1 av 3
- Foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Kändissupportern: "Mina barn håller på AIK, de är väluppfostrade"

Niklas Strömstedt om känslorna för Gnaget, fanatism och favoritspelaren.


Niklas Strömstedt

Född: Den 25 juli 1958, i Lund. 53 år gammal.

Yrke: Musiker och låtskrivare.

Gift: Med TV4-profilen Jenny Östergren sen 2011. Har sönerna Adam, Simon och dottern Maja från tidigare äktenskap.

STOCKHOLM. "På Spåret"-esset, S:et i GES och artisten Niklas Strömstedt har en passion bredvid artisteriet: Fotboll i allmänhet - och AIK i synnerhet.

- Jag var kanske sex år när jag såg klubbmärket första gången och jag hade aldrig i hela mitt korta lilla liv sett något så vackert, säger Strömstedt till Nyheter24.

Vad är det som är speciellt med Gnaget?

- Det är en klassisk och gammal klubb med traditioner och en stor supporterskara. Och att alla andra klubbar ser det som väldigt speciellt att spöa just AIK. Sen har det säkert att göra med att jag själv spelade i Gnaget under ganska många år.

"Hängvien på gränsen till fanatisk"

Under AIK:s hemmamatcher hittar du Niklas Strömstedt precis under pressläktaren på Råsunda. Han missar sällan en hemmamatch - och det brukar bli ett par bortamatcher också. 

- Jag går oftast med mina barn. De är självklart också är AIK:are eftersom de har fått en god uppfostran.

Hur skulle du beskriva dig själv som supporter?

- Jag försöker att inte ramla in i fanatism men skulle nog kalla mig hängiven.

53-åringen från Lund var med och skrev en svensk klassiker - om fotboll. "När vi gräver guld i USA" är en låt som osökt för tankarna till VM-bronset 1994 - och Strömstedt har faktiskt skrivit en låt om AIK - även ifall det kanske inte blir aktuellt igen.

- Det är svårt att skriva sportlåtar. Dom blir lätt väldigt klyschiga. Men när AIK tog guld 1992 skrev jag dock om en text till en av mina låtar som en hyllning. Det var låten "Halvvägs till framtiden" som blev "Framme vid SM-guld".

"Symboliserar ett jävlar anamma som är väldigt viktigt"

Den största gnagaren av dem alla enligt Strömstedt har gjort lika mycket för svensk och europeisk fotboll - som för AIK. I dag hittar man legendaren på hedersläktaren:

- Lennart Johansson, den gamla UEFA-presidenten, svarar Strömstedt.

Vem är favoritspelaren i dagens trupp?

- Daniel Tjernström, som inte fick spela så mycket förra säsongen, symboliserar ett jävlar anamma som är väldigt viktigt. Men när Martin Mutumba har en lyckad dag är han alltid kul att se.

Vad tror du om nästa säsong?

- Tror att vi kan bli topp tre.

Lyssna på Strömstedts AIK-låt

AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

1 timme sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

2 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

3 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

3 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

idag 12:34
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.