IFK Göteborgs Mikael Stahre berättar i en stor intervju med Nyheter24 om vad IFK Göteborg gjorde fel förra säsongen, om pressen som Blåvitts tränare och vad laget måste göra bättre 2013.
1 av 5
IFK Göteborgs Mikael Stahre berättar i en stor intervju med Nyheter24 om vad IFK Göteborg gjorde fel förra säsongen, om pressen som Blåvitts tränare och vad laget måste göra bättre 2013. - Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Stahre tycker inte att frågor om hans AIK-koppling är berättigade numera: "Jag är Blåvitts tränare nu".
2 av 5
Stahre tycker inte att frågor om hans AIK-koppling är berättigade numera: "Jag är Blåvitts tränare nu". - Foto: Bildbyrån / Niklas Larsson
Till skillnad från förra säsongens stora aktivitet på transfermarknaden har Blåvitt bara värvat Ludwig Augustinsson i år.
3 av 5
Till skillnad från förra säsongens stora aktivitet på transfermarknaden har Blåvitt bara värvat Ludwig Augustinsson i år. - Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN
Stahre vill inte lova att Hysén bara kommer att spela anfallare nästa säsong.
4 av 5
Stahre vill inte lova att Hysén bara kommer att spela anfallare nästa säsong. - Foto: BILDBYRÅN
IFK-tränaren siktar på en topp tre-placering den här säsongen.
5 av 5
IFK-tränaren siktar på en topp tre-placering den här säsongen. - Foto: Bildbyrån / Lennart Månsson

Stahre: "Jag blir förvånad om Blåvitt är min slutdestination"

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre berättar i en stor intervju för Nyheter24 vilka som är favoriter i allsvenskan, Blåvitts målsättning för i år och om hur han har hanterat ilskan från AIK-anhängare.


Mikael Stahre om...

...målet med tränarkarriären: 

 Först och främst är jag väldigt nöjd över att få ha min profession som yrke och det har jag haft sedan jag var 24 år gammal. Jag hoppas bara att jag får fortsätta göra det och sedan vill man vara på en så hög nivå som möjligt och vinna så många titlar som möjligt. Man ska nog inte börja snacka om någon liga eller landslaget och få någon hybris. Jag vill vara så högt uppe så möjligt och jag vill vinna. Jag vill ha mer titlar i mitt CV innan jag tappas ner i jorden. 

...om vilka som vinner allsvenskan 2013:

– Jag tror att jag får betrakta Elfsborg och Häcken som favoriter. 

...vem som vinner skytteligan i IFK Göteborg den här säsongen:

Tobias Hysén.

...hur många mål gör han:

– Fler är sex.

...vem blir årets genombrott i IFK Göteborg:

David Moberg-Karlsson.

...var slutar IFK i tabellen:

– Bättre än sjua. 

GÖTEBORG. "Man tycka att det är på något sett fnaskeri, men i min värld är jag fotbollstränare", sa Mikael Stahre till Svenskafans förra våren. Då hade han precis blivit utbuad av sin gamla hemmapublik på Råsunda. 

Efter SM-guldet 2lax9 var 37-åringen en hjälte bland AIK:are men när han presenterades som Blåvitts nye tränare hösten 2012 blev han snarare ett hatobjekt på Norra stå. 

Nu har det nästan gått ett år sedan dess och synen att han bara är en professionell fotbollstränare har han kvar. 

– Att det skulle bli debatterat då, det förstår jag, då var frågan berättigad, men nu har jag jobbat aktiv för Blåvitt i över ett år och har haft daglig kontakt med klubben i ett och ett halvt år. Nu är jag IFK:s tränare och jag kan inte skriva om historien. Jag är fotbollstränare på elitnivå, säger han till Nyheter24

Kan du bli lite trött på frågor om det?

– Nej men alltså, jag förstår det. Men jag är Blåtvitts tränare. Sedan i fotbollstränarvärlden, även fast jag kommer att vara här en lång tid, så skulle jag bli förvånad om det här är en slutdestination. Förstår du vad jag menar? Man vet inte var någonstans man hamnar. Jag har ingen aning om det men nu är jag Blåtvitts tränare tills den dagen jag inte är det.

Du har aldrig upplevt att det har blivit hotfullt någon gång?

– Lever man i en naiv värld och tror att allting är vackert och mjukt så ljuger man. Samtidigt så handlar det om att jag vet hur supportervärlden fungerar och hur den företeelsen är uppbyggd. Jag bedömer att det har varit högst normalt och hanterbart rakt igenom. 

Det har aldrig varit jobbigt?

– Det är klart att i en perfekt värld så är ju alla glada och snälla men det ingår ju en rivalitet. Rivalitet är ju ändå det som gör idrotten väldigt speciell. Rivalitet driver supportrar att komma och kolla på två lag.

Stahres första år som tränare för IFK Göteborg slutade som bekant inte särskilt lyckat. Blåvitt kammade hem tredje sjundeplatsen i rad i allsvenskan – trots flera starka nyförvärv. Blåvitts största problem var lagets ineffektivitet. För att ta ett exempel gjorde lokalkonkurrenten Häcken 31 mål fler än vad IFK Göteborg gjorde – något som Stahre ser som den främsta anledningen till att laget inte svarade upp till de höga förväntningarna.

– Det handlar inte bara om ett svar men vi spelade stundtals en bra fotboll och skapade många målchanser. Men vi var inte tillräckligt effektiva och släppte till enkla mål. Det är fotbollsmässiga detaljer. Men om man krasst kokar ner det var det att vi inte var tillräckligt bra där man ska vara bäst, nämligen i straffområdet.

Trots allt tycker Stahre att laget hanterade pressen från både media och fansen bra. Personligen anser han dessutom att han jobbar som bäst under press.

– Först och främst när man går in i det här yrket så finns det ett inre driv att leverera och vinna. Det ligger latent hos en hela tiden. När man dessutom hamnar på högsta nivå, i en storklubb som IFK, så finns det där jämnt. Men det är ingenting som jag ligger sömnlös över på nätterna utan snarare tvärtom. Jag känner mig bekväm i den situationen för jag vill vara i skarpt läge. 

"Kan inte ta gift på att Hysén inte kommer spela ytter i år"

Många kritiserade Stahre för att spela Tobias Hysén som ytter en stor del av säsongen. Men det var aldrig meningen att han skulle spela ytter menar han – men han kan inte lova att Hysén enbart kommer att husera som anfallare i år

– Vi gick in med att han var forward 2012 och det gör vi 2013 också. Sedan kan alltid saker och ting hända, säger han och fortsätter.

– Vi saknade också yttermittfältsalternativ förra säsongen. Joel Allansson hade problem med en höft, Tobias Sana drog till Ajax och vi kände att det var det bästa för laget. Vi går in även i den här säsongen med att han ska vara forward men sen kan jag inte ta gift på att han inte kommer att spela till vänster. 

Hittills har IFK Göteborg bara värvat Ludwig Augustinsson från Brommapojkarna inför den här säsongen. En stor skillnad från förra säsongens stora aktivitet på transfermarknaden. Stahre vill inte säga att truppen är spikad men känner sig "komfortabel" med den trupp IFK Göteborg har i dag. 

 Man kan bara konstatera att kontinuitet är en framgångsfaktor. Att spela ihop som ett lag är det. Det är bara att titta på alla de klubbar som har haft kontinuitet i sina lag. Kombinationen kvalité och kontinuitet är det bästa. 

Vad ska ni göra för att gå bättre i år än i fjol?

– En nyckel för oss, som jag ser det, är att vinna fler hemmamatcher nästa säsong. Vi vann sex matcher på Ullevi förra säsongen och då är en av de inräknade en bortamatch mot Gais. Vi hade bara två förluster men vi hade åtta kryss. Omvandlar man de kryssen till vinster i stället så ser det helt plötsligt annorlunda ut.

Vad har ni för målsättning för 2013?

– Blåvitt har en tydlig vision om vad man vill vara för typ av klubb och det är en toppklubb där målsättningen är att vara topp tre. Når man topp tre så når man Europaspel och det är det som är Blåvitts vision. I den här klubben är det självklart att ha högt ställda målsättningar. Vi vill vara ett topp tre-lag.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.