Häcken ska ge allt för att vinna allsvenskan för första gången.
1 av 4
Häcken ska ge allt för att vinna allsvenskan för första gången. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Tränaren Peter Gerhardsson tror på sitt lag.
2 av 4
Tränaren Peter Gerhardsson tror på sitt lag. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Men han tycker inte senaste förlusten mot Kalmar var en mental kollaps: "Hade det varit det, hade det synts redan i första halvlek".
3 av 4
Men han tycker inte senaste förlusten mot Kalmar var en mental kollaps: "Hade det varit det, hade det synts redan i första halvlek". - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Joel Johansson, som tillhör Elfsborg men är utlånad till Häcken, tror uppstickarstämpeln är bra för laget: "Vi har mindre press på oss."
4 av 4
Joel Johansson, som tillhör Elfsborg men är utlånad till Häcken, tror uppstickarstämpeln är bra för laget: "Vi har mindre press på oss." - Foto: BJÃÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Det är skönt att vara uppstickaren"

Häcken har aldrig vunnit allsvenskan. I år har de för första gången i klubbens historia chansen att knipa Lennart Johanssons pokal – och de har stora förhoppningar: "Jag tror stenhårt på oss".


Talar för Häcken i guldstriden

– De har gjort överlägset mest mål i hela allsvenskan.

– De har knappt någon press på sig att vinna allsvenskan utifrån.

– De har en tränare som trivs med situationen.

GÖTEBORG. Med två matcher kvar av allsvenskan ligger Malmö, Elfsborg och Häcken inom en tvåpoängradie i tabellen. Förhandsfavoriterna Elfsborg har det lättaste schemat på pappret och möter Mjällby och Åtvidaberg. Medan både Häcken och MFF bland annat har toppkonkurrenten AIK kvar att möta. 

Med två poäng bakom serieledarna har Häcken, som aldrig har vunnit allsvenskan, ett tufft läge i sluttampen av serien. Förlusten mot Kalmar slog ned som en bomb i Häckenlägret men de vägrar ge upp kampen om guldet.

– Självklart har vi chansen. Det har svängt ganska mycket de här sista omgångarna och kan säkert fortsätta göra det. Även om det egentligen är mest media som skriver om guldfrossa, säger tränare Peter Gerhardsson till Nyheter24.

Har inte med det mentala att göra

Efter förlusten mot Kalmar fick Häcken kritik för att inte klara av pressen i en serieledning. Men att det skulle ha något med det att göra tycker Gerhardsson bara är skitsnack.

– När man inte är inne i det här varje dag vill man gärna skylla på mentala misstag. Men jag ser det inte så. Jag tittar på de enskilda situationerna och händelserna i matchen. Hade det varit det mentala skulle det ha synts redan i första halvlek mot Kalmar och det gjorde det definitivt inte. 

Som uppstickare i guldstriden. Kan det vara en fördel för er?

– Det beror ju på hur man själv ser på det och hur man agerar. Å ena sidan har vi ingen press på oss för att vi är nya i situationen. Å andra sidan har vi inte historiken eller erfarenheten från såna här situationer. Jag fokuserar och tänker till 100 procent bara på hur vi ska vinna nästa fotbollsmatch.

Anfallaren Joel Johansson har Häcken på lån från guldkonkurrenten Elfsborg över den här säsongen. Han trivs med att de flesta ser Häcken som uppstickare och ser fördelarna med det.

– Så är det nog. Det har varit lite så för Häckens del. Det kan vara skönt att ha den stämpeln på sig. Vi har inte samma press som de andra lagen har från media och så, säger han till Nyheter24. 

Vad talar emot de andra lagen i toppen?

– Nu på slutet tycker jag att man snackar väldigt mycket om vilka man möter. Det finns inget lätt motstånd, varken för oss Elfsborg eller Malmö. Det gäller bara att vinna, ta sex poäng och och hoppas på att de tappar poäng, säger Johansson.

Det gäller först och främst att vinna mot AIK på Rambergsvallen i kväll. En nog så tuff uppgift. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!