Succédeal - för AIK. Idrottens Affärers expert tror att Gnaget kommer springa ifrån de andra klubbarna.
1 av 4
Succédeal - för AIK. Idrottens Affärers expert tror att Gnaget kommer springa ifrån de andra klubbarna. - Foto: Scanpix
Bygget vars namnrättigheter Swedbank skänkte bort till Friends.
2 av 4
Bygget vars namnrättigheter Swedbank skänkte bort till Friends.
Årskorten kommer inte blir dyrare enligt Persson.
3 av 4
Årskorten kommer inte blir dyrare enligt Persson.
Persson tycker att båda stockholmsklubbar har lyckats med sina arenakontrakt - men att AIK har dragit det längsta strået.
4 av 4
Persson tycker att båda stockholmsklubbar har lyckats med sina arenakontrakt - men att AIK har dragit det längsta strået. - Foto: SCANPIX

Experten: "AIK:s 2013 kommer bli en ekonomisk succé"

Klirr i kassan. Bytet från Råsunda till Friends Arena kommer ge AIK en enorm fördel.


Om Dan Persson

Dan Persson arbetar med kommersiell utveckling av idrott och läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport.

Han bloggar för Idrottens Affärer

STOCKHOLM/SOLNA. Det är Idrottens Affärers Dan Persson som har tagit fram miniräknaren och spått AIK:s ekonomiska framtid. Och enligt hans prognos som publiceras i ett blogginlägg så ser det riktigt bra ut. 

Om prissättningen av årskorten

Många AIK-supportrar tror att årskorten kommer att bli dyrare, Persson som jobbar med kommersiell utveckling av idrotten delar inte den här rädslan.

"En kvalificerad gissning (finns inga alternativ) är att det vi får se är en ökad mångfald med årskortspriser från dagens nivå upp till årskort av VIP-karaktär för mycket höga priser. Även för biljetter till enskilda matcher får vi priser från under 100-lappen till över 1 000 spänn beroende på plats och paketering", skriver han i bloggen och lägger till

"Min gissning är att AIK kommer att vara mycket försiktig med prishöjningar för ett antal standardplatser och sedan ta i ordentligt för både kräsna konsumenter och företagskunder på de bra platserna."

Ökningen av intäkter

AIK som redan ligger i toppen av publikligan kommer med den nya arenan att springa från ytterligare. 2011 noterade 207 000 besökare på hemma matcherna. 2013 räknar Persson med runt 300 000. 

"Ett ökat snitt på 50 spänn per besökare är också rimligt att räkna med. Med i stort sett samma kostnad för hyra av arenan om den informella information jag fått mig till del är korrekt. Vi pratar ca 25 miljoner till i intäkter för AIK fotboll och det före ökade intäkter för sponsring, event och reklam som den nya arenan skapar."

AIK kontra Djurgården

Persson hyllar AIK som lyckades få fram en mycket fördelaktigt arenaavtal.

Precis som...

"Djurgården, som lyckades väl i sin förhandling och får liknande fördelar och utveckling när Stockholmsarenan blir klar så är min bedömning att AIK kommer att tjäna mer än någon annan. Djurgården får under 2013 en liknande situation med Stockholmsarenan men den trista sanningen är att de övriga arenorna inte ens är nära i design och struktur för att kunna skapa intäkter på samma sätt."

AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!