Den allsvenske profilen kommer med all sannolikhet att åtalas.
Den allsvenske profilen kommer med all sannolikhet att åtalas. - Foto: SCANPIX

Allsvenske stjärnan tog kontakt med flickan på Facebook

Den allsvenske stjärnan som har haft sex med en 14-årig flicka kommer att åtalas. Det bekräftar åklagaren under onsdagen.


Våldtäkt mot barn

Kapitel 6, § 4: Den som har samlag med ett barn under femton år eller som med ett sådant barn genomför en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år.

Sexuellt utnyttjande av barn

Kaptiel 6, 5 §: Är ett brott som avses i 4 § första eller andra stycket med hänsyn till omständigheterna vid brottet att anse som mindre allvarligt, döms för sexuellt utnyttjande av barn till fängelse i högst fyra år.

Den åttonde november påstås den allsvenske fotbollsspelaren och den 14-åriga flickan ha haft sex. Under tisdagen kom det fram att spelaren visste att flickan var under 15 år.

Mannen, som träffade flickan via Facebook, kommer nu att åtalas för handlingen.

– Därför att hon är under 15 år. I de fall där man inte åtalar är när man är väldigt nära i ålder, när det har varit en ömsesidig relation, säger den ansvarige åklagaren Ulrika Rogland till Sydsvenskan. 

"Nej, jag vill inte prata"

Under tisdagen släpptes den allsvenske spelaren, som har spelat landslagsfotboll, efter att varit anhållen i 72 timmar. Själv vill han inte uttala sig om misstanken mot honom.

– Nej, jag vill inte prata, säger han till Expressen.

Med tanke på att Rogland inte valde att häkta fotbollsspelaren kommer han, av allt att döma, inte åtalas för våldtäkt mot barn. Även om åklagaren är kryptisk.

– Det är för att det inte är helt självklart att han kommer åtalas för våldtäkt av barn, det kan bli sexuellt utnyttjande av underårig, säger hon till Sydsvenskan. 

"Kan säga att det inte är någon våldtäkt"

Fotbollsspelarens advokat Jan-Anders Hybelius har berättat för sin klient att han troligen kommer att åtalas – men är hoppfull inför en eventuell rättegång.

– Det finns en ventil ut i lagstiftningen, där man i vissa fall kan undgå ansvar. Det är inte alls omöjligt att vi kommer åberopa det vid en rättegång, säger han till Sydsvenskan. 

Varken åklagaren eller spelarens advokat vill gå in på vad exakt som har hänt.

– Jag kan inte säga så mycket om hur det gått till, men jag kan i alla fall säga att någon våldtäkt är det inte, säger advokat Hybelius medan åklagare Rogland är mer hemlighetsfull:

– Det går jag inte in på. Jag säger bara att de har medgett att de haft kontakt. Sen kanske man kan dra slutsatser, säger hon till Sydsvenskan


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

1 timme sedan

Stark högt upp i Texas

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?