Henok Goitom gör sitt första och sista derby på Råsunda: "Vi vill avsluta med en seger – då kan vi avsluta kapitlet på riktigt".
1 av 3
Henok Goitom gör sitt första och sista derby på Råsunda: "Vi vill avsluta med en seger – då kan vi avsluta kapitlet på riktigt". - Foto: © Bildbyrån / Joel Marklund
AIK må ha bortaplan, men Goitom känner sig hemma på Råsunda: "Vi får väl se på plats. Det känns som vår hemmaplan."
2 av 3
AIK må ha bortaplan, men Goitom känner sig hemma på Råsunda: "Vi får väl se på plats. Det känns som vår hemmaplan." - Foto: © Bildbyrån / Niklas Larsson
Goitom är överlycklig över att vara i sin favoritklubb: "Det känns otroligt".
3 av 3
Goitom är överlycklig över att vara i sin favoritklubb: "Det känns otroligt". - Foto: © Bildbyrån / Niklas Larsson

Goitom: "Betyder så mycket mer än tre poäng"

Första och sista derbyt på Råsunda för AIK-nyförvärvet Henok Goitom: "Vi vill avsluta med seger – då kan vi stänga det kapitlet på riktigt".


Fem snabba med Henok

Hur slutar matchen?

– AIK vinner, 100 procent. Resultatet är inte viktigt.

Vem avgör?

– Det spelar ingen roll. Turina, hehe.

Finns det någon spelare i AIK som du skulle vilja ha i Djurgården?

 – Jag behöver ingen, jag har alla dem jag vill ha i AIK, vi klarar oss gott och väl.

Ditt bästa derbyminne?

– När supportrarna kunde vara tysta i 10-12 minuter (19 september 2011, red. anm.). Att de hade sån disciplin att stå upp för ett budskap som de krigade för, det var väldigt imponerande.

Kommer du sakna Råsunda?

– Självklart. Råsunda har en väldigt lång historia och det är alltid speciellt att spela där. Man har många starka minnen från arenan.

STOCKHOLM. AIK:are sedan barnsben och en fotbollsspelare med spanska La Liga på meritlistan. Det är en rutinerad och spelsugen Henok Goitom som gör sitt första – och sista – derby på Råsunda på söndag.

– Jag har inte spelat något derby tidigare. Men jag har alltid tittat. När jag var nere på solkusten (Spanien, red. anm.) såg jag till att kolla alla matcher. Men nu känns det som att man är inne i kärnan, nu har jag en chans att påverka spelet, säger han till Nyheter24.

Som tidigare inbiten supporter, och nu spelare, har Goitom förutsättningarna inför derbyt klara för sig.

– Den här matchen betyder mycket mer än bara tre poäng. Det är både poängen, derbyt och att det är sista matchen på Råsunda. Vi vill avsluta med en seger på Råsunda – det är först då vi kan stänga det kapitlet på riktigt.

Goitom lämnade Sverige och Vasalund för nio år sedan – nu är han tillbaka efter spel i både Italien och Spanien. Nu får han dra på sig favoritlaget AIK:s tröja.

– Det känns otroligt, det känns som att jag är hemma nu och går in i ett nytt kapitel i min fotbollskarriär.

Kan spela 45 minuter

Goitom debuterade i den senaste seriematchen, 2-1-seger hemma mot Helsingborg. Då blev det en knapp kvarts speltid. Formen är på uppåtgående – i torsdagens cupmatch mot Torslanda blev det lite mer speltid.

– Det känns bättre. Det kändes bättre mot Torslanda än mot Helsingborg, så det tyder på att det är på rätt väg, säger Goitom.

AIK-tränaren Andreas Alm anser inte att nyförvärvet är redo för en hel match ännu. En halvlek lär det dock blir för den store offensive mittfältaren.

Utifrån det faktum att du kan spela 45 minuter – skulle du helst vilja starta eller hoppa in?

– Det är svårt att säga nu. Självklart vill man alltid starta, samtidigt måste man ta med allt i kalkylen: hur benen mår, hur det ser ut med skadeläget. Vi kommer göra det som är bäst för AIK, säger Goitom.

Det sista derbyt på Råsunda och ni får avsluta som bortalag. Vad säger du om det?

– Vi får se väl på plats. För oss är det som hemmaplan.

/
AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!