Källqvist tror att de andra lagen bör se upp för Häcken i guldstriden.
1 av 4
Källqvist tror att de andra lagen bör se upp för Häcken i guldstriden. - Foto: Andreas Hillergren
2011 - När lillebror Häcken blev storebror.
2 av 4
2011 - När lillebror Häcken blev storebror. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det har varit många tuffa stunder med Häcken. Här efter förlust mot AIK i Svenska cupen 2003.
3 av 4
Det har varit många tuffa stunder med Häcken. Här efter förlust mot AIK i Svenska cupen 2003. - Foto: Scanpix Sweden
Christoffer Källqvist börjar få rutin i Häcken-målet, han har varit förstavalet sedan 2003.
4 av 4
Christoffer Källqvist börjar få rutin i Häcken-målet, han har varit förstavalet sedan 2003. - Foto: Stefan Jerrevång

Talangen som blev kvar

De har chockat alla med sin underhållande anfallsglada fotboll. Nu är Häcken en av fyra aspiranter till SM-guldet. För lagets målvakt Christoffer Källqvist har drömmen om guldet varit lång.


Tre snabba frågor till Christoffer Källqvist

Vilka vinner SM-guld?

– Ja… Måste ju säga att vi själva tar det.

Varför?

– Jag tycker att vi bevisat att vi är och räkna med.

Vad blir nyckeln till guldet?

– Jag har en väldigt stor tro på spelet vi har, vi gör mycket mål och har ett bra försvar.

GÖTEBORG. Mot alla odds har Häcken gått och blivit en guldkandidat i årets Allsvenska. Med sin anfallsglada fotboll har laget nått toppen av tabellen. Totalt har Häcken gjort 53 mål vilket är 15 mer än den nuvarande ettan Elfsborg som har en match mer spelat. Waris Majeed leder Allsvenskans skytteliga med 19 baljor, sex mer än Kalmars Abiola Dauda.

Varför går Häcken så bra just nu?

– Jag tror det har mycket att göra med stämningen i laget och i föreningen, hela gruppen tror så otroligt mycket på den spelmodell vi har. Och med det anfallsspel vi har just nu så tycker jag att det ser väldigt ljust ut inför framtiden, säger Häckens målvakt Christoffer Källqvist till Nyheter24.

I fotbollsstaden Göteborg talas det sällan om Häcken som kungarna av staden. IFK Göteborg har alltid varit storebror, tvåan har varierat, i början av 2000-talet var Örgryte laget att räkna med, senare var det GAIS som slutade femma förra säsongen. Historiskt sett är Häcken också lillebror till de andra tre. IFK har vunnit Allsvenskan 18 gånger, GAIS fyra gånger och ÖIS två gånger. Häcken har aldrig vunnit Allsvenskan, men 2011 talar allt för att lillebror blir storebror i Göteborg.

– Det är alltid trevligt att vara bäst i stan, roligast är satsningen som görs i Häcken just nu med ny arena på gång och rent sportsligt med, för det med sig att vi är bäst i Göteborg är det en fin bonus, säger Christoffer Källqvist.

Talangen som blev kvar

Christoffer Källqvist är målvaktstalangen som blev kvar i Allsvenskan, han har spelat med Häcken hela sin karriär och blev ordinarie i startelvan 2003. Det har dock funnits intresse från utlandet, som 16-åring provtränade Källqvist för Charlton som då spelade i Premier League. Men det blev inget kontrakt för Källqvist, han tackade nej och återvände tillbaka till tryggheten på Hisingen i Göteborg.

– Jag har aldrig ångrat mitt beslut, visst hade det varit kul att testa på, men jag var så ung och det var ett så stort steg att ta då, säger han.

Har några andra klubbar hört av sig?

– Viking FK Stavanger hörde av sig för två år sedan, men klubbarna kom inte överrens.

Är du bitter över att det aldrig blev något spel utomlands?

– Nej, jag är inte bitter över det, jag trivs ju bra i Häcken. Men samtidigt hade det varit en kul upplevelse.

Allt tålamod i Häcken har till slut betalat av sig för 29-åringen. Han har varit vaktat Häckens mål i vått och torrt med förhoppningen om att det förr eller senare ska gå vägen för laget. Häcken har pendlat mellan Superettan och Allsvenskan under hela 2000-talet, och Källqvist har följt med. Med sex matcher kvar i årets Allsvenska står Häcken som en hungrig uppstickare i den Allsvenska slutspurten.

– Det är klart att det finns en tanke om att det här kommer att gå hela vägen, vi tror på det här laget och att det vi gör är bra. 

AIK, Malmö och Elfsborg är med och slåss om guldet, har du någon hälsning till de andra lagen?

– Jag tror att de har sett att vi blir farliga.

Men du har ingen lite kaxig hälsning till motståndarna?

– Nja, jag är inte riktigt känd för att vara så kaxig, men må bästa lag vinna, avslutar Christoffer Källqvist.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelona straffas av Uefa efter rasism

Världstvåan till Båstad: "Får nypa sig i armen"

Australian Open-vinnaren Jannik Sinner kommer till Båstad i sommar. Den italienske världstvåan är klar för spel i den svenska ATP-turneringen, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Slog världstrean: "En av mina största segrar"

1 timme sedan
På onsdagen nådde bordtennisstjärnan Anton Källberg sin högsta placering hittills på världsrankningen: 13:e plats. Dagen därpå slog svensken världstrean Liang Jingkun från Kina i åttondelsfinalen i prestigefyllda ITTF World Cup i Macao.

Palestina vill att Fifa straffar Israel

2 timmar sedan
Palestinas fotbollsförbund anser att Israel diskriminerar palestinier och ber därför Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att stänga av eller slänga ut Israels fotbollsförbund.

Sista matchen spelad – nu kan NHL-laget byta stad

2 timmar sedan
NHL-laget Arizona Coyotes kan flyttas – till Salt Lake City. Säsongens sista match i Mullett Arena blev därför en känslosam historia. Det var många känslor och det var mycket sorg, säger Coyotes tränare André Tourigny.

Ronaldo vann lönetvisten – får 114 miljoner

idag 11:44
Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo vann lönetvisten med Juventus som nu måste betala honom motsvarande 114 miljoner kronor.