Wanderson skulle rädda Gais, istället försatte han klubben, så när, i konkurs.
1 av 10
Wanderson skulle rädda Gais, istället försatte han klubben, så när, i konkurs. - Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson
Råsunda har gjort sitt som allsvensk arena, tack för alla minnen!
2 av 10
Råsunda har gjort sitt som allsvensk arena, tack för alla minnen! - Foto: © BildbyrŒn / Niklas Larsson/Bildbyran
Real Göteborg blev inte så mycket Real alls. Snarare en klubb som underpresterade å det grövsta.
3 av 10
Real Göteborg blev inte så mycket Real alls. Snarare en klubb som underpresterade å det grövsta. - Foto: Bildbyrån / BILDBYRÅN
Ertons säsong rent sportsligt var kanske ingen succé, men killen är ju skön ändå.
4 av 10
Ertons säsong rent sportsligt var kanske ingen succé, men killen är ju skön ändå. - Foto: © Bildbyrån / NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Gnällspiken Anders Svensson vann ligan och visade vem som bestämmer.
5 av 10
Gnällspiken Anders Svensson vann ligan och visade vem som bestämmer. - Foto: © Bildbyrån / BILDBYRÅN
"Sella" har gjort sitt i IFK.
6 av 10
"Sella" har gjort sitt i IFK. - Foto: © Bildbyrån / Daniel Stiller / BILDBYRÅN
Vi välkomnar såklart Öster till allsvenskan.
7 av 10
Vi välkomnar såklart Öster till allsvenskan. - Foto: © Bildbyrån / NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Alexander Milosevic stod för årets tyngsta skott.
8 av 10
Alexander Milosevic stod för årets tyngsta skott. - Foto: Pernilla Wahlman
Men flest mål gjorde den här killen, Waris Majeed.
9 av 10
Men flest mål gjorde den här killen, Waris Majeed. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Jiloan Hamad var inte sen med att kritisera sitt MFF.
10 av 10
Jiloan Hamad var inte sen med att kritisera sitt MFF. - Foto: Andreas Hillergren/Scanpix

Så var allsvenskan 2012

Efter 30 omgångar är allsvenskan slut. Nu är det hög tid att summera året som har varit. Följ med i Nyheter24:s genomgång av säsongens händelser från A till Ö.


Allsvenskan i siffror

Gjorda mål: 649 baljor har lagen stått för i år.

Bästa publiksnitt: Malmö FF med 14 799 åskådare.

Sämsta publiksnitt: Syrianska med 2 453 åskådare.

Skytteligavinnare: Waris Majeed, Häcken med 23 mål. 

Assistligavinnare: Kristian Bergström, Åtvidaberg och Martin Ericsson, Häcken med 11 assist vardera.

Antal röda kort: 39 stycken.

Antal gula kort: 722 stycken.

A...som i allsvenskan. Fram till den sista omgången var fajten stenhård om vilka som skulle ta guldet – trots att Elfsborg ledde serien i 23 av 30 omgångar. Det börjar nästan bli lite tröttsamt att skriva det men man får säga vad man vill om Europas 23:e bästa liga. Den är hur som helst överjävligt spännande.

B...som i bonde. Ja, det är ingen nyhet. Men Daniel Bernhardsson i Gefle är fortfarande allsvenskans enda bonde. Han var det 2005 när Gefle gick upp i allsvenskan och är det fortfarande. Muuuucket imponerande i professionellt fotbollslag.

C...som i chanslösa. Hyllas de som hyllas bör och såga de som sågas ska. För det ska faktiskt svenska mästarna Elfsborg. Av deras totalt 59 poäng i allsvenskan tog de åtta, alltså åtta (!), poäng på naturgräs. Det är under all kritik.

D...som i debutant. När 18-årige talangen Simon Tibbling tog chansen i våras utmanövrerade han Djurgårdens nyförvärv Yussif Chibsah på innermittfältet. Han har varit en av klubbens största utropstecken under säsongen och fick givetvis utmärkelsen årets nykomling av Nyheter24.

E...som i Erton. Under sommaren gick Erton Fejzullahu från Mjällby till Djurgården och inledde med att göra mål i fem raka matcher. Efter det har målproduktionen sinat lite men Erton är Erton. En skön jävel helt enkelt.

F...som i fiasko. Wanderson skrev på ett guldkantat kontrakt med Gais förra säsongen. Den här säsongen skulle han producera som aldrig förr. Resultatet? Ett toksist Gais med en kraschad ekonomi som tvingades låna ut "stjärnan" till Ryssland för att överleva ekonomiskt. 

G...som i "Galaticos". Real Göteborg var självklara vinnare av allsvenskan 2012. Med nyförvärv som Pontus Farnerud, Nordin Gerzic, Kjetil Waehler och John Alvbåge skulle Mikael Stahre leka hem serien. Nu slutade de sjua i tabellen och under den avslutande matchen mot Djurgården sjöng fansen att sportchefen Håkan Mild skulle avgå. Avgå alla säger vi.

H...som i högljudd. Tobias Grahn benämnde sig själv som allsvenskans bäste mittfältare när han anlände till Örebro i våras. Sedan skyllde han bort det på lagkamraterna och sa "sätt Anders Svensson i Gefle och se hur dominant han är". Men faktum kvarstår. Grahn fick knappt någonting uträttat i ÖSK och var allsvenskans mest varnade spelare. Dags att titta dig själv i spegeln Tobias?

I...som i iskallt. Daniel Sjölund får inte ett nytt kontrakt i Djurgården. I en klubb där få moderna profiler existerar bör man åtminstone vårda minnet av dem. Sjölund har spelat i Djurgården sedan 2003 och fick inte ens ett hedervärt avslut i klubben som han har ägnat den största delen av sin karriär i. Skämmes Djurgården.

J...som i jubel. Trots det fruktansvärt dåliga facit Elfsborg hade på naturgräs 2012 var laget värdiga segrare av allsvenskan. Vad kan man säga om ett lag som leder serien i 23 av 30 omgångar?

K...som i katastrof. Stockholmsklubbarna får i fortsättningen inte polisrabatt i samband med deras hemmamatcher. 

L...som i lysande. Gnällspiken Anders Svensson gjorde, trots Elfsborgs raketstart i allsvenskan, en ganska dålig vår och sommar i allsvenskan. Men med tiden har han växt som den vinnarskalle han är och var tungan på vågen tillsammans med Stefan Ishizaki i slutspurten av serien. Imponerande.

M...som i mager. Hemvändande Mattias Bjärsmyr fick skit av Elfsborgs Andreas Augustsson för att vara tjock när lagen möttes. När sanningen kom fram visade det sig att han hade 6,5 i fettprocent. Det låter nästan farligt va?

N...som i nykomling. Grattis Öster. Äntligen är ni tillbaka i allsvenskan. Med 32 säsonger i bagaget är laget saknat i Sveriges finrum. 

O...som i obegripligt. Djurgårdens Kasper Hämäläinen startade alla matcher den här säsongen. Men Magnus Pehrsson, varför?

P...som i purken. När Nyheter24 ringde upp Örebros nyss tillträdde tränare Per-Ola Ljung och frågade hur han skulle rädda kvar laget i allsvenskan svarade han med en utskällning. Hur gick det då Per-Ola?

Q...som i Quaison. 19-årige Robin Quaison visade den här säsongen att han blir något att räkna med för AIK framöver. Nya talanger hyllas alltid här på Nyheter24.

R...som i Råsunda. 1937 invigdes nationalstadion Råsunda. 75 år senare fick arenan det vackra avslut den var värd. Tänk vilka minnen som sitter i väggarna på Råsunda. Tack för din tid.

S...som i "Sella". Efter sju år i IFK Göteborg får inte Stefan Selakovic förnyat kontrakt med klubben. Precis som i avslutningsmatchen mot Djurgården hyllas han här för sitt sätt att vara. Många gånger har han varit en grinig gubbe på och utanför planen. Men det visar bara på vinnarmentalitet. Lycka till med allt.

T...som i tempo. BK Häcken slutade tvåa i allsvenskan efter att han visat upp den överlägset mest underhållande fotbollen. Peter Gerhardssons fotboll bygger på tempo och fart. De har verkligen tillfört en ny dimension till allsvenskan. Det återstår att se om de kommer få behålla sina vitala delar av laget till nästa säsong. Vi kan bara hoppas.

U...som i usch. Det är dags att de allsvenska supportrarna skärper till sig. Slagsmålen, inkastade föremål och onödiga bengaler fortsätter gäcka svensk fotboll. Skärp er nu – för allas skull.

V...som i vackraste. I våras skrämde Alexander Milosevic Sundsvalls målvakt Oscar Berglund och alla andra med ett monsterskott á la Erik Edman mot Liverpool. Vem visste innan att han kunde skjuta som en häst sparkar?

W...som i Waris. Nu kommer säsongens spelare Waris Majeed försvinna från allsvenskan men vilken lirare han är. Han är årets spelare och årets överraskning på samma gång. Hans fem mål mot Norrköping har redan skrivits in i svensk fotbollshistoria

X...som i kryss. 13 oavgjorda matcher på 30 möjliga och nio 1–1-matcher på elva möjliga. Det är ett resultat som kommer hänga med Djurgården lika länge som Olle Nordin alltid kommer att vara synonym med 1–2, 1–2, 1–2 från VM 1990.

Y...som i ynglingar. Elfsborg har ett drös av dem. Helsingborg har Jere Uronen, Djurgården Simon Tibbling och AIK Robin Quaison. Tack för att ni gör allsvenskan mycket mer intressant.

Z...som i zzz. Alla domardiskussioner börjar bli väldigt trötta. Fel hit och fel dit. Vi kan ha förståelse för att man i stundens hetta skäller på rättskiparen – men efter matcherna. Kom igen. Det finns viktigare saker att lägga sin tid på.

Å...som i årets tabbe. Marc Pedersen gjorde det bra i Djurgården de få matcher han hann spela innan skadan. Men, aj, så ont det måste göra att stå för ett självmål i derbyt mot AIK. På övertid. Det måste fortfarande svida för dansken. 

Ä...som i ärlighet. Det är uppfriskande med spelare som svarar ärligt på journalisters frågor. Jiloan Hamad gick under söndagen ut och toksågade sitt eget lags ledning. Mer sånt. Det piggar upp. 

Ö...som i överraskning. Häcken är egentligen givna här. Men ett lag som har fallit i glömska är IFK Norrköping. Klubben slutade femma framför fjolårsvinnarna Helsingborg i tabellen. Mer än imponerande. Janne Anderssons är en av Sveriges bästa tränare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rödin: "En jäkla revansch"

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

1 timme sedan
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

2 timmar sedan
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.

Publikfest i Partille – men Sävehof utan chans

2 timmar sedan
Sävehof var chanslöst i den första kvartsfinalen mot landslagsstjärnan Jim Gottfridsson och hans kompisar i Flensburg-Handewitt. Den tyska storklubben vann med 41–30 och lär knappast gå bort sig i returen i nästa vecka.