Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Novakovic: "Det gör ont i magen att Råsunda rivs"

Nebojsa Novakovic berättar om sitt stora AIK-hjärta för Nyheter24.
1 av 7

Nebojsa Novakovic berättar om sitt stora AIK-hjärta för Nyheter24.

Jens Lindqvist

Han tycker inte om att Råsunda rivs: "Det känns sorgligt."
2 av 7

Han tycker inte om att Råsunda rivs: "Det känns sorgligt."

Jens Lindqvist

49-åringen är assisterande tränare bakom Andreas Alm.
3 av 7

49-åringen är assisterande tränare bakom Andreas Alm.

Bildbyrån / Lennart Månsson

Han hoppas att en dag själv kunna få vara huvudtränare i Solnaklubben.
4 av 7

Han hoppas att en dag själv kunna få vara huvudtränare i Solnaklubben.

Rickard Nilsson/Bildbyrån

Om sin egen karriär: "Jag visste inte hur bra jag var".
5 av 7

Om sin egen karriär: "Jag visste inte hur bra jag var".

Bildbyrån

Det var först när Stuart Baxter kom till AIK 1997 som Novakovic kände att han fick det förtroende han behövde.
6 av 7

Det var först när Stuart Baxter kom till AIK 1997 som Novakovic kände att han fick det förtroende han behövde.

Niklas Larsson/Bildbyrån

2001 när han la skorna på hyllan: "Jag är ändå nöjd över min karriär".
7 av 7

2001 när han la skorna på hyllan: "Jag är ändå nöjd över min karriär".

Sšren Andersson/Bildbyrån

Sport | 10/11/2012 11:48

Nyheter24 har träffat AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic där han berättar om känslorna att Råsunda ska rivas, om likheterna med Zlatan och att Erik Hamrén försökte få honom att sluta röka: – Varje gång jag kommer med min näsa tänker de "jävla AIK:are".

STOCKHOLM. Efter 75 år på Råsunda har AIK hittat ett nytt hem. Den förra nationalarenan ska rivas och nästa vår spelar Solnaklubben sina hemmamatcher på Friends Arena. Ett bra steg för ytterligare utveckling för AIK tycker vissa. Andra AIK:are är nostalgiska och vill inte lämna hemmaborgen som är starkt förknippad med klubben. AIK:s assisterande tränare Nebojsa "Nebbo" Novakovic, 49, tillhör den senare kategorin. 

– Det gör lite ont i magen. Det är inte fel (med arenabytet), men det är sorgligt, säger AIK-legendaren när Nyheter24 träffar honom på hemmaplan i Solna Centrum.

Novakovic berättar att han blir nostalgisk när han tänker på minnena från Råsunda. Upplevelserna, målen och den stöttande publiken. Trots att han har tillhört AIK som spelare och tränare i snart 13 år är han sitt starkaste minne från arenan för mindre än en vecka sedan. 

– Jag började nästan att gråta mot Malmö när jag såg Råsunda med tifon och allt folk. När Tjernström hoppade in var det nära att jag började gråta. Jag har spelat med Tjernström, jag har gjort massor med fina grejer med honom, men jag har aldrig hört något mäktigare jubel av AIK-publiken än när han blev inbytt. Fyfan, det var så häftigt och det är bara Råsunda som kan bjuda på något sådant, säger han samtidigt som han sippar på en cola och lutar sig tillbaka på sin stol. 

"När jag kommer vet folk att AIK är i stan"

Med sin nästintill legendariska spelarhistoria i klubben och sitt numera engagerade ledarskap är Novakovic nästan en större symbol i AIK är huvudtränaren Andreas Alm.

– Nu har jag blivit AIK:are. Var jag än är nu och jag kommer med min näsa så tänker de att det är "en jävla AIK:are". Oavsett i vilken stad vi åker till. När jag kommer så vet folk att AIK är i stan.

Och visst är det så – trots att han som aktiv spelade i Djurgården i fyra år. Flera gånger under intervjun kommer människor i alla olika åldrar fram och vill skaka hand och prata med Novakovic. Men det har inte alltid varit så. Särskilt inte den första tiden när han gick från Djurgården till AIK 1997. 

– Första året var lite tufft. Om jag till exempel slog en dålig hörna hörde man supportrarna ropa: "Jävla Djurgårdare, gå tillbaka. Vad gör du här?". Sedan när jag började göra lite mål i någon derbymatch och blev lite bättre började AIK:arna acceptera mig: "Fyfan, han är bra. Oavsett om han är gammal, han är bra."

När Novakovic spelade var han, precis som höjdhopparen Patrik Sjöberg, känd för att röka. Något som har lagt av med nu. Men han minns tillbaka hur det fanns en tränare som ville få honom att sluta tidigare – nämligen vår förbundskapten Erik Hamrén när han tränade AIK mellan åren 1995 och 1997. 

– Han är verkligen en bra tränare. Jag trivdes ganska bra och han trodde på mig. Det var därför jag gick från Djurgården till AIK. Jag hade bara det problemet att han alltid kastade mina cigaretter. Jag rökte när jag spelade i Vasalund och AIK. Det var Hamrén som försökte stoppa mig.

Lyckades han?

– Haha, nej.

Det var elva år sedan som Novakovic tog beslutet att lägga fotbollsskorna på hyllan. Men han kan fortfarande längta tillbaka till att få damma av de där fotbollsskorna och springa ut på Råsunda berättar han.

– Framför allt när det är mycket folk. Då får man den känslan att det skulle vara fantastiskt att bara få spela 15 minuter. Men det är bara hjärnan som tror att man fixar det. Jag är 50 om ett år. 

Till skillnad från många svenska tränare – förutom bland annat Hamrén som han beskriver som "osvensk" – tycker Novakovic att man ska göra skillnad på individ och individ inom lag. Han tycker att de stora stjärnorna får ta sig större friheter än bänkspelarna. 

– De 90 minuterna på fotbollsplanen är viktigast för mig, säger han och utvecklar resonemanget:

– Ibland kan det vara lite jobbigt om någon lyssnar på musik och stör andra men det beror också på vilken spelare det är. Gör du tre mål, ja kan man släppa på gränserna lite grann. Men gör du inga poäng, sitter på bänken och du gör de grejerna som irriterar och provocerar andra måste du anpassa sig lite. "Du killen, gör 15 mål först." Då kan jag acceptera det.

"Det har blivit fel många gånger"

Flera gånger under intervjun förs samtalet in på skillnaden på attityden mellan människor från Sverige och Balkan-området. Framför menar han att det syns i intervjuer att Balkan-bördiga ibland är brutalt ärliga – till skillnad från svenskar som har lärt sig att "det är bäst att inte säga någonting". 

– Jag säger som jag känner direkt och jag vet att det har blivit fel många gånger. Men jag säger bara vad jag känner, säger han och förklarar att Zlatan Ibrahimovic och Bojan Djordjic är likadana.

– Det är det här som gör Bojan intressant i teve under mästerskap. I somras satt där med till exempel Henke Larsson. Han är bara konstruktiv och försiktig på ett svenskt sätt. När Bojan säger något blir folk provocerade. Precis som när Nebbo eller Zlatan säger någonting. Zlatan är också så och många gånger blir folk straffade för det. Som det han sa (efter en Sverige-match) att det hade varit bättre om Majstorovic spelade. Då lyfter han Majstorovic jävligt mycket, men sårade även de andra två mittbackarna i landslaget eftersom han är lagkapten. Men han sa precis som han kände du vet, I Sverige ska man tänka till. 

"I Sverige ska man bara gå hem och vara tyst"

Han har lärt sig att hålla tillbaka lite i vad han säger och tycker ibland – men det är inte lätt.

– Man måste anpassa sig, man kan inte säga det man känner hela tiden. Man måste tänka efter annars är man bara dum och naiv. Ibland måste man anpassa sig lite efter hur folk vill att man ska uttala sig som AIK-tränare. Jag kan säga några ord som inte är så fina. Men Ibland måste man hålla tillbaka och inte bara köra sitt race.

Det är tydligt att den svenska mentaliteten stör Novakovic. Han blir uppjagad när han pratar om det och han har svårt att förstå. Även om han har lärt sig att lägga band på sig själv. Men ibland tar känslorna över för honom fortfarande. Efter Syrianska-matchen för bara några veckor sedan sågade han gräsplanen på Råsunda och frågade varför inte vaktmästaren hade skött sitt jobb. Dagen efter var det stora rubriker att han hade bortförklarat de tappade poängen på gräsplanen. Det hade han väldigt svårt att förstå och så här i efterhand konstaterar han att det beror på de kulturella skillnaderna och att svenskar lättare blir sårade.

– I Sverige ska man bara gå hem och vara tyst. Det är det bästa alternativet i Sverige. eller så säger man någonting som ingen förstår. Men jag är inte så, jag funkar inte så, avslutar Novakovic.