allsvenskans mest utvisade spelare någonsin, får nu sina kickar på scen: "Men inget slår känslan av att spela på Råsunda".


Mats Rubarth

Född: Den 25 januari, 1977. 34 år gammal.

Klubbar som aktiv: Sturehov, Örebro SK, AIK.

Säsonger i Gnaget: 2001 - 2008.

Postion på plan: Yttermittfältare.

Postion i bandet: Basist.

Om likheterna mellan bandet och laget: "Gemenskapen finns där på samma sätt. I övrigt är det två skilda saker."

Kuriosa: Mats blev alltid varnad och är med sju utvisningar allsvenskans mest utvisade spelare - genom tiderna.

Bandet Casablanca hittar ni här.

STOCKHOLM. Med långt mörkt hår, truckermustach och en rivig spelstil har Mats Rubarth alltid varit lite rocknroll - så efter karriären var valet inte svårt: Sedan 2008 har han lirat med det stjärntäta bandet Casablanca.

- Snart släpper vi vår första skiva. Det blir i februari, april någon gång, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Vi spelade in en gång innan men vi tyckte det blev för kasst, så vi gjorde om den.

Bandet som består av medlemmar från Melody Club, Sahara Hotnights och gitarristen Ryan Roxxie som har lirat med Alice Cooper och Slash, hade skrivit otroliga 60 låtar innan de gjorde sin första spelning. Arbetet med första skivan har varit lång och mödosamt.

- Vi är jävligt produktiva, tror vi har gjort över 150 låtar vi det här laget - men å andra sidan är det långt ifrån allt som är bra.

Du är allsvenskans mest utvisade spelare, är det på scen du får ut dina aggressioner nu?

- Haha, jag tror inte jag har några kvar. Fick väl ut dem på planen, däremot får jag utlopp för den den exhibitionistiska sidan genom musiken.

Varför var det alltid du som åkte dit?

- Jag hade ett hett temperament och gillade inte att bli av med bollen. Sen är det ju så att jag var klumpig och helt enkelt dålig på att tackla. En kombination av okunskap och att jag var dum i huvudet, helt enkelt. 

"Det man kommer ihåg är publiken"

Rubarth som spelare var en säregen blandning av en dribbler och ett råskinn. En spelare som kunde snurra upp en motståndare på läktaren för att sen i samma match sparka ner honom brutalt. På Norra Stå var han älskad och det är också därifrån minnena kommer ifrån.

- Det är publiken man minns och det oberäkneliga momentet i fotboll. Man visste aldrig hur det skulle gå. Du kommer kanske avgöra i sista minuten på Råsunda och belöningen för det hårda jobbet var just segrarna, de levde man på i flera dagar, säger Rubarth och fortsätter:

- Det saknar man, samtidigt som det kunde vara skitjobbigt också. Att lira en konsert kommer aldrig bli på samma sätt. Du vet vilka låtar du ska lira och antingen gillar publiken det eller inte - sen har ju jag i och för sig inte lirat musik inför 25 000 personer, skrattar han.

"Jag och Tjerna håller ihop"

I dag har han fortfarande kontakt med AIK:s trotjänare Daniel Tjernström. De brukar käka lunch och det är därifrån han hämtar sin "information" som 34-åringen uttrycker det. Rubarth försöker se så många matcher han bara kan på Råsunda - och likt den AIK:are han är förväntningarna höga.

- Enligt mig ska AIK alltid ligga i toppen, minst topp fem. Förra säsongen var bra men det är synd att det är som det är i allsvenskan: Att ena delen av säsongen spelar du med stjärnor och andra inte. Jag hoppas och på guld nästa säsong. Men vi får se hur vi förstärker, det har ju varit lugnt hittills och jag misstänker att det kommer fortsätta att vara det.

AIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

2 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

3 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.