Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2555
reaktioner idag

Pehrsson: "Jag var AIK:are när jag var liten"

Nyheter24 har träffat Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson som berättar om varför Daniel Sjölund inte fick vara kvar i klubben, att han hade blivit en mångårig landslagsspelare om han inte skadat sig och att han var en oengagerad AIK:are när han var tio år gammal.

Magnus Pehrsson berättar för Nyheter24 att han gjorde "ett felsteg" när han var liten och tyckte att AIK var ett bra lag.

Pehrsson kom till Djurgården våren 2011.

Han hoppas att Djurgården ska kunna avancera i tabellen den här säsongen.

Under sin tid i danska Ålborg hann han med att ta laget till åttondelsfinal i Europa League.

Som 26-åring tvingades Pehrsson lägga skorna på hyllan efter en besvärlig knäskada.

Pehrsson tror att han, med sin unga ålder och erfarenhet, skulle kunna "räcka en bit" även utanför Sverige som tränare.

STOCKHOLM. Mycket vatten har runnit under broarna sedan Djurgården tog SM-gulden 2002, 2003 och 2005. 

När antagonisten AIK vann SM-guld 2lax9 fick Djurgården spela kval mot Assyriska för att klara sig kvar. Då räddade profilen Mattias Jonson kvar laget i allsvenskan med ett mål i förlängning – i samma match som den älskade Jan Tauer troligen sin bästa insats i Djurgårdströjan någonsin. 

Sedan dess har klubben placerat sig säkert ovanför strecket – men inte mycket mer än så. Men 2013 kommer Djurgården klättra uppåt i tabellen. I alla fall om man får tro lagets tränare 36-årige Magnus Pehrsson som tycker att truppen ser betydligt bättre ut än tidigare.

– Jag tycker att vi har en mer balanserad trupp. Den är ännu bättre komponerad, säger han till Nyheter24 och fortsätter sitt resonemang om vad som talar för Djurgården i år.

"Vi har fått mer erfarenhet"

– Vi har ett antal unga spelare nu som har spelat ett år nu och har fått en erfarenhet och en mognad som är bättre än förra året. Vi har inte så många spelare som behöver ett år eller några månader där de ska lära sig hur vi tränar, hur vi spelar i Djurgården eller för att komma tillrätta i Stockholm. Det i kombination med att jag tycker att de rekryteringar vi har gjort har passat väldigt bra in i sättet vi vill spela gör oss bättre.

Är det någon som kan livet i Djurgården och Stockholm så är det Pehrsson. Som spelare kom han till klubben redan som 18-åring och hade två sejourer i Dif. Våren 2011 kom han återigen tillbaka till Kaknäs för att klä i sig rollen som manager.

Du har ju återvänt till Djurgården som spelare och nu då som tränare här, var du Djurgårdare när du var liten?

– Nej, det var jag inte.

Hade du någon klubbtillhörighet då?

– Jag har aldrig följt ett lag och det gör jag inte utanför Sverige heller. Men när jag var riktigt liten så gjorde jag ett litet felsteg där och tyckte att AIK var en bra klubb. Men jag har aldrig varit på Råsunda och följt AIK. Vad kan jag har varit då? Tio år. Det var mer det man sa i skolan. Jag har känt mig väldigt obunden sådär men sedan är det klart, jag tror att jag gjorde sju år som spelare och är inne på andra året som ledare, plus att jag var anställd av Dif i två år när jag jobbade nere i Åtvidaberg. I en tredjedel av mitt liv har jag jobbat för Djurgården och det är klart att jag är Djurgårdare. 

Han är noga med att försäkra Djurgårdsfansen om vilken klubb som ligger närmast hjärtat. 

Skulle det vara omöjligt för dig i framtiden att träna AIK eller Hammarby?

– Ja, som det känns i dag.

En spelare som nyligen gjorde "den förbjudna flytten" mellan de tre Stockholmsklubbarna var Kennedy Igboananike i Djurgården som har lämnat för AIK. När Helsingborgs sportchef Jesper Jansson gjorde samma flytt från AIK till Djurgården till den allsvenska säsongen 1996 tvingades Jansson att flytta från sin lägenhet efter hot. 

Hur ser du på att Kennedy gick till AIK?

– Det är ju inte många spelare som har gått mellan AIK och Djurgården och tvärtom. Det är ju som det är. En spelare får göra precis som han vill, men jag tror att vi med våra supportrar, skulle ha svårt att värva en spelare från AIK. Om det är omvänt, det kan inte jag svara på men det kan man väl ana. 

Som spelare hann Pehrsson precis få fart på sin karriär och bli uttagen i landslaget när han drabbades av en knäskada. Samma knäskada som två år senare tvingade honom att lägga skorna på hyllan vid 26 års ålder. Det var sista punkten på en karriär som kunde blivit så mycket mer. 

Kan du känna bitterhet över den skadan?

– Ja, det är klart man gör det. Det är inte så att jag i dag går omkring och är bitter över det men när du frågar tänker man ju tillbaka och man hade önskat att skadan inte hade kommit. Jag tror att jag hade varit en landslagsspelare. Det tror jag att jag hade grejat under några år och jag tror att jag hade spelat internationellt med den kvalité som jag hade som spelare.

När Djurgårdens tränare tänker tillbaka på sin spelarkarriär är det just det faktum att han hann bli uttagen i landslaget som är den största fjädern i hatten för honom. 

– Bästa minnet är väl det som inte blev ett minne. Det var landslagsuttagningen. Jag fick aldrig spela den landskampen men jag blev uttagen och hade ju spelat landskampen. Ironiskt nog så, den skadan som gjorde att jag inte kunde spela den matchen, var också den som gjorde att jag fick lägga ner min karriär två år senare. Jag gjorde en väldigt bra säsong 2001 och nådde till landslaget. Det var toppen av min karriär.

I stället drog Pehrsson tidigt igång sin karriär som tränare. Redan säsongen efter, 2004, slutade han som spelare och blev assisterande tränare i Åtvidaberg. 2006 tog han upp Sirius från division 1 till superettan via kvalspel – något som han själv säger är det bästa minnet i hans tränarkarriär 

– Det handlar om att vinna, säger Pehrsson om säsongen då Sirius vann 18 av 28 matcher. 

2008 tränade han Gais och under 2009 och 2010 den danska klubben Ålborg, som han bland annat förde till åttondelsfinal i Europa League. 

Med den erfarenheten i bagaget är det svårt att förstå att Magnus Pehrsson bara är 36 år gammal. 

Att du slog igenom i tränarkarriären så ung, är det något som ger dig större förutsättningar inom fotbollen?

– Ja, om man skapar resultat. Jag fattar ju att jag har ett intressant CV och har en viss erfarenhet, trots att jag fortfarande är den yngsta allsvenske tränaren. Jag betraktas inte som en nybörjare även om det är klart att jag har kollegor som har jobbat den dubbla tiden och mer än det. Det har jag en väldig respekt för, för jag tror att jag kommer att vara en bättre tränare om tio år. Gör jag resultat samtidigt som jag har ett intressant CV och är ung så tror jag att det skulle räcka en bit, även utanför Sverige. Om jag nu skulle vilja det.

En sak är säker – Magnus Pehrsson tvivlar inte på sig själv och sin egen förmåga.


Mer:

Han är Djurgårdens nästa nyförvärv